Celil Oker

Celil OkerBeşpeşe yazarı
Yazar
7.8/10
1.070 Kişi
3.976
Okunma
139
Beğeni
10,6bin
Görüntülenme

Hakkında

1952 yılında Kayseri'de doğan yazar, ortaokulu Talas Amerikan Ortaokulu'nda tamamladı. Ardından Tarsus Amerikan Koleji'ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne devam eden Oker 1979 senesindeki mezuniyetinin ardından çevirmenlik, gazetecilik ve ansiklopedi yazarlığı yaptı. Bu işlerin ardından 1983'te reklam yazarlığına başladı. Markom ve Merkez Ajans isimli şirketlerde çalıştı. Uzun süre reklamcılıkla ilgilendikten sonra 1998 yılında Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1999 yılının Nisan ayında ilk romanı Çıplak Ceset'i yayınladı. Aynı senenin Ekim ayında ise Kramponlu Ceset çıktı. Oğlak Yayınları tarafından basılan bu eseri ile Kaktüs Kahvesi Polisiye Roman Birinciliği'ni kazandı. Her iki romanın kahramanı olan eski pilot, yeni dedektif Remzi Ünal'ın maceralarını anlattığı beş roman daha yazdı. Oker'in son Remzi Ünal macerası 2010 yılında Turkuvaz Kitap tarafından basılan Yenik ve Yalnız'dır. Oker ayrıca, 2004 yılında Murathan Mungan, Pınar Kür, Faruk Ulay ve Elif Şafak ile birlikte Beşpeşe isimli bir roman yazdı. Beşpeşe yazarların birbirlerinin ardından, birinin bıraktığı yerden diğerinin devam ederek oluşturdukları bir romandır. Bilgi Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık teknikleri dersi verdi. Sevtap Oker'le evliydi. Yazarın Ali ve Can isimli iki oğlu vardır.
Unvan:
Türk Polisiye Roman Yazarı, Öğretim Görevlisi
Doğum:
Talas, Kayseri, Türkiye, 1952
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 5 Mayıs 2019

Okurlar

139 okur beğendi.
3.976 okur okudu.
41 okur okuyor.
1.090 okur okuyacak.
26 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Susmak, birini konuşmaya teşvik etmenin en sağlam yoludur bazen."
Sayfa 112
"Hiçbir şeyin tesadüf olmadığını hayat gösterir bana nasıl olsa."
Sayfa 130
Reklam
"Kendi isteğiyle yok olan birini sokaklarda arayarak bulamazsınız."
Sayfa 171
Bende fal istiyorum :(
Falımda "Başladığınız işleri yarım bırakmayın" yazıyordu.
Sayfa 214
Yaratıcı Yazarlık Üzerine Okuma Listesi:
1.Emin Özdemir-Eleştirel Okuma 2.Dorethe Brande-Yazar Olmak 3.Edgar Allen Poe-Yazının Felsefesi 4.Hakan Bıçakçı-Uydurmanın İncelikleri 5.Ursula K. Le Guin-Dümeni Yaratıcılığa Kırmak 6.Okunması Gereken 501 Kitap 7.Virginia Woolf-Bir Okur Olarak I-II 8.Danell Jones-Virginia Woolf'tan Yazarlık Dersleri 9.Guiseppe Culicchia-Demek Yazar Olmak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
256 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Küçükken gazetelerin verdiği kartondan bebekler olurdu. İstediğin gibi giydirirdin o bebeği. Kitabı okurken tam da onu yapıyormuşum gibi hissettim her seferinde. Her yazar farklı bir şekilde giydirdi Zehra’yı. Her yazarın kaleminde bambaşka biri oldu Zehra. Ama en çok Elif Şafak’ın anlatımını ve Murathan Mungan’ın Zehra’sını sevdim. Kitabı okumaya devam ederken her yazarda Murathan Mungan kitabı devam ettirseydi kurgu nasıl olurdu acaba diye merak ederek okudum. Yer yer bazı kısımları yeterince hoşuma gitmese de ve bazı bağdaştırma hataları olsana okuduğum kitaplar içinde farklılığıyla ön plana çıkan kitaplardan biri oldu bu kitap benim için.
Beşpeşe
BeşpeşeElif Şafak · Metis Yayıncılık · 2012666 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
Yazar Olmak
Yazar olmak ve bu yolda adım atmak isteyenler ya da yazmaya yeni başlayanlar için rehberlik edebilecek bir eser. Yazmak konusunda yazarın düşüncelerini içeriyor. Elbette yazmak için tek bir yol, yöntem ya da doğru yol yoktur fakat yazar olmuş ve bu yolda kat etmiş bir insanın bu konuyla ilgili tecrübelerini okumak da bu yolda faydalı olacaktır. Eser yazmak konusunda genç yazarları teşvik edici bir özelliğe sahip. Hiç yazmamış biri için de yol rehberi olabilir. Basit sade ve anlaşılır bir dille anlatılmış. Hikaye nasıl yazılır ya da anlatılır bunun tekniğine değinilmiş fakat uzun cümleler ve paragraflar kullanılmadan sade ve açık cümlelerle mesele anlatılmış. Bugüne kadar yazılan bütün hikayelerde bulunan ortak özellikler okuyucuya basit bir şekilde açıklanıyor. Yalnızca yüz üç sayfa olan bu kitapta 12 başlık altında hikaye yazmanın ya da anlatmanın reçetesi okura sunuluyor. Kitabın içeriğine çok fazla değinmek istemiyorum yalnızca şunu söylemek isterim: Yazar olmak yetenek işi olabilir fakat yazmadan asla yazar olamazsınız. Yani yazar olmak için her gün yazmanız gerekir. Hiçbir eser durduk yere yalnızca yetenekle bir anda ortaya çıkmamıştır ve yazar olmak bir süreç işidir. Okumadan ise asla gerçek bir yazar olamazsınız bu hep böyledir bu günden sonra da böyle olacaktır.
Genç Yazarlar İçin Hikaye Anlatıcılığı Kılavuzu
Genç Yazarlar İçin Hikaye Anlatıcılığı KılavuzuCelil Oker · Altın Kitaplar · 2018667 okunma
144 syf.
7/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
İlk kez Ahmet Ümit'ın romanları dışında bir Türk polisiyesi okudum. Nevzat başkomiserden sonra Remzi Ünal ile de tanıştık. Polisiye kurgusunu çok beğendiğimi söyleyemem. Ama romanı genel olarak beğendim. Özellikle Remzi Ünal karakterini sevdim. Çok abartılmamış, kusurları da olan, bazen bocalayan, bazen iyi işler çıkaran güzel bir baş karakter olmuş. Galiba Remzi Ünal serisinin ilk macerası bu. Kısa, merak uyandıran ve akıcı bir kitaptı. Devam ederim bu seriye. (Ayrıcalıklı düzeltme; Behzat başkomiserimin de maceraları var tabii ki. Ama o Ankara kontenjanından olduğu için yeri başka bende :))
Çıplak Ceset
Çıplak CesetCelil Oker · Altın Kitaplar · 2014563 okunma