Kitapsever Ögretmen

Kitapsever Ögretmen
@kitapseverogretmen
Reklam
"Öğretmen söylediklerini, bizzat kendisi de yaşamalı. Öğretim faaliyetinin başarısı için, bu temel bir öğretim kanunudur. Meselâ doğru sözlü bir anne - babanın, çocuklarına doğru olmalarını söylediğini düşünelim. Böyle bir tavsiye, genellikle başarıyla sonuçlanır. Ama tiryaki olan bir öğretmenin, öğrencilere sigara içmeyi yasakladığını farzedelim. Böyle durumlarda ise, öğretim genellikle fiyasko ile neticelenir."
Kur'an eğitiminin hedeflerini özet olarak şöyle sıralayabiliriz: 1. İnsanın yaratıcısını bilmesi, yaratıcının Rablığı ve yaratılanın kulluğu esasına dayalı bir ilişkinin kurulması 2. Kur'an ölçüleri içinde ferdin davranışlarını geliştirmek ve değiştirmek. 3. Ferdi maddi hayatın gerektiği şekilde eğitmek. 4. İslâm'ı yaşayacak ve yaşatacak bir nesil hazırlamak. 5. İnsanların eşitliğini kavratmak. Kardeşlik ve işbirliği duygularını yerleştirmek. 6. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya; yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalış düşüncesini yerleştirmek. 7. Takva'yı yerleştirmek, ahlakî şahsiyeti geliştirmek. 8. Hikmet ve ilim öğretmek, insanın hayrına olan her şeyi teşvik etmek. 9. Adaleti kavratmak. 10. İbadet duygusunu geliştirmek. 11. Düşünmeyi geliştirmek. 12. İnsanları aşırılıklardan korumak. 13. İnsanın aklını ve ruhunu eğitmek. 14. İyi insan yetiştirmek.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Hz. Muhammed'in (s.a.v.) eğitim ve öğretimini, ister istemez geniş bir çerçeve içerisinde düşünmek zorundayız. Çünkü O, sadece belirli kişilere ya da özel bir sınıfa ders veren klasik bir eğitimci değildir. Ama şunu açık olarak söyleyebiliriz ki, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) eğitimi tamamen pedagojik esaslara dayanmaktadır."
"Tarihte, okuma - yazma konusunda Hz. Muhammed (s.a.v.) kadar titizlik gösteren bir eğitimci gösterilemez. O ilmin yazı ile korunabileceğini açıkça ifade etmiştir."
Reklam
"Kur'an, muhteva itibariyle (bilhassa eğitim açısından) Mekke ve Medine devrinde değişik İslâm eğitimi derslerine yer verir. Medine'deki dersler daha çok sosyal konular ihtiva eder. Mekke'de inen âyetlerin tamamı ise akide ile ilgilidir."
"Hz. Muhammed (s.a.v.) Ashab'ı Kur’an'la eğitti. Kur’an'ı öğrenen ve öğreten kişi, en hayırlı kişidir. Kur'an en başta öğretilmesi gereken bilgileri ihtiva eder. İlk emrin "OKU" oluşu, İslâm eğitim metodu içersinde etkin bir şekilde yerini almıştır. Çünkü Kur'an kendisine tutunulduğu takdirde, Allah'a ulaştıran bir iptir."
"Hz. Muhammed'in eğitiminde ahlâk eğitimi müsbet bir yol izler. Yani güzel ahlâkı kazandırmak için, gerekli bütün tedbirler alınmıştır. Çünkü ahlâki değerleri kazandırmak ve korumak, kötü ahlâkı değiştirmekten daha kolaydır. Eğitim ilkeleri açısından da böyle bir öğretim, daha kalıcı olur. Nasıl ki, ilaç alma yerine, sıhhati korumak daha faydalı ise, iyi ve güzel davranışları elde etmek de o derece faydalıdır."
"Nefis kontrolü için şu ölçülere riayet edilmesi gerekir: a. Kızmadan Problemleri Çözmek b. Sorumluluk Kabul Etmek c. İlim Sahibi Olmak"
"Nefis kontrolü, insanın kendisini başkalarının yerine koyarak düşünebilmesidir."
Reklam
"Ahlâk eğitiminin temeli nefis terbiyesidir. Yer yüzündeki mücadelenin en çetini de nefisle olan mücadeledir. Çünkü nefis, bütün kötülüklerin kaynağıdır. Küçük yaştan itibaren kuvvetli bir eğitimle kontrol altına alınması gerekir."
"İnsanları doğru sözlü yapmak ve şerrinden korunmak için, her kişinin başına polis ya da bekçi dikilebilir mi? Şüphesiz ki hayır! Bu gerçek göstermektedir ki, insanları bir nizam içinde yaşatmak için, kanunla birlikte bir başka güce daha ihtiyaç vardır. Bu güç şüphesiz ahlâktır."
"Hz. Muhammed'in (s.a.v.) eğitiminde sevgi, sadece kalblerde saklı bir duygu değildir. Her davranışta kendisini gösteren bir değerdir. Seven de sevilen de bunu farkeder? Bazan bunu din kardeşin yüzüne gösterilen bir tebessüm bile belli eder. Bazan da sevgiler, (davranışlarla) doğrudan haber verilir. Bu sevginin en önemli özelliklerinden birisi de, insanın her an sevgisini gösterebileceği bir imkâna sahip oluşudur."
"Zâlim de olsa, mazlûm da olsa, insana yardımı hedef alan düşünce, sadece Hz. Muhammed’in (s.a.v.) eğitiminde vardır. Tabiî ki mazlûma yardım, onu zulümden kurtarmak; zâlime yardım ise, zulmüne engel olmaktır."
"Hz. Muhamrhed’in (s.a.v.) eğitimindeki insan sevgisine, başka bir düşüncede rastlamak mümkün değildir. Başta Hz. Muhammed (s.a.v.), insanların sevilmesine vasıta olan yolları açmış; sevilmemesine yol açan sebepleri de ortadan kaldırmıştır. Bu iki yönlü tedbir, - iyi uygulandığı takdirde - her yönden insanın sevilmesi ve sayılmasını temin edecektir."
"Faydalı insan, şerrinden emin olunan insan, güvenilen insan, korkutmayan insandır. Hayrı ümit edilen ve şerrinden emin olunan insan iyi insandır."
Reklam
"İnsanlara birbirlerini sevdirmek istiyorsak, önce birbirlerinin haklarına saygı göstermelerini öğretmeliyiz."
"Hz. Muhammed (s.a.v.) insanlara akıllarının alabilecekleri ölçüde hitab ederdi. Çünkü dinleyenlerin aklının ermediği konuşmalar, yanlış anlamalara sebep olur."
"Hz. Muhammed (s.a.v.), ilim ve hidayeti kabul etme yönünden insanları, üzerine yağmur yağan üç sınıf toprağa benzetir: a- Birincisi su tutan, üzerinde otlar bitiren bir topraktır. Allah'ın dinini anlayan, öğrenip öğreten kimse bu toprağa benzer. b- İkincisi, ot bitirmeyen çorak bir topraktır. Suyu tutar. Allah onunla da insanlara fayda verir. Ondan su içerler, hayvan sularlar ve otlatırlar. Kibirinden başını kaldırmayan kimse bu toprak gibidir. c- Üçüncüsü ise, düz (yamaç, şaplı ya da tuzlu) bir yerdir. Ne su tutar ne de çimen bitirir. Allah'ın hidayetini kabul etmeyen kişi de böyledir."
"Hz. Muhammed (s.a.v.) öğretimini sadece içinde bulunduğu nesille sınırlandırmamış, gelecek nesillerin eğitimini de hedef almıştır."
"Hz. Muhammed (s.a.v.) alimler hakkındaki endişelerini de şöyle dile getirir: a. Facir (yalancı - günahkar) alim ve cahil abid, ümmetimin helaki demektir. Şerlerin en kötüsü, alimlerin şerlileridir. Hayırların en hayırlısı da alimlerin hayırlılarıdır. b. Alimler bozulduklarında insanlar kötülüğe meylederler. c. Ümmetimden iki sınıf iyi olursa, (bütün) ümmet iyi olur. Bu alimler ve sultanlardır."
"Hz, Muhammed (s.a.v.) ilim adamlarının (alimlerin) önemini şöyle açıklar: a. Alimler ümmetin güvenilen kişileridir. b. Alimler, uyulması gereken rehber kişilerdir. c. Alimle âbid arasında yetmiş derece (fark) vardır. d.İIim öğrenilen kişiler, kendilerine karşı mütevazi olunması gereken kimselerdir. e. İlim adamları gösterişten uzak, fakat son derece vakarlı olmalıdır. f. Alimler gökteki yıldızlar gibidir. Yıldızlar nasıl karanlıkta yol gösterirse, onlar da yer yüzünde rehberdirler."
Reklam
"Hz, Muhammed'in (s.a.v.) eğitiminde âlimler peygamberlerin varisleri olup kendilerine saygı gösterilmesi gereken kişilerdir."