Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Mantıksal ve Semantik Paradokslar
. Hanımların tuvaletlerine pek girmediğimizden oralarda ne var bilemiyoruz ama erkek okurlarımızın erkek tuvaletlerinin duvarlarına veya kapılarına yazılı paradoksları hatırlayacaklarına eminiz. Böyleleri Russell'ın veya Grelling- Nelson'un paradokslarıyla aynı seviyede ancak daha kestirmecidir. "Bu cümle yanlıştır" cümlesi doğru mu yanlış mı? Veya Başarısız olmayı deneyip başaran kişinin yaptığı hangisidir? .
Reklam
Mantıksal ve Semantik Paradokslar
“Tüm bunlar nedir? ey Kâhin?” diye sordun. O da sana, “Yaşam bir pikniktir; tüm piknikler eğlencedir; öyleyse yaşam eğlencedir,” desin. Al sana muhabbet konusu... Yani mantık, sana hakkında konuşacak bir şeyler verdi işte.
Sayfa 49 - aylak kitap
Mantıksal ve Semantik Paradokslar
Tüm mantıksal ve semantik paradoksların anası, İngiliz filozof Bertrand Russell’ın adıyla anılan Russell paradoksu’dur. Paradoks şunu der: -“Kendi kendinin elemanı olmayan kümelerin kümesi kendi kendisinin elemanı mıdır?” “Bir köyde tek bir berber varmış ve bu berber sadece kendi kendilerini tıraş edemeyenleri tıraş edermiş. Peki, bu berber bu köyde kime tıraş olur?” “”Bu cümle yanlıştır” cümlesi doğru mu yanlış mı?” Başarısız olmayı deneyip başaran kişinin yaptığı hangisidir?
Bertrand RussellKitabı okudu
Mantıksal ve Semantik Paradokslar
"Bu cümle yanlıştır" cümlesi doğru mu yanlış mı? Veya Başarısız olmayı deneyip başaran kişinin yaptığı hangisidir?