Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Tembellik,sanatların ve soylu erdemlerin anası insanların ıstıraplarına merhem ol.
Namazda tembellik etme. Pazarda çok eğlenme. Zîrâ dünyâ hırsına işârettir. Pazar yeri şeytanın oyun yeridir. Onun için “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü velehü’l-hamdü yuhyî ve yümît, vehüve hayyün lâ yemût, bi-yedihi’l-hayr, vehüve alâ külli şey’in kadîr” duâsını okumaya devam etmek gerekir. Zîrâ günahlar rızkın azalmasına sebeptir. (Nasîhatnâme-i İsmâil Hakkı) 
Reklam
...çalışmasını para karşılığı sunan kişi kendini satmış ve köle seviyesine inmiş olur.
Paris ve Lyon kaleleri kenti yabancılara karşı savunmak için değil, şayet ayaklanırsa kenti ezmek için inşa edilmiş.
Nokta atışı oldu teşekkürler (:
Çağımız çalışma asrıymış, öyle diyorlar;aslında acı, sefalet ve çürüme asrı...
Sayfa 9 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okuyor
Büyük dönemlerin Yunanları da çalışmaya karşı aşağılanmadan başka his beslemezlerdi; sadece kölelerin çalışmasına izin vardı: ''Özgür insan beden temrinleri ve zeka oyunlarından başka bir şey bilmezdi.''
Sayfa 4 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
“Çağımız için çalışma asrı deniliyor; oysaki gerçekte acının, sefaletin ve kokuşmuşluğun çağıdır.”
Sayfa 34
64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Tembellik hakkımızı nasıl kazanabiliriz?
Tembellik Hakkı
Tembellik Hakkı
Tembellik. Kavramın kendisini zihninizde nasıl canlandırıyorsunuz bilmiyorum? Benim zihnimde büyük bir hakaret olarak algılanıyor. Bu fikre çevremden edindiğim dogmatik bilgiler ve deneyimlerim ışığında ulaştım. Gelelim Karl Marx'ın damadı Paul Lafargue'ye. Tembelliğin geçmişte sadece kölelerin yaptığı ve Yunan sitelerinde ve bir çok uygarlıkta yurttaşların düşünme ve entelektüel yetilerine zarar vermemesi adına desteklendiğini yazar ilk bölümlerde. Tembelliğin kötülendiği ve çalışmanın yüceltildiği döneme geçer. Sanayi devrimi sırasında neşeli bebekleri ve şen şakrak kadınları artık göremediğini anlatır. Üçüncü bölümde aşırı üretimle beraber halkı nasıl manipüle edip tüketim çılgınlığına ittiklerini anlatıyor. Dördüncü bölümde ise bu durumun böyle gitmeyeceğini ve günümüzde de bir kaç ülkede başlayan iş saatlerini azaltmanın üretimi daha çok iyileştireceğini anlatıyor. Kitap 48 sayfa ve çok kıymetli bir kitap. Bu durumun birileri tarafından tespit edilmesi ve üzerine yıllar öncesinden bir kitap yayınlanması çok kıymetli. Tembellik dediğimiz şey dinlerde ve toplumsal normlarda kötülenen bir kavram. Unutulan bir şey var ki yaşam dediğimiz şey çalışmaktan ibaret anlar mıdır? Şuan ki toplumsal sıkıntılarımız halkın tembelliğinden midir? Kitap çok soru sorduruyor. Kitabı okuyacak insanların durumunu bildiğinden kısa yazdığını düşünüyorum. Dili anlaşılır fakat düşünerek okunması taraftarıyım. İyi okumalar.
Paul Lafargue
Paul Lafargue
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202010,1bin okunma
Çalışmak ve Din
Hristiyan dininin, burjuvazinin yeni sınai ve ticari ihtiyaçlarına uyum sağlayan kesimi olan Protestanlık halkın tatillerini hiç umursamadı; gökyüzünde azizleri tahtlarından indirip yeryüzünde yortularını iptal ettiler. Dinsel reform ve felsefi alanda hür düşünce Cizvit ve yırtıcı burjuvaziye halkın bayram günlerini el çabukluğuyla aşırma olanağı veren bahanelerden ibaretti.
Guizot'dan yaklaşık bir yüzyıl önce Londra'da, çalışmanın insanın soylu tutkularının önünde bir engel olduğu açık açık beyan ediliyordu.
Reklam
Tarlaları üzerinde eğilmiş çalışan toprak sahibi köylüler ve dükkanlarına çöreklenmiş küçük burjuvalar yer altı dehlizlerinde dolaşan köstebeğe benzerler ve asla dikilip şöyle bir doğrulup doğrulup doğayı doyasıya seyretmezler.
64 syf.
8/10 puan verdi
Herkesin Sahip Olması gereken O Hak "Tembellik Hakkı"
Küçücük flash belleklerin büyük dosyaları bünyesinde barındırması gibi bu eserde kısa metin olmasına karşın derin siyasal, felsefik ve politik anlamlar içerdiğini söyleyebilirim. Tembellik Hakkı diyince aklımıza İvan Gonçarov' un kaleme aldığı "Oblomov" gelebilir fakat yanlış düşünmüş oluruz çünkü Lafargue 'ın kast ettiği Tembellik felsefesi hiçbirşey üretmeden yan gelip yatmak değildir. Az çalışmayla yeterli üretim yapabilmektir ve çok çalışayım çok kazanayım derken fabrikaların o demir çarklarında hayat enerjimizi öğütmemektir kendimize de vakit ayırmaktır. Bugün Avrupa'nın bazı ülkelerinin denemeye çalıştığı 5-6 saat çalışma süresini Lafargue, O zamanlarda ortalama çalışma süresinin 16 saati bulduğu o dönem Fransasında "çalışma süresi 3 saat olmalıdır" deme cesareti göstermiştir. Eserde Hapishanede yazdığı bir kısım da bulunuyor. Ayrıca Devrimci Karl Marx' ın kızı ile evli olan Lafargue, İnsanların alın teri üzerinden geçinen yemiş içmiş semirmiş gebeş kapitalist düzeni eleştirir fakat büyük ihtimalle bu düzenin değişmeyeceğine inandığına kanaat getirdiğinden midir nedir Tıpkı Zweig ve eşi gibi karı koca intihar ederler.
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202010,1bin okunma
Aristoteles'in ileri görüşlülüğü
Küçümseyerek, "Aristoteles ve Pythagoras'ın düşüncesi ne kölelik önyargısı egemendi," diye yazdılar; halbuki Aristoteles şunu düşlüyordu: "Eğer her alet kendine özgü işlevini uyarılmadan veya kendiliğinden, Daidalos'un başyapıtlarının kendi kendilerine hareket ettikleri veya Vulcanus'un sacayaklarının kutsal işlerine kendiliklerinden koyuldukları gibi yerine getirebilseydi; örneğin dokumacıların mekikleri kendiliklerinden kumaş dokusaydı, ne atölye şefinin yar dımcıya ne de efendinin köleye ihtiyacı kalırdı." Aristoteles'in düşü bizim gerçeğimiz oldu. Makinelerimiz ateşin soluğuyla, yorulmaz çelikten uzuvlarıyla, inanılmaz, tükenmez bir verimlilikle kutsal işlerini uysalca ve kendiliklerinden yerine getiriyorlar, ama Kapitalizm'in büyük filozoflarının düşüncesine ücretli işçilik, köleliklerin en beteri egemen olmaya devam ediyor. Makinenin insanlığın kurtarıcısı olduğunu, insanı sordidae artes'ten ve ücretli işten kur- taracak, ona boş vakit ve özgürlük verecek Tanrı olduğunu hâlâ anlamıyorlar.
İyi bir işçi tığla dakikada ancak beş ilmek atar, bazı döngüsel dokuma makineleri ise aynı sürede otuz bin ilmek atıyor. Yani makinenin çalıştığı her dakika işçinin yüz saatlik çalışmasına bedel ya da makinenin çalıştığı her dakika işçiye on günlük dinlenme süresi kazandırıyor. Dokuma sanayisi için geçerli olan bu durum, modern makinelerle yenilenmiş her sanayi kolu için de az çok geçerlidir. Ama biz ne görüyoruz? makine kusursuzlaştıkça ve el emeğine sürekli artan bir hız ve kesinlikle üstünlük sağladıkça işçi de kendi dinlenme süresini o ölçüde uzatacağı yerde makineyle rekabete girişmek istercesine misliyle çabalıyor. Ah, saçma ve ölümcül bir yarış bu!
Sayfa 29 - Can Sanat YayınlarıKitabı okudu
En çok tiksindikleri şey, tarım işleridir; tarım işinde çalışmamak için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Nitekim tarım, insanlık tarihinde köle emeğinin ilk tezahürüdür.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.