Sahte ihtiyaçlar
Kültür endüstrisi ürünleri kitlelere “sahte bilinç”aşılayarak “sahte ihtiyaçlar” yaratmaktadır. (Akpınar,2015:22)
Günaydın
Cahille kültür endüstrisi sohbetini kestim.
Reklam
Hayatın Anlamı
1.kısım Hayatın anlamı nedir?" sorusu hakiki bir soru mu yoksa yalnızca hakiki gibi görünen bir soru mudur? Tanrı, stratejik bir amaçla dünyayı yaratmış göksel bir mühendis değildir. O, dünyayı yalnızca kendi memnuniyeti ve yaratma hazzı uyarınca yaratmış bir sanatçıdır. Philosophical Investigations" gibi bir çalışmada
503 syf.
8/10 puan verdi
·
90 günde okudu
Eleştirel kuram Frankfurt Okulu ile doğar ve temel tezleri Theodor W. Adorno ve Max Horkheimer tarafından yazılan Aydınlanmanın Diyalektiğinde geliştirilir. Bu metin 2. Dünya Savaşı ve özellikle Almanya’da Nasyonal Sosyalizmin ve Sovyetler Birliği’nde Stalinizmin yükselişi çevresindeki teknik, ekonomik, siyasal ve sosyal çalkantıların özel
Geleneksel ve Eleştirel Kuram
Geleneksel ve Eleştirel KuramMax Horkheimer · Yapı Kredi Yayınları · 200522 okunma
·
Puan vermedi
Adorno "Kültür Endüstrisi" kavramını Nazizm sona ererken ortaya atar (1944). Yıllar sonra bu kavrama geri dönerek "Kültür Endüstrisine Genel Bir Bakış" makalesini yazar (1963). Bu arada "Kültür ve Yönetim" üzerine düşüncelerini de yayınlamıştır (1960). Bu kitapta derlenen yukarıdaki üç yazı, gerek kültür kuramı, gerekse kültürel hayatın dönüşümü konusundaki eleştirel çalışmaların vazgeçilmez kaynaklarını oluşturur. 19. yüzyılda, Endüstri Devrimi'nin akılcılığına karşıt bir anlamda tanımlanan sanatın nasıl giderek maddi üretim süreçlerine ve onları yöneten akla yenik düştüğünü anlatırlar. Endüstriyel mantığın ve bürokratik işletme disiplinlerinin denetimine giren modern sanatın özerkliğini ve eleştirelliğini yitirmesini incelerler. Adorno'nun düşüncelerinin ufkunda, kültür ve sanat yönetiminin zamanımızdaki baş döndürücü yükselişini izleriz. Adorno kültür endüstrisinin gidişatını da, yol açtığı tehdidi de açıkça görmüştür. En kötümser tahminlerinin zamanla gerçekleşmesi, kültür endüstrisi üzerine yazdıklarının, rahatsız edici de olsa, ne kadar çağdaş olduğunu gösterir. -J. M. Bernstein- (Tanıtım Bülteninden) Modern insan çağının en realist kişiliklerinden biri kuşkusuz Adorno'dur... İnsanı koyunlaştıran, sınıflandıran bütün saçma, insanı insanın düşmanı yapan bütün sınıflandırmalardan ayrı, insan, kültür, toplum ve yaşam unsurlarının irdelendiği tüm eserler genelde kendisine ait, sevgiler Adorno
Kültür Endüstrisi - Kültür Yönetimi
Kültür Endüstrisi - Kültür YönetimiTheodor W. Adorno · İletişim Yayınevi · 2021247 okunma
"Yanlış yaşam doğru yaşanamaz.." Demişti Adorno diğer bir kitabında....
Reklam
"Çekilişte dünya seyahati kazanma umutlarının suya düşmesi, seyahatin izleyeceği güzergâhta çekilen birebir fotoğrafların yarattığı hayal kırıklığına karşılık gelir..."
O, bir takım anlam vurgularından oluşur; yaşama koşut olarak beyazperdede de iyi adam, mühendis, becerikli kız, karakter olarak yansıtılan kabalıklar, spora gösterilen ilgi ve son olarak arabalar ve sigaralar bu anlam vurgulanyla dorıatılır. Eglencenin, söz konusu üreticinin reklam gereksinimlerini karşılamak yerine bütün olarak sistemin reklamını yapugı yerlerde de bu böyledir. Eğlence idealler arasında kendine bir yer açar, özel sektör tarafından ödenen reklam sloganlarından da çok tekrarlayarak kitlelerin zihninden sildigi yüksek degerierin yerini alır. Ruh Zenginliği, başka bir deyişle öznel olarak sınırlanan hakikat biçimi , dışandaki efendilere her zaman sandığından fazla tabi olmuştur. Kültür endüstrisi ise onu açıkça bir yalana çevirir. O artık dini bestseller'ların [çoksatarl. psikolojik filmierin ve women serial'ların [kadın dizileri] tüketicilerinin katlandığı can sıkıcı bir gevezeliğe dönüşmüştür; gerçek hayatta kendi insani duygularını güven içinde kontrol edebilmek için kullandıkları utanç verici boşlukta bir katkı maddesi gibi. Bu anlamda eglence de bir zamanlar Aristoteles'in tragedyaya ya da bugün Mortimer Adler'ın filme affettiği biçimde insanın duygulanımlardan arınmasına hizmet eder. Kültür endüstrisi yalnızca üslup hakkındaki değil, katharsis [arınma] hakkındaki hakikati de ortaya çıkarır.
Sayfa 192Kitabı okudu
Kültür endüstrisi, aşk çılgınlıgında olduğu kadar çilekeşlikte de bulunan acıyı, insanların keyifle katlandıkları yoksunlukla degiştirir. En önemli yasa, insanların hiçbir şekilde arzuladıkları şeylere kavuşmamalarını ve bu yoksunluk içinde gülerek doyuma ulaşmalarını sağlamaktır. Uygarlık tarafından sürekli dayatıları yoksunluk, yanlış anlamaya meydan vermeyecek biçimde kültür endüstrisinin her gösterisinde kurharılarına bir kez daha hissettiriliyar ve gösteriliyor. Onlara bir şey sunmak ile sunuları şeyi onlardan esirgemek aynı şeydir.
Sayfa 188Kitabı okudu
Reklam
Neden bu kadar geniş bir kişisel gelişim endüstrisi var? Neden tüm bu benliklerin yardıma ihtiyacı var? Kitle psikolojisinin tavanın altını büyük göze koyup pişirdiği popüler kültür insanları bir şeylerden mahrum bırakıyor. Dünyaya bir amaç için geldiğimiz hissi insanların elinden alınıyor.
Devlet kapitalizmi başlıklı makale
1)Devlet Kapitalizmi kapitalist üretimin tarihsel eğilimi mi? Marx kapitalizmin yasalarını değiştirmeden özel sermaye gibi işleyen bir devlet sermayesinin varlığından söz etse de (Kapital II, 90), görünüşe bakılırsa, Kapital devlet kapitalizmine doğrudan göndermede bulunmuyor gibiydi. Bununla birlikte Marx'ın ve Engels'in devlet
Yordam KitapKitabı okudu
390 syf.
·
Puan vermedi
Juliette bölümü çok sıkıntılı. Hatalı alımlamalar ve çarpıtmalarla dolu. Spinoza alımlamaları büyük ölçüde yanlış veya çarpıtılmış. Zaten Adorno da fikrini zamanla değiştirmiş. Kitapta karamsarlık havası hakim onun dışında güzel şeyler de var tabi ki. Kültür endüstrisi bölümünde hoş şeyler var ama bu kitabı iyi bir felsefe tarihi bilgisine sahip olmadan ve asıl eserleri okumuş olmadan okumaya girişirseniz bazı şeyleri çok yanlış anlayabilirsiniz. Adorno diye kutsallaştırmayınız zaten kendisi de gelecekte fikrini değiştirmiştir.
Aydınlanmanın Diyalektiği
Aydınlanmanın DiyalektiğiTheodor W. Adorno · Kabalcı Yayınevi · 2010369 okunma
Kültür endüstrisi insanlara değerli olmanın zengin olmakla eş değer olduğu inancını benimsemiştir. Kültür ticari bir araç olmaktan çıkarılıp amaç haline getirilmelidir.
Yani bende adorno'nun kültür endüstrisi kavramından, post yapısalcılık, foucault-iran devrimi, 1914'te habsburg hanedanlığı üzerine yazmak isterdim ama maalesef onları anlayabilecek çok az kişi var, ayrıca herkes foucault bilemez ama herkesin meme uçları vardır!
980 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.