Albert O. Hirschman

Albert O. HirschmanTutkular ve Çıkarlar yazarı
Yazar
8.3/10
19 Kişi
92
Okunma
10
Beğeni
3.281
Görüntülenme

Hakkında

Siyasal iktisat alanındaki önemli isimlerden biri olan ve eserleri pek çok dile çevrilen Hirschman 1915, Berlin doğumlu. Yükseköğrenimine Berlin Üniversitesi'nde başlayıp 1933'te taşındığı Fransa'da devam etti. Fransa'da Nazilere karşı mücadelede rol alan Hirschman 1941'de ABD'ye göç etti. Yale, Columbia ve Harvard üniversitelerinde ve Institute for Advanced Study, Princeton'da çalıştı, İktisadi kalkınma alanına önemli katkıları oldu ve teorik eserlerinin yanı sıra Latin Amerika ülkelerinin kalkınması konusundaki çalışmalarıyla da tanındı. Hirschman'ın başlıca eserleri şunlardır: The Strategy of Economic Development (İktisadi Kalkınma Stratejisi, 1958), Exit, Voice and Loyalty (Terk Etme, Sesini Yükseltme ve Sadakat, 1970), A Bias for Hope: Essays on Development and Latin America (Ümide Önyargılıyım: Kalkınma ve Latin Amerika Üzerine Denemeler, 1971), Shifting Involvements: Private Interest and Public Action (Değişen İlişkiler: Şahsi Çıkarlar ve Kamu Faaliyeti, 1982), Gericiliğin Retoriği (İletişim, 1994).
Unvan:
Alman Ekonomist ve Yazar
Doğum:
Berlin, Almanya, 7 Nisan 1915
Ölüm:
Ewing Township, New Jersey, Amerika Birleşik Devletleri, 10 Aralık 2012

Okurlar

10 okur beğendi.
92 okur okudu.
5 okur okuyor.
131 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hangi toplumsal düzen hem güçlü bir biçimde çeşitli sorunları çözeceği beklentisiyle uygulandığının hem de açık ve korkunç bir biçimde başarısız olduğunun bilinci karşısında uzun süre varlığını sürdürebilir?
Reklam
"maddi zevk alışkanlığı aydınlanma ve özgürlük alışkanlığından çok daha hızlı oluşur”
... yalnızca kendi çıkarımız tarafından yönlendirilen akıl olmalı hareketlerimizin temel ilkesi.
Tutkular tutkuların karşısına konur ve birbirine karşı ağırlık vazifesi görür.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
187 syf.
·
Puan vermedi
Ders kitabı (gibi)
İlericilik; ekonomik, siyasal ve kültürel alanlaraki ilerleme, gelişme ve yenileşme; Çağdaşlıktan, reformlardan, aydınlanmadan yana olma, medeniyetle uzlaşma, destekleme ve savunma olarak tanımlayabiliriz. Gericiliği ise ilerici karşıtı, değişim ve yenileşme karşıtı olarak açıklayabiliriz. Muhafazakarlık da; her şartta, ne olursa olsun varolanı sürdürme,/koruma, değişime ve yenileşmeye karşı gelenekçi olma eğilimi diyebiliriz. Bir de Statüko var ki; mevcut durum ve bu durumun korunması olarak söylersek, işte tüm bunlar kitabın konularından... Aynı zamanda ekonomist olan yazarımız, bu konuları çağın aydınlarla, filozoflarıyla, tarihsel olarak örneklendirmiş. Gericiliği bazen toplumun gelenekçi yapısından kaynaklı bazen de kutsallık atfederek(dinsel) , bazende evrensel realiteye ters olarak örneklendirmiş. Alman yazar Albert Hirscheman, ilerici hamlelere yönelik üç tepkisel tezle ortaya koymuş. Bunlardan birincisi Aksi Tesir tezi, ikincisi Boşunalılık Tezi, üçüncüsü ise Tehlikeye Atma Tezi. Bana göre ; Üslup ve dil olarak çok ağır ve oldukça sıkıcı bir kitap. Kitabı bitirmek için çok zorlandım. Kendi adıma tavsiye edebileceğim bir kitap değil, elbet ilgilileri hariç. KitaplaKalın
Gericiliğin Retoriği
Gericiliğin RetoriğiAlbert O. Hirschman · İletişim Yayınları · 201322 okunma
187 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Albert Hirschman'ın "Gericiliğin Retoriği" kitabının uzun süredir yeni baskısı yok. Sahafları araştıra araştıra en nihayetinde buldum. Peki neden bu kadar merak ettiğim bir kitap. Çünkü; kitabın ana temasını oluşturan üç önemli tez var. Ve günümüzün siyasi mekanizmasını çok güzel özetliyor. Politik çizginin sağındakiler her zaman
Gericiliğin Retoriği
Gericiliğin RetoriğiAlbert O. Hirschman · İletişim Yayınları · 201322 okunma
152 syf.
8/10 puan verdi
Aslında çok iyi bir düşünceyi irdeliyor kitap , fakat bir yerde kendini tekrar etmeye ve aynı zamanda anlamada zorluk başlıyor. Fakat kısa olduğu için çok problem değil.
Tutkular ve Çıkarlar
Tutkular ve ÇıkarlarAlbert O. Hirschman · Metis Yayınları · 200869 okunma
Resim