Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Alice olağanüstü şeylerin olmasına öyle alışmıştı ki, hayatın bilindik şekilde devam etmesi ona alelade ve aptalca geliyordu.
Umut gibi bir kavram, ancak beklenen bir başarıyla bağlantısız olduğunda kullanışlı hale gelir, yani iyimserlikten farklı bir şey olunca.
Sayfa 281Kitabı okudu
Reklam
Belki de söz ve iletişim çürümüştür... Yaratmak her zaman iletişim kurmaktan başka bir şey olmuştur.
Sayfa 266Kitabı okudu
Duygulanımsal eğilimlerin en tuhafları bile—para kazandır­dıkları sürece— kabul edilebilirdirler. Kapitalizm duygulanımı yoğunlaştırarak ya da çeşitlendirerek işe koyulur, ancak bunu sadece artı-değer elde etmek için yapar. Gerçek anlamda duygu­lanıma değer verir/fiyat biçer.
Sayfa 258Kitabı okudu
İlk başta, kişi kendini zincirlerinden kurtarmakta güçlük çeker; ancak son kertede kişi kendini bu kurtarma halinden de kurtar­malıdır! Hepimiz, çok farklı yollardan da olsa, zincirleri kırdıktan sonra bile zincir hastalığından mustarip oluruz.
Sayfa 244 - Friedrich Nietzsche, bir arkadaşına yazdığı mektup (Temmuz 1882)Kitabı okudu
Reklam
Bize gerçeklik olarak görüneni(n) kurgu ola­rak ifşa etmekten, maskesini düşürmekten daha zor olanı, “gerçek” ger­çeklikteki kurgu parçasını fark etmektir. Aktarımda gerçekleşen bu değil midir?
Sayfa 239Kitabı okudu
Anlamı açıklama becerisi ile gerçekte ne demek istediğini gizleme becerisi birbirine denktir. “Dil, insanlar düşüncelerini birbirlerinden sak­layabilsinler diye icat edildi.” Burada dilin insanların düşüncelerini kendilerinden dahi gizlemesine olanak sağladığı eklenmelidir.
Sayfa 209Kitabı okudu
Psişik özelliklerimizi bile manipüle edebileceğimizi öğrendiğimizde, bu hiç kuşkusuz bizim 'insan doğası’na ilişkin algımızı gizeminden arındı­racak, kişisel saygınlık duygumuzu sarsacaktır. Ama önceki bilgisizlik ancak bu bilginin bakış açısından kutsanmış olarak görülecektir; bir başka deyişle ancak bu kutsanmış bilgisizliği kaybettikten sonra ne kadar kutsanmış olduğumuzu öğreniriz.
Sayfa 189Kitabı okudu
Temel arzu, çok fazla bilmeme arzusudur. Bilgide yapılmış her hakiki ilerlemeye bizim kendi­liğinden eğilimlerimize karşı verilen zor bir mücadele eşlik eder.
Sayfa 189Kitabı okudu
Reklam
Her anlam bir tür anlam-dışı fantazmatik çerçeveye ihtiyaç duyar. “TAMAM, şimdi anlıyorum!” dediğimiz zaman son tahlilde bunun anlamı “Artık onu fantazmatik çerçeveme yerleştirebiliyorum!”dur.
Bildiğimizi bilmediğimiz “bi­linmeyen bilinenler,” Lacan’ın “kendini bilmeyen bilgi” dediği, Freudcu bilinçdışının ta kendisi.
Sayfa 148Kitabı okudu
Histeriğin bilinçdışı, bedenin kendisini reddeder ve onu bedenin kendini ifade eden biyolojik çıkarlarına (sağlık, hayatta kalma, üreme) ters gelen bilinçdışı dürtülerin ve arzuların ifade bulduğu bir araç olarak kullanır.Bilinçdı­şı, bedeni kullanan bir parazittir ve onun normal işleyişini zorla bozar. Bu nedenle histerik özne biyolojik bedeninden iğrenti içerisinde yüz çevirir, onun kendi bedeni olduğunu kabul edemez.
Sayfa 145Kitabı okudu
Öznenin kurucu gücü olarak (yanlış) algıladığı şey gerçekte onun güçsüzlüğü, kendi uf­kuna dayatılan kısıtlamaların ötesine geçmedeki yetersizliğidir. Aşkınsal kuruculuk yetisi, öznenin gerçek cisimsel nedenlere ilişkin körlüğünün arka yüzünü temsil eden sahte güçtür.
Sayfa 143Kitabı okudu
Sonlu etkinliğin ürünü, sonsuz sonuçtur.
Sayfa 117Kitabı okudu
649 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.