Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
64 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Video: youtu.be/EUbbg38fgZM Tembellik Hakkı Paul Lafargue'den okuduğum ilk kitap. Tembellik Hakkı, 48 sayfalık bir deneme (eleştiri) kitabıdır. Kitapta; kapitalizm, çalışma yoluyla uyuşturulan halk ve sistem hemen her yönüyle ele alınarak eleştirilmektedir. İnsanlarda çalışma, daha doğrusu çok çalışma fikrinin ve kabulünün
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202010,1bin okunma
Çalışın, çalışın emekçiler, toplumsal serveti ve bireysel sefaletinizi büyütmek için. Çalışın, çalışın ki daha da yoksullaşınca çalışmak ve sefil olmak için daha çok sebebiniz olsun.
Sayfa 24
Reklam
"Yoksul ülkelerde halkın rahatı yerindeyken varsıl ülkelerde halk genellikle yoksuldur."
Sayfa 23
Fabrika tarzı çalışmayı hayata geçirdiğiniz yerde neşeye, sağlığa, özgürlüğe elveda diyebilirsiniz.
Sayfa 23
İnsancıl kişilikler, kendileri aylaklık ederek zenginleşsin diye yoksullara iş verenlere hayırsever insanlar diye alkış tutuyorlar.
Sayfa 22
"Böylece en az on beş saat süren, ölçüsüzce uzun bir mesainin yorgunluğu üzerine bir de bu zavallılar için pek sık ve çok zorlu gidiş gelişler eklenir. Sonuçta akşam evlerine uyumak ihtiyacıyla bitkin döner, ertesi gün de işbaşı saatine yetişebilmek için tam dinlenmeden yeniden yola düzülür."
Sayfa 21
Reklam
Çağımız için çalışma çağı derler; aslında acının, sefaletin ve yozlaşmanın çağıdır bu.
Sayfa 19
Kapitalist toplumda çalışma, her türlü zihinsel yozlaşmanın ve her türlü bedensel bozulmanın sebebidir.
Sayfa 14
"Makineler geliştikçe, insan çalışmasını durmadan artan bir hız ve kesinlikle yendikçe, işçiler dinlenme sürelerini artıracağı yerde sanki onunla rekabet ediyormuşçasına çalışma sürelerini artırıyorlar. Ne kadar saçma ve ölümcül bir yarış bu."
Çalışmanın Kutsanması
"Çağımız, çalışma yüzyılıdır diyorlar. Aslına bakarsanız acının, yoksulluğun ve çürümenin yüzyılıdır içinde yaşadığımız."
Reklam
Çalışın, çalışın emekçi takımı, toplumsal serveti ve kendi yoksulluğunuzu artırmak için çalışın ki, daha yoksul hale gelin; çalışın ki böylece çalışmak ve yoksul olmak için daha fazla nedeniniz olsun. Kapitalist üretimin katı yürekli yasası böyledir.
Deniyor ki çağımız çalışma yüzyılıdır: o, aslında acının, yoksulluğun ve çürümenin yüzyılıdır
“Çağımızın çalışma yüzyılı olduğu söyleniyor; aslında acının, sefaletin ve çürümenin yüzyılı.”
"İşçi sınıfı ona tahakküm eden, tabiatını bozan takıntıyı gönlünden söküp atarak, o müthiş gücüyle ayağa kalksa ve kapitalist sömürü haklarından başka bir şey olmayan İnsan Hakları'nı, sefalet hakkından başka bir şey olmayan Çalışma Hakkı'nı talep edeceğine, insanların günde on üç saatten fazla çalışmasını yasaklayan bükülmez bir yasa şekillendirseydi, yeryüzü, şu yaşlı yeryüzü neşeyle ürpererek içinde yeni evrenin sıçradığını hissederdi. Ama böyle yiğitçe bir karar, kapitalist ahlak tarafından yozlaştırılmış bir proletaryadan nasıl beklenir ki..."
"Emekçilerin bu çifte çılgınlığı, yani aşırı çalışmayla kendini öldürmesi ve mahrumiyet içinde sürünmesi karşısında, kapitalist üretimin büyük sorunu artık üreticiler bulup onların güçlerini iki katına çıkarmak değil, yeni tüketiciler keşfedip iştahlarını uyandırmak ve yapay ihtiyaçlar yaratmaktır."
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.