Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Artık odasında bir gazeteciyle sohbet etmekten ziyade arazide ordulara hitap ediyor gibiydi "Siz başıboşluğa bakmayınız!" diye gürledi ve devam etti: "Boş görünen o saha doludur. Çöl sanılan bu âlemde saklı ve kuvvetli hayat vardır. O, millettir. O Türk milletidir. Eksik olan şey teşkilattır. Bu teşkilat organize edilebilirse vatan da millet de kurtulur."
Sayfa 136 - Masa Kitap, Mustafa Kemal Alemdar Gazetesi yazarı Refi Cevad Bey'e
Millet; cumhuriyetin, Türk vatanını, yönetimin yüzyıllardır birikmiş kötülüklerinden kurtaracak ve memleketin hak ettiği itibar ve saygıyı koruyacak ve artıracak tek yönetim şekli olduğuna dair kanaatini en belirgin bir şekilde açığa çıkardı.
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
Şiirsel, kültürel, etkileyici
Vietnam seyahati sırasında hiç bilmediğim bir dilde yazılmış ve ülkenin ruhunu bana yansıtacak bir kitap arayışındaydım. Gök Cephesi, Vietnamlı yazar Nguyen Dinh Thi'nin cephede yazdığı ve dünyaya mal olmuş çok önemli bir kitap. Bu kısacık, insanın içine işleyen şiirsel dilin Cemal Süreya çevirisini okumak beni mutlu ediyor. Milyonlarca bomba yağarken, insanların sığır çobanlığı yapacakları yerde ölmek için sıraya girmesi. Kontrolsüz ve dengesiz güç kullanımı. Küçük bir pirinç tarlası ve birkaç tavuk ile oturdukları yere yakın sandalyeleri, hamakları ve kullandıkları motorları ile, dünyada en az yer kapladığına inandığım millet Vietnamlılar. Bu eser savaşın ne kötü ne berbat bir şey olduğunu anlatan onlarca kitap arasında en etkililerden biri. Yine de insanlık savaşmaya devam ediyor bu yüzyılda...
Gök Cephesi
Gök CephesiNguyen Dinh Thi · Yordam Kitap · 202155 okunma
Ordu-Millet anlayışı
Gerçi, gerçek bir ordu-budun anlayışında varlığını sürdüren Hunların tamamı savaşçıydı. Bozkırda var olmanın başka yolu yoktu.
Türk Milleti bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı varolmalarının yegâne koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır. Bu millet hiçbir zaman hür olmadan yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.
Eskici değil Müteceddidiz...
Be hey nâdâna tebdil iden millet-i islam sen değil mi idün evvelde de ayni avam (me fa i lün / me fa i lün /falün/ failatün)
Zeyd Bin Mehmed
Zeyd Bin Mehmed
Reklam
Mensup olduğum millet, istiklâlini tarihin en asil ve zor bir ateş imtihanından sonra kazanmıştı. Fakat, diğer bir ideale de kavuşması gerekti. Böyle bir ideale kavuşmak için, insanlar tarihte sehpalarda, zincirler içinde ölüp giderler, sürgünlerde ömürlerini geçirirler. Onların imtihanını yalnız çekenler bilir. Onların savaşını hiçbir zaman alkış takip etmez. Alelade, mütevazı askerler gibi gelip geçerler. Bu, tek başına kazanılmak için mücadele edilen gaye hürriyet imtihanıdır. İstiklal Savaşı'nın imtihanında en başta telakki edilen ve sembol olan Mustafa Kemal Paşa vardı. İşte bundan dolayı onun devrinde eziyet çekmişlerin bile, kalblerinde daima bir yeri verdır. O, sonu gelmeyen hürriyet alanındaki çabalamaların bir sembolüdür. Türk milleti de diğer hür dünya milletleri gibi hür olacaktır. Burada Henry W. Nevinson'un şu sözlerini alıyorum: ''Hürriyet denilen şey, biliyoruz ki, tıpkı aşk gibi her gün yeniden kazanılması gereken bir şeydir. Nasıl her gün aşk istersek ve aşkı kaybedersek, hürriyeti de öyle ister ve kaybederiz. Hürriyet kavgası hiç bir zaman bitmez, alanı hiç bir zaman sükûn bulmaz.''
Sayfa 128Kitabı okudu
Kâzım Karabekir Paşa, ana babaları Erzurum ve Erzincan bölgelerinde öldürülen iki bin kadar yetim Türk çocuğunu evlat edinmişti. Bunlar, dört ile on dört arasında çocuklardı. Üzerlerinde asker elbisesi olmasına ve Paşa'nın seçtiği zabitlerin nezareti altında olmalarına rağmen, asker terbiyesi görmüyorlardı. Kazım Karabekir Paşa, çocuklarda,
Sayfa 117Kitabı okudu
"Millet demek, Padişah demek değildir kızım."
Sayfa 278Kitabı okudu
Ordu Millet anlayışı her daim hakim olmalı!
Ordu, tek başına dövüşemez. Mil­let tutmayınca, ordu ne yapsın? Hep kalkacaksınız.
Reklam
Bugün yeni bir çağa, yeni bir fethe ihtiyaç vardır. İnsanlığın hasretle beklediği bu yeni dünyaya, yine bu millet öncülük edecektir. Şerefli bir milletin ve şerefli bir tarihin evlatları öncülük edecektir. İstanbul'un fethinden çok değil, sadece 50 yıl öncesinde, 1400'lerin başlarında Timur Anadolu'yu istila ettiğinde her şey bitti sanılıyordu. İslam dünyası en dağınık dönemini yaşıyordu. Ama 50 yıl içinde milletimiz toparlanmış ve İstanbul'un fethiyle çağ açıp çağ kapatmıştır. Bugün de yeni bir çağa, yeni bir fethe ihtiyaç vardır.
Sayfa 241
Genel durum şu: Millet savaştan yılgın...
Atatürk'ün Fransız gazeteci Maurice Pernot'a verdiği röportajdan
Memleketimizi çağdaşlaştırmak istiyoruz. Bütün mesaimiz Türkiye'de çağdaş, dolayısıyla Batılı bir hükümet vücuda getirmektir. Medeniyete girmeyi arzu edip de, Batı'ya yönelmemiş millet hangisidir? Bir istikamette yürümek azminde olan ve hareketinin ayağında bağlı zincirlerle müşküle sokulduğunu gören insan ne yapar? Zincirleri kırar, yürür.
Sayfa 149
Yiğidin düştüğü yerde bir millet canlanır.
Sayfa 194 - Bilge kültür sanatKitabı okudu
Şairi olmayan millet, yok demektir. Şairlerini görmeyen millet, kendini görmüyor, şairlerini yaşamayan millet, yaşamıyor demektir.
Sayfa 54
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.