Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Şubat 1945'te Türkiye, Almanlara karşı harbe girer, harp Mayıs 1945'te biter. İnönü planlandığı gibi müttefiklerin yayında yer alır ve böylece zafer sonrasında Türkiye, Marshall yardımı alır. O anki Türkiye için bu yardım hayırlı olmuştur çünkü ülke muhtaç durumdadır.
Sayfa 44 - Masa Kitap
240 syf.
6/10 puan verdi
Kitap bazen roman havasında,bazen günlükten alıntılar, bazen tarih...Böyle bir günlük var mı yoksa uydurma mı..Bazı kısımlar da çok düşündürücü.. Atilhan'ı çok övmüş yazar ama benim okuduğum Atilhan bambaşka yerlerde ve pek Atatürk sever biri olması mümkün değil (en azından ömrünün son döneminde tıpkı nfk gibi sadece toplumu bölen ve nefrete sevk eden yazıları vardı.)...Padişahların annelerinin Yahudiliğine dair anlatılanlar ispatlanabilir (yahudilikte anne yahudi olunca evlat ta yahudi kabul edilir.) Marshall yardımı,Menderes,İnönü,vs....ve günümüz... Büyük #Atatürk için söylenecek çok şey var ama...
Atatürk’ün Yasaklanan Kitabı
Atatürk’ün Yasaklanan KitabıHüseyin Hakkı Kahveci · Ulak Yayıncılık · 2017202 okunma
Reklam
Amerika'nın Marshall Planı yardımı ve Batı Almanya'nın bu yardımı akıllıca kullanması sonucunda Batı Almanya, 1948 sonrasında ekonomik bir mucizeyi gerçekleştirmiştir.
Sayfa 272 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
Marshall yardımı çerçevesinde Hatay'a tarımla ilgili aletler ve traktörün gelmesiyle tarımdan elde edilen verim artmış ve bu sebeple toprak sahiplerinin DP'ye ilgisi artmıştır. Bütün bu gelişmeler sonucunu belediye seçimlerinde göstermiştir.
Sayfa 103 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okudu
Türkiye'de tarım politikası oluşturulmadığı için Türk köylüsü, mekanize tarımın içine girememişti. Elindeki traktörün bakım ve onarımını yapacak bakım ve servis teşkilatları kurulamadığından, traktöre bir türlü ısınamıyordu. 1951-54 arası yurda giren traktörlerin durumu ise içler acısıydı. Bazı kaynaklara göre, Türkiye'nin zirai mekanizasyona geçmesiyle, 173 değişik marka ve tip traktör yurda girmişti. Türk tarımının makineleşmeye başladığı bu dönemde, traktör sektörü ithalatla oluşuyordu. 1952'den sonra Marshall Planı ve Yardımı duraksamaya, 1954 başlarında da Türkiye'de döviz sıkıntısı başlayınca, yabancı üreticiler prensiplerini değiştirdi. Artık onlar da montaj üretim için ortaklığa razı oldular. Türkiye'de traktör üretimi düşüncesi, devrin hükümet yetkilileri tarafından da destek gördü. Amerika'da Minneapolis Üniversitesi'nde okuyan, ABD ile temasları çok iyi olan Vecdi Diker'in gayretleriyle Minneapolis Moline'le doğrudan temas sağlandı. Görüşmelerin olumlu geçmesi üzerine, Minneapolis Moline Türk Traktör ve Ziraat Makineleri adıyla merkezi Ankara'da olan bir şirket kuruldu. 1954'te kurulan Türk Traktör, THK'ndan devraldığı Uçak Motoru Fabrikası'nda, 1955'te Türkiye'de ilk defa traktör üretti.
Sayfa 66 - Business DergisiKitabı okudu
416 syf.
·
Puan vermedi
Avrupa tarihine başlamak isteyip'de kitap kararı veremiyenler için öneririm, kitap'da konuları yüzeysel geçiyor. Fransız ihtilali, Bosna savaşı, Truman Doktrini ve Marshall Yardımı , Demiryolu Çağı, Çiçek aşısı , konuları içeriyor... Antikcağ'da Avrupa , Ortaçağ'da Avrupa, Yeniçağ Avrupası ,19.Yüzyılda Avrupa,20.Yüzyılda Avrupa 'dan bahsediyor. Boyutu küçük olduğu için yanınızda rahat taşıyabileceğiniz kitap... Mutlu okumalar
Dakikalar İçinde Avrupa Tarihi
Dakikalar İçinde Avrupa Tarihi
Dakikalar İçinde Avrupa Tarihi
Dakikalar İçinde Avrupa TarihiÖnder Kaya · Kronik Kitap · 2022148 okunma
Reklam
214 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bu Diyar Baştan Başa 4'lü seri şeklinde.. İlki Nuh'un Gemisi.. başlangıç bu kitap ile.. Yaşar Kemal'in Dağ serisi ve İnce Memed serilerinde anlatmış olduğu Çukurova betimlemeleri, pürenler, insanı sıtma eden sıcaklar, efsaneler, eşkıyalar aradı gözüm.. Yaşar Kemal'in bir görevi arzuhalcilik bilirsiniz. Bu görevi sırasında
Nuhun Gemisi
Nuhun GemisiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20171,386 okunma
Servetler birikti; planlı programlı kullanılmasa da bu birikim ve ardından gelen Marshall Yardımı ve zirai makineleşme Türkiye'de nesil içinde gelişme ve patlama yarattı.
Sayfa 115
Marshall Yardımı
ABD'nin, yardım yapacağı ülkelerden ve özellikle de Türkiye'den "bazı istekleri" vardır. Amerikan yardımının kökleşmesi için ve amacına ulaşması için öncelikle Türkiye'deki toplumsal uyanış durdurulmalıdır. Bunun için ilk olarak köy enstitüleri ve halkevleri kapatılmalıdır.
·
Puan vermedi
Deniz Gezmiş’e geçmeden, ikinci dünya savaşı ardından başlayan ABD SSCB güç mücadelesi, Avrupa’nın ayağa kalkması, peyk ülkeler oluşması, Truman doktrini Marshall yardımı gibi Dünyanın oluşan yeni düzeni geniş bir bakış açısıyla, çok derli toplu biçimde anlatıldıktan sonra, Türkiye’nin genel bir siyasi tarih özeti ve ardından bağımsızlık ve özgürlük amacıyla kendilerini feda eden Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının olayları usta bir biçimde dile getirilmiş. Kitabı çok beğendim. Tarkan Tufan, Türkiye’nin buhranlı yıllarını gayet gerçekçi açıklamış.
Deniz Gezmiş
Deniz GezmişTarkan Tufan · La Kitap Yayınları · 2016169 okunma
Reklam
1947'deki Marshall Yardımı ile kesilen zeytin ağaçlarımız
Cennet gibi yerler virane oldu diye gâvurda keramet, Müslümanda kabahat arama!.. Eskiden buraların sahipleri burada yaşar, burada işlerdi. Sen sahipli memleketi sahipsiz eden beylerin yakasına yapış...
Sayfa 105Kitabı okudu
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 günde okudu
Mustafa Kemal'in Uçakları
Yazar Türkiye'deki havacılık faaliyetlerinin başladığı 1924 yılından günümüze kadar ki seyrini, belgelerle ve tanıklarla anlatmıştır. 1924'ten 1950'li yıllara kadar olan kurumsal ve özel teşebbüsleri, bu teşebbüslerin engellenmelerinin sebeplerini, bağımsız bir ülke olmak için bağımsız bir üretim ağına sahip olmamız gerektiğini akıcı anlaşılır bir dille yazar. Havacılık sektörüyle özel ilgisi olmayan okurlar bazı bölümlerde uçakların teknik bilgileri verildiği için biraz sıkılabilirler. Ancak yazar anlatımını yaptığı uçağın bilgilerini verirken aynı dönemde diğer ülkelerin uçaklarıyla kıyas yapıp dünya standartlarında uçak imal ettiğimizi vurgulamak istemektedir. "Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1937’de TBMM’nin açılış konuşmasında, 'Bundan sonrası için bütün tayyarelerimizin ve motörlerinin memleketimizde yapılması ve harp sanayimizin de bu esasa göre inkişaf ettirilmesi iktiza eder' demiştir. ... Atatürk’ün söylemleri maalesef en yakın silah arkadaşları tarafından göz ardı edilmiş, Türkiye’nin hiç ihtiyacı olmadığı halde, 1947 yılında ABD ile Marshall yardımı adı altında anlaşma yapılarak Türkiye farkında olmadan bağımlı hale getirilmiştir." sözleriyle yazar yeni Türkiye'nin hayatta kalma ve güçlü olma reçetesini bildirmiş, fakat ülke yönetiminin hangi yöne saptığını da göstermiştir.
Mustafa Kemal'in Uçakları
Mustafa Kemal'in Uçakları
İsmail Yavuz
İsmail Yavuz
Mustafa Kemal'in Uçakları
Mustafa Kemal'in Uçaklarıİsmail Yavuz · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2018187 okunma
ABD, Türkiye'nin Rusya'nın uydusu olmasını engellemek için İnönü döneminden başlayarak Marshall yardımlar kapsamında ülkemize para ve askerî malzeme yardımı yaptı. Bunun yanı sıra diktatörlükten demokrasiye geçişi şart koştu. Çok partili sisteme geçiş İnönü'nün demokrasi aşkından değildi elbette. Öyle olsaydı "açık oy gizli tasnif" gibi dünya tarihinde görülmemiş bir garabeti icat etmezdi. ABD'nin baskısı, yani zorla güzellik 1946'da sonuç vermedi. İnönü "yapar gibi görünüp" yine işleri kendi menfaatine manipüle etti. Fakat ABD 1950'de daha sert bastırınca nisbeten açık bir seçim yapmak zorunda kaldı ve tabiatıyla kaybetti.
Sayfa 317Kitabı okudu
Sigma Chi:
ABD üniversitelerinde 1855'ten beri faaliyette olan "kardeşlik örgütü".Sembolü mavi zemin üzerinde beyaz ha. Amacı eğitim alanında sözü sahibi olmak öğrenme idarelerini yaygınlaştırmak. 2 . Dünya savaşı bitiminde Türkiye'ye ulaştı önce. 1947'de Truman doktrini ile Abd'den askeri yardım geldi sonra 1948'de Marshall Planı ile ABD ekonomik yardımı geldi en sonunda 1949'da eğitim anlaşması ile Abd'den müfredat yardımı geldi.
Sayfa 308Kitabı okudu
Marshall Yardımlari ; Ulusal Değer düşmanı
Kayseri'de 1925'te uçak fabrikası kurduk Kayseri'den Kalkan ilk milli uçağımız Ankara'ya indi .Denizaltı yapıyorduk sonra Marshall yardımı başladı bize şunu söyledi ne gerek var uçak üretiyorsunuz ne gerek var gemi yapıyorsunuz size uçak vereyim size gemi verelim uçak fabrikalarını tersaneleri kapattık. Ulusal değerlerimizi körelten Marshall Yardımlarıdır
Sayfa 276Kitabı okudu
206 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.