Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Osmanlı Devleti, bir yandan Balkan Harbi’ndeki yaralıların ve hastaların bakımı ve salgın hastalıklarla mücadele ederken, diğer yandan savaş sırasında göç eden muhacirler için aşhâneler açarak yoksul insanları doyurmuştur.
Balkan Harbi bir kere daha göstermiştir ki, ülkelerin dostluğu yoktur, menfaatleri vardır. Osmanlı Devleti’ne savaşın çıkmayacağı ve savaş çıksa bile savaş öncesi haritalara bağlı kalınacağı açıklamasını yapan devletler, I. Balkan Harbi’nde öngörülerinin dışında bir sonuç çıkınca, eski açıklamalarının zıttı bir açıklama yaparak yeni oluşan sınırlara saygılı olduklarını ifade etmişlerdir.
Reklam
24 Ekim’de Kumanova’da Sırplar karşısında dağılan Vardar Ordusu’nun Komutanı Ferik Zeki Paşa yenilginin nedenini subayların görevlerine karşı kayıtsız kalmalarına, askerlik dışındaki işlerle meşgul olmalarına bağlar. Şüphesiz örnekleri çoğaltmak mümkündür. Balkan Harbi öncesi Osmanlı ordusu birçok yönden eksiktir, savaşa hazır değildir. İşin ilginç yanı Genelkurmayın ileri gelen üst düzey subaylarının bu acı gerçeği bilmeleridir.
Bu kitapta geçmişe uzanan bir yolculuğa çıkıp İslâm öncesi Türk tarihi ve töresinde kadının sosyal statüsünden Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasına katkı sağlayan Bâciyân-ı Rûm’a, Türk tarihinde kadın velîlerden modernleşme sürecinde Osmanlı kadınına değin pek çok çarpıcı gerçekliğe tanıklık edeceksiniz. Öyle ki Alay’ın taçsız kraliçesi Kırgız kadınlarının simgesi Kurmancan Datka’dan Uygur tarihinin meşhur kadın kahramanı Dilşad Hatun’a, Milli Mücadele döneminin sembol kadınlarından Şerife Bacı’dan Osmanlı’da musikinin en önemli kadın bestekarlarından biri olan Dilhayat Kalfa’ya, Buhara Melikesi Kabac Hatun’dan Türk-İslâm tarihi boyunca anne ve kızlarımızın adlarını taşıyarak şerefyâb oldukları Hz. Hatice’den Hz. Fâtıma’ya, Osmanlı tarihinin en güçlü ve en etkili kadınlarından olan Hürrem Sultan’dan Osmanlı hânedanı mensupları arasında yetişen tek kadın şair Âdile Sultan’a, maarifperver bir Türk kadını olan Hanife Hanım Melikova’dan Rusya Türkleri arasındaki kadın hareketinin önderi Şefika Gaspıralı’ya, Aziziye Kahramanı Nene Hatun’dan II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemi edebiyatının önemli temsilcilerinden Halide Edib Adıvar’a kadar Türk tarihinde iz bırakan kadınların hikayesini bu arşivlik çalışmada görebileceksiniz
Timur, ders olsun diye Bayezi'i Semerkan'ta götürüp, oradan tekrar kendi devletinin başına gönderip Osmanlı'yı da kendine bağlı bir devlet haline getirme planları yapar.
Sayfa 90 - Masa Kitap
Timur ve Osmanlı'nın Savaşı
Bayezid kalkmadan kafasına basar ve zincirleyip Timur'un otağına götürürler. Timur bu esnada büyük oğlu Şahruh'la satranç oynuyordur. Bayezid kapıda görününce Timur, ''şah mat'' der. ''Kimleri görüyorum, Osmanoğlu otağımı şereflendirdi.''
Sayfa 90 - Masa Kitap
Reklam
480 syf.
·
Puan vermedi
Fahreddin Paşa'nın I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Medine şehrindeki savunma hareketini ve liderliğini ele alır. Bu kitap, tarihi bir dönemi ve Osmanlı'nın son yıllarındaki önemli bir figürü olan Fahreddin Paşa'yı detaylı bir şekilde inceler. Bir de kitabın sonunda tarihi kaynakların,belgelerin,antlaşmaların yansıtılması da kitaba ayrı merak sardırıyor. Okunması gereken ve herkesin tanıması gereken Fahreddin paşa(Türkkan) kütüphanemizde bulunması gerekli :)
Fahreddin Paşa'nın Medine Müdafaası
Fahreddin Paşa'nın Medine MüdafaasıFeridun Kandemir · Yağmur Yayınları · 2021370 okunma
Timur, Osmanlı elçilerine ''Padişahınıza söyleyin, kafasını bana kırdırtmaya çalışıyor, bundan vazgeçsin,'' der.
Sayfa 88 - Masa Kitap
Timur ve Osmanlı'nın Savaşı
Sivas'a gelip kaleyi kuşatır ve alır. Şehzade Ertuğrul'u öldürtür. Osmanlı'nın yanında savaşan Ermenilerin de kafalarını dizlerinin arasına bağlatıp hepsini canlı canlı gömer çünkü Ermeniler Osmanlı'ya yardım etmiştir.
Sayfa 87 - Masa Kitap
Timur'un Osmanlı'ya saldırmak gibi bir derdi yoktur. Hatta Timur, ''Bak sen gazisin, savaşmayalım'' der. Beyazid de ''Er meydanına gelmezsen karıların talak-ı selaseyle boş olsun,'' diye karşılık verir. Bu, karıların üç defa seni terk etsinler, boşasınlar demektir.
Sayfa 86 - Masa Kitap
Reklam
İsmail’in talihsizliği bu davet çalışmalarının devam ettiği 1510’lu yıllarda Osmanlı tahtında “amansız” anlamına gelen Yavuz lakabını taşıyan I. Selim’in olmasıydı.
Kol, bacak bırakanların, ölenlerin hesabında “Osmanlı tab’asından” Nikolar yok muydu?
Sayfa 35 - İLETİŞİM YAYINLARI-12. BASKI-2008-İSTANBULKitabı okuyor
Osmanlı dönemi sıbyan mekteplerinde meşhur bir söz vardır: "Burada balıklar uçmaya, kuşlar yüzmeye zorlanmaz."
2. Murat devrinde Osmanlı donanması Venedik donanmasına karşı hiçbir zaman meydan okumadı.
Bu maskaralığı hiç unutmayacağım! Bir millet şairleri tara­fından böylece yüzüstü bırakılabilir mi? Hele bugünlerde ... Bunlar nasıl Türk şairi? - Hayır Bunlar Türk falan değil, tam Osmanlı. .. Bunlar Os­manlı şairi yengeciğim ... Bugün "Osmanlı" demek, "kendisinden başka hiçbir şeye inanmaz" demek. .. Pandeli'de öğle yemeği yediy­ se bütün dünya mutlu. Dişi ağrıyorsa kıyamet çoktan kopmuştur. Birbirlerini çekememeleri de bundan ... Budala, kıyıcı, sapık bir padişah "Dünya iki padişaha yetmez ... " buyurmuş. Oysa, o zaman daha gidilmediği için Amerika' dan, Avustralya' dan haberi de yok. .. Bunlar ondan da beter halde ... Herhal şairlik kendilerini hiç do­yurmuyor. Ihsan anlatıyordu: lçinde yaşadıklan toplumla bir kez ayn düşmüşler. Hayatımızı, insanlanmızı beğenmiyorlar. lstedik­leri gibi değiştirmeye güçleri yetmiyor. Böylece bir boğuşmayı gö­ze alamıyorlar. Üstelik yenilgi de çöktü. Geçmişe saklanıyorlar, Sembole saklanıyorlar. Hiçbirinde, işe yarar, yol gösterir aydınlık yok. . .
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.