Toplum sözleşmesiyle her ortak, topluma mallarını ve yaşamını bırakır;" önce doğal özgürlüğünü, sonra da istediği ve elde edebileceği şeyler üzerindeki sınırsız hakkını". Ama buna karşılık, "toplumsal özgürlüğü ve elindeki şeylerin sahiplik hakkını" kazanır. Kişilerin " devlete adadıkları canları bile, bu yoldan sürekli olarak korunmuş olur.
Seninle öyle bir sözleşme yapacağım ki,hem benim iyiliğime ve senin zararına olacak;keyfim istediği sürece ben uyacağım,yine keyfim istediği sürece sen uyacaksın ona.
Reklam
Gerçek, servete giden yollardan biri değildir. Halk doğru söyleyenlere ne elçilik ne profesörlük ne de maaş verir.
Kendine, Perslerin, İskitlerin ya da Makedonların kralı diyen eski hükümdarlar bu durumun faydasını anlamamış gibi görünüyor. Belki de bunun sebebi, onların kendilerini bir ülkenin efendisi yerine insanların yöneticisi olarak görmüş olmalıdır. Günümüzdeki krallar daha akıllıca davranıp Fransa kralı, İspanya kralı, İngiltere kralı gibi isimler alıyorlar çünkü ülkeye sahip olarak içindekileri de ellerinde tutacaklarından eminler.
Grotius der ki: “Eğer kişi kendi özgürlüğünü devrederek bir efendinin kölesi haline gelebilirse, neden halkın tamamı da aynı şeyi yapıp krala tabi hale gelmesin?“
"İnsan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur."
Reklam
136 syf.
6/10 puan verdi
Toplum Sözleşmesi
Jean - Jacques Rousseau; Çan Yayınları / 1969 ; Türkçemize çeviren Vedat Günyol (6) (12.01.2006) Bu kitap 1762 yılında yayımlanmış: 1789 Fransız İhtilali'nden 26 yıl önce... İnsanların bir arada yaşamalarını temin için konulacak kuralları; bireyin toplum içindeki yerini, haklarını, özgürlüklerini; yasaların nasıl yapılması ve işlemesi gerektiğini; yönetim biçimlerini, egemenliğin sadece halka ait olması gerektiğini; son olarak bütün bunların düzgün işleyebilmesi için alınacak önlemleri o yılların yönetimlerini gözardı etmeden incelemiş Yazarımız.
Toplum Sözleşmesi
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201913,7bin okunma
Lüks ya zenginlikten doğar, ya zenginliği zorunlu kılar; zenginin de ahlakını bozar, yoksulun da; birinciyi mal mülk, İkinciyi de açgözlülük yüzünden. Lüks, yurdu gevşekliğe ve yokluğa sürükler; devletin elinden bütün yurttaşlarını alır; onları birbirine, hepsini de kamuoyuna köle eder.
400 syf.
·
Puan vermedi
Yazmaya uzunca bir ara verdikten sonra eserin zihnimde yeni ufuklar açmasından olsa gerekkk düşüncelerimi belirtmeden geçmek istemedim Platon, Spinoza , Machiavelli ve Aristotales gibi büyük düşünürlerin basit düzeyde fikirlerini anlamak için yola çıktığım bu eserde, sayfalar ilerledikçe, adeta basamaklar dahilinde sunulan bilgilerin sadeliği,
Sokrates'ten Rousseau'ya Politika Felsefesi Tarihi
Sokrates'ten Rousseau'ya Politika Felsefesi TarihiEfe Baştürk · Fol Kitap · 05 okunma
Nasıl bir çoban, sürüsünündeki hayvanlardan daha üstün bir doğaya sahipse, insan sürülerinin çobanı krallar da halklarından daha üstün bir doğaya sahiptir.
Reklam
Aileyle devlet arasında tek fark vardır: Ailede babanın çocuklarını gösterdiği ilginin kaynağı, onlara duyduğu sevgidir. Devlette ise yöneticinin halkına duymadığı bu sevginin yerine başta olmasının verdiği haz almıştır.
İnsan özgür doğar ancak her yerde zincire vurulmuştur. Bazı kişiler, başkalarının efendisi olduğuna inanmasına rağmen aslında herkesten daha fazla köledir.
İnsan her zaman kendi iyiliğini ister ama, bunun ne olduğunu her zaman kestiremez.
İnsan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur.
Her şey eşit olmak koşuluyla dışarıdan katılmalar, yurtlaşlığa alınmalar ve sömürgeler olmadan; yönetimi altında yurttaş sayısının arttığı hükümet, şüphesiz ki en iyi hükümettir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.