Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Isaac Newton şöyle yazmıştı:
"...Büyük gerçeklik okyanusu önümde keşfedilmemiş şekilde uzanırken, kendimi, yalnızca deniz kıyısında oynayan ve arada sırada normalden daha pürüzsüz bir çakıl ya da daha güzel bir deniz kabuğu bularak kendini oyalayan bir çocuk gibi görüyorum."
Sayfa 3 - Odtü yayıncılıkKitabı okuyor
Elmanın düşüşünden bile kanun yazılan saçma sapan bir dünyada yaşıyoruz ve bundan gerçekten hoşlanmıyorum. Sonuçta yerçekimi kanunu yazılmadan önce de yer bizi çekiyordu. Rahmetli Newton, benim hayatımda pek bir şey değiştirmedi.
Sayfa 116 - İletişimKitabı okudu
Reklam
Zeki insanların lanetidir dalgınlık.
Newton'un dehasına sıklıkla eşlik eden dalgınlığıyla ün kazanması çok uzun sürmedi. Bir keresinde öylesine düşüncelere dalmıştı ki , atını dizginden tutup eve doğru götürürken , hayvan dizgininden sıyrılmış ve o bunu fark edememişti . Eve elinde dizginle dönmüştü ama at ortalıkta yoktu .
Âdeta ressamlar gelecekteki fizik keşifleri yapılmadan onları tablolarında öncelerler. Mesela ressam Giotto fizikçi Galileo'dan da Vinci, Newton'dan, Picasso Einstein'den, Matisse kuantum fizikçisi Heisenberg'den,Duchamp Bohr'dan ve Monet sekiz boyutlu uzayın denklemlerini bulan Minkowski'den önce sanatlarında sonradan gelen fuzikcikrton denklemlerini adeta tablolarına boyamışlardır.
“Bilim insanı” sözcüğü sadece 200 yıllıktır. 19. yüzyılın ortalarından önce, bizim şimdi alışkanlıkla büyük bilim insanları diyecegimiz Johannes Kepler, Galileo Galilei ve Isaac Newton gibi 17. yüzyıl şahısları o zamanlar “doğa felsefecileri” diye biliniyordu.
Sayfa 7
Reklam
Kopernik, Kepler, Galilei, kısa bir süre sonra da Newton gibi bilim adamları yeni bir dünya görüşünün, Vesalius da bedene yeni bir bakışın nirengi noktalarını belirleyebildilerse, bunun nedeni zihinlerin değişmiş olmasıydı. Doğa kanunlarının formüle edilmesi, insan bedeninin daha doğru ve ayrıntılı olarak öğrenilmesi, insanoğlunun hayatının anlamı ve oluşumu üzerine kendine sorduğu soruların ürünüdür; dünyanın ufku genişledikçe beden hakkında sorulan sorular da derinleşiyordu. Bedeninin işleyişinin sırrı neydi? Organların işlevi neydi? Ölümü yenmek için insan kendine nasıl bakmalıydı?
254 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
"Şimdi millet Hügnoların ya da İngilizlerin yazdığı kışkırtıcı kitapları okuyor. Bir de, her bir şeyin tartışma konusu yapıldığı makaleler ya da sözümona dev bilim kitapları yazıyorlar. Şimdiye kadar her bilinen yanlışmış, birdenbire bambaşka olmalıymış her şey. Şimdi bir bardak suda, eskiden görülmeyen küçücük hayvancıklar yüzüyormuş; frengi
Koku
KokuPatrick Süskind · Can Yayınları · 198721,8bin okunma
Newton fiziği, gücü vurgularken kuantum fiziği inceliği vurgular. Kontrol ile hakimiyet arasında büyük bir fark vardır.
Sayfa 65
Dünyaya nasıl görüneceğimi bilmiyorum. ~Isaac Newton
Reklam
Newton yanlış bir şeyler söyledi, ama çok önemli ve söylenmesi gereken bir şey. Açıkça ifade etti: "Zamanın her yerinde zaman aynı şekilde akar, böylelikle, nerede olursak olalım, eşzamanlılığı tanımlayabiliriz."
Sayfa 706 - pdfKitabı okudu
Newton ve Einstein'ın evrene farklı bakışları üzerine
Newton, kütle çekiminin iki cisim arasındaki bir çekim olduğunu söylemişti. Einstein'ın teorisine göre kütle çekimi, büyük kütleli cisimlerin kendi etraflarındaki uzay-zaman dokusunu bükmesinin sonucuydu. Einstein'a göre Dünya'nın güneş yörüngesinde dönmesinin sebebi yıldızımızın uzay-zamanda yarattığı çukura sıkışmış olmamızdır.
Stephan Hawking doktora tezi incelemesinde Adım 1Kitabı okuyor
Determinizm, Newton kuramının başarısıyla birlikte, ilginç bir felsefi seçenek haline geldi. Fakat bazı filozoflar ve elbette ki pek çok teolog, fizi- ğin insan eylemini ya da herhangi bir canlının davranışını koşullamadığını savunmaya devam ettiler. Bu kişiler biyolojik alanın Newton determiniz- minin erişim menzilinin ötesinde olduğunu ileri
Sayfa 44
Snell yasası ışığın iki ortamın arasındaki yüzeyi aşarken oluşturduğu açı ile ilişkilidir. Yazının tam ne olduğunu burada bir önemi yok; önemli olan hem genel karakteri hem de fiziksel kökenidir. Basit terimlerle yasa, ışık daha az yoğun bir ortamda daha yoğun bir ortam alanına geçerken, yörüngesinin iki ortam arasındaki yüzeyi dik açı ile kesen doğruya yaklaşacak şekilde büküldüğünü söyler. Şimdi ışık neden bükülür? Işık Newton ve başkalarının düşündüğü gibi bir parçacık akışından oluşuyor olsaydı, parçacıklar bir ortamdan diğerine geçerken hızlanıyorsa, bu ilişki anlaşılabilirdi. Basbayağı ileriye doğru sürüklenecekler, henüz geçtikleri yüzeye dik açılıyor ne daha etkili hareket edeceklerdi. Ama bu açıklama o zaman bile kuşkulu görünüyordu.
İnsanları, sağ ve sol, kambur ya da dik bedenli, faşist ya da demokrat diye ayırabilirsiniz ve bu ayrılıklara kimse bir şey diyemez. Ama bilirsiniz ki gerçek, dünyayı basitleştiren şeydir, karışıklık yaratan şey değildir. Gerçek, Evrenseki anlatan bir dildir. Newton, uzun zaman gizli kalan bir yasayı bilmece çözer gibi "bulmuş" değildir. Newton, yaratıcı bir iş yapmıştır. Bir elmanın çayırda yere düşüşüyle güneşin yükselişini aynı zamanda dile getirebilen, insanların anlayacağı bir dil kurmuştur. Gerçek, kanıtlayan değil, basitleştiren şeydir. İdeolojiler üzerinde çene yormak neye yarar? Hepsi mantıkla kanıtlandıktan sonra, ne işe yarar? Bunları tartışmaya kalkmak, insanoğlunun kurtuluşundan umudu kesmekle aynıdır. Oysa insan her yerde ve hep aynı ihtiyaçlarla karşımıza çıkmaktadır.
Sayfa 182Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.