Sümeyye Çuhadar

Şemalar, yaşamın erken yıllarında öğrendiğimiz kendimiz ve dünya hakkındaki katı inançlarımızdır. Bu nedenle canımızı acıtsa bile ona yapışırız. Bu erken inançlar bize bir öngörü ve kontrol hissi sağlarlar; rahat ve tanıdıktırlar. Garip bir şekilde kendimizi evimizde hissettirirler.
Reklam
Psikanalitik psikoterapinin varsayımlarından bir tanesi, çocukluk acılarımızı tekrarlayıp durduğumuzdur. Freud buna “tekrarlama zorlantısı “ adını vermiştir. Alkolik bir kişinin çocuğu bir alkolikle evlenir. Taciz edilen çocuk ya bunu tekrar eden biri ile evlenir ya da kendisi istismar eden bir yetişkin olur. Cinsel olarak kötüye kullanılmış çocuk, bir fahişe olabilir. Aşırı kontrol edilen çocuk diğerlerinin onu kontrol etmesine izin verir.
Şemalar düşünce, duygu, davranış ve ilişki kurma biçimlerimizi etkiler. Öfke, üzüntü ve kaygı gibi bazı güçlü duyguları tetikler. Sosyal statü, ideal bir evlilik, yakınlarımızın takdiri, meslekte başarı dahil her şeye sahipmişiz gibi görünsek de, hayattan tat almayı ve başarılarımıza sevinmeyi beceremeyiz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Şema, çocukluktan başlayan ve yaşam boyunca sürekli tekrar eden bir kalıptır. Bize ailemiz ya da diğer çocuklar tarafından yapılan bir şeyle başlamıştır. Terk edilmiş, eleştirilmiş, aşırı korunmuş, istismar edilmiş, yok sayılmış ya da yoksun bırakılmışızdır - bir şekilde zarar görmüşüzdür. Sonunda şema hayatımızın bir parçası olur. Büyüdüğümüz evden ayrıldıktan yıllar sonra bile, bize kötü davranılan, ihmal edildiğimiz, aşağılandığımız ya da kontrol edildiğimiz ve istediğimiz hedeflere bir türlü ulaşamadığımız durumlar yaratmaya devam ederiz.
Hayatı Yeniden Keşfedin
Hayatı Yeniden KeşfedinJeffrey Young
8.7/10 · 3.775 okunma
Reklam
Bu dünyada en değerli olan şeyse, marifetullah'tır, yani Yüce Allah'ı hakkıyla bilip tanımadır! Ne var ki Allah'ı hakkıyla bilmeye ve O'na doğru yol almaya çalışan kimseler arasında bazıları bu yolculuğun gereklerine tam uyarak yollarına devam eder. Bazıları bütün gayretini ve dikkatini kendi kazancına ve çıkarına yöneltir.
Haydin, acele edin ey aklı başında insanlar, çünkü bu dünya asıl ikamet yerine, sürekli kalınacak yere, Sultanın ve O'nun komşuluğuna götüren bir köprüdür!
Sana gizli kalan hikmetleri ise bırak, zira görme yeteneği zayıf olan güneş ışığına dayanamaz!
Reklam
İnsanlar bilinmeyen yeni bir şeyin yapılabileceğine inanmayı ilk başta reddederler, sonra bunun yapılacağını ummaya başlarlar, daha sonra da yapılabildiğini görürler. Yapıldıktan sonra da bütün dünya bunun neden yüzyıllarca önce yapılmadığına şaşar.
İnsanlardan kilometrelerce uzaktaydı; ama her nedense yine de kendini hiç yalnız hissetmiyordu.
Eğer sevgisini gösteren ve sevilmeye alışık bir kız olsaydı kalbi burulabilirdi..
Sümeyye Çuhadar

Sümeyye Çuhadar

, bir kitabı okumaya başladı
Gizli Bahçe
Gizli BahçeFrances Hodgson Burnett
8.5/10 · 7,6bin okunma
492 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.