Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Faust

Faust
@sifresiniunutanfaust
Faust
Faust
hesabımın şifresini unuttum ve buradan devam edeceğim.
Bir toplama kampındayken bile insan, onurunu koruyabilirdi. Dostoyevski bir keresinde şöyle demişti: "Korktuğum tek bir şey var: Istıraplarıma layık bir insan olamamak." ...Yaşamı anlamlı ve amaçlı kılan şey de insandan alınamayan bu ruhsal özgürlüktür.
Reklam
Kimliksizleştirme
Bir kişi sadece ve sadece bir tutuklu numarasına sahip olması açısından göz önünde bulunduruluyordu. İnsan bir numaraya dönüşüyordu. Ölü ya da yaşamda olması önemli değildi. Bir "numara"nın hayatının herhangi bir anlamı yoktu. O numaranın arkasındaki önemli hususlar; kişinin ismi, kaderi, hayatı çok daha önemsizdi.
Neye yarardı sabahlara kadar Kör ışıklar altında oturup çalışmak Neye yarardı bilim, neye yarardı tüze, Neye yarardı eşit olmadıktan sonra aşk.
Sayfa 285Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ve insan olmanın sızlayışı Ve kayıp giden erdem Ve karanlığın güneşi kemirmesi Sessiz sedasız. Beklemelere çare yok.
Sayfa 271Kitabı okudu
Bir mizah duygusu geliştirme ve olayları mizahi bir ışık altında görme çabası, yaşam sanatını geliştirirken öğrenilen bir çeşit hiledir... Büyük de olsa küçük de olsa çekilen ıstırap insan ruhuna ve bilincine tamamen yayılır.
Reklam
okuyucu da ağlayabilir
...gecenin karanlığına doğru bir keman üzgün tango nağmeleri çalmaya başladı. Keman ağladı, benim de bir parçam onunla beraber ağladı. Çünkü aynı gün birisinin yirmi dördüncü doğum günü vardı. O birisi, Auschwitz kampının bir başka yerinde, belki de benden sadece yüzlerce metre ileride ama ulaşamayacağım bir yerdeydi. O birisi eşimdi.
Ancak zihnim eşimin hayaline takılmıştı, tuhaf bir gerçeklik ile hayalimdeydi. Gözümün önünde bana cevap verirken, yüzünde gülümsemeyle, dürüst ve cesaret veren bakışı ile karşımdaydı sanki. Gerçek ya da değil, o an görünüşü yükselmekte olan güneşten daha aydınlıktı.
Bazı kişiler umudunu tamamen yitirmişti. En çok rahatsız edici olanlar, iflah olmaz iyimserlerdi.
...iki şiddetli darbe geldi. Ancak o anda, sopası ile vuran gardiyanı fark ettim. Bu gibi bir durumda en çok acı veren fiziksel acı değildi. Adaletsizlik ve her şeyde var olan mantıksızlığın oluşturduğu zihinsel ıstıraptı.
Şimdi birileri bize yazar Fyodor Dostoyevski'nin, insanı açıkça her şeye alışabilen varlık olarak tanımlayan cümlesinin doğru olup olmadığını sormuş olsaydı, şöyle cevaplardık: "Evet bir kişi her şeye alışabilir ama bize nasıl olduğunu sormayın."
Reklam
Auschwitz!
Sonra tren yolunu değiştirdi, belli bir ana istasyona yaklaşıyordu. Birdenbire endişeli yolcuların arasından bir haykırış duyuldu. "Bir tabela var, Auschwitz!" O an herkesin kalbi kısa süreliğine durdu. Auschwitz, korkunç şeyleri simgeleyen isim: Gaz odaları, krematoryumlar, katliamlar.
744 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.