George Ritzer

George RitzerToplumun Mcdonaldlaştırılması yazarı
Yazar
8.6/10
205 Kişi
983
Okunma
80
Beğeni
4.659
Görüntülenme

Hakkında

1940'ta New York'ta doğan George Ritzer, 1958'de Bronx High School of Science'ı bitirip City College of New York'ta yüksek öğrenim görmüş ve ardından University of Michigan'da master yapmıştır. Bir müddet Ford Motor Company'de yöneticilik görevini üstlenmiş ancak bu işin kendisine göre olmadığını fark ederek Cornell Universitesi'nde doktoraya başvurmuştur. 1968'den itibaren dünyanın çeşitli ülkelerinde profesör olarak dersler vermektedir. Kendisini, "Kendimi temelde bir sosyal teorist olarak yetiştirdim, dolayısıyla bu alanda gidebildiğim yere kadar gitmek istiyorum" diye ifade eden Ritzer'in, McDonaldlaşma, küreselleşme, tüketim, modern ve postmodern sosyal teori alanlarında çok sayıda eseri bulunmaktadır: Sociology: A Multiple Paragism Science (1975, 1980); Toward an Integrated Sociological Paradigm (1981); The Globalizatin of Nothing (2004); Enchanting a Disenchanted World (2005) [Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek, Çev. Şen Süer Kaya, Ayrıntı Yayınları, 2000] ve Globalization: A Basic Text (2010) [Küresel Dünya, Çev. Melih Pekdemir, Ayrıntı Yayınları, 2011].
Unvan:
Amerikan sosyolog
Doğum:
New York, ABD, 1940

Okurlar

80 okur beğendi.
983 okur okudu.
62 okur okuyor.
1.181 okur okuyacak.
45 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“O güzel geceye kendinizi öyle usulca bırakmayın. Işığın ölüşüne karşı öfkelenin, öfkelenin.”
Sayfa 323Kitabı okudu
Avm’ler neden seviliyor sorusuna cevap
Alışveriş mağazalarının cazibesi, en azından kısmi olarak, alışverişi daha öngörülebilir hale getirme becerisine bağlanabilir. Örneğin, “ burada (mağazada) çalışan çocuklardan biri bana neden mağazayı sevdiğini anlattı… çünkü dışarıda hava ne olursa olsun, burada hava hep aynı. Bunu seviyor. Yağmurun yağdığını bilmek istemiyor; bu onun mutsuz ediyor” . Mağazalarda dolaşan tüketiciler aynı zamanda, şehrin sokaklarında etraflarına çevrelenmiş suçtan da görece Azadeler. Kötü havaların olmayışı ve suçun görece yokluğu, alışveriş mağazalarının bir başka öngörülebilir gününe işaret etmektedir; her zaman neşeli ve eğlencelidirler.
Sayfa 162 - Ayrıntı, 9.Basım 2022, çev: Akın Emre PilgirKitabı okudu
Reklam
Çalışanlar artık makineler gibi davranmaya başladığında ise, yerlerine gerçek makineler koyulabilmiştir. İnsanların yerine makinelerin koyulması, insanlar üzerindeki denetimde nihai aşamadır.
Sayfa 220Kitabı okudu
Geniş yelpazede beceri ve yeteneğe sahip insanlardan, oldukça basitleştirilmiş az sayıda işi sürekli yapmaları istenir. İnsani becerilerini ifade etmek yerine, insanlıklarını reddetmeye ve robot gibi davranmaya zorlanırlar.
“Son nesiller arasında, ölümün modern hastanelerde saklanabildiği, organik çürümeden arındığı ve nihayetinde modern bir cenaze için paketlendiği bir modern ölme yöntemi yarattık. Artık sadece ölümün değil, doğanın gücünü de inkar edebiliyoruz.”
Sayfa 271Kitabı okudu
Güncellendi
Uzun araştırmalarım sonucu yeni yıl için okuma listem hazır. 🥳Tavsiyelerini aldığım arkadaşlarıma da ayrı ayrı teşekkür ederim. 🙏🤗 İsteyen yararlanabilir 🤹‍♂️ Bilim; 1.
Evrenin Dokusu
Evrenin Dokusu
2.
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
3.
Beyin
Beyin
4.
Reklam
“Üstelik çevremizde o kadar çok şey hakikilikten uzak ki; hakikiden çok hakiki olmayanın yanında kendimizi çok daha rahat hisseder olduk.”
Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek
Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
300 syf.
·
Puan vermedi
Okuyun,okutun derim.
Öncelikle bu kitabın değindiği konular çok önemli ve dikkate alınması gereken şeyler. Modern bürokrasi günlük hayatımıza nasıl entegre olmuştur ve bizler bunun farkına varamadan hangi denklemler üzerinde yaşayıp gideriz? Bu soruya cevap arayan, aynı zamanda bu bağlamların tamamını bizlere detaylıca anlatan Max Weber'in bürokrasi  ve rasyonelite hakkındaki sözlerinin dikkate alınması gerek şart. Okunması, incelenmesi ve üzerine düşünülmesi gereken çok fazla konuyu barındıran bu kitap aynı zamanda akıcı,açıklayıcı bir eser desem yanlış olmaz. Akılcılık, hesaplanabilirlik, verimlilik ve denetim ilkeleri çok özenli ilkelerdir. Bu ilkeler modern bürokrasinin de temellerini oluşturur. Bu ilkeler üzerinden hareket eden McDonald's adındaki bir yemek şirketinin aslında emperyalist kanallarla bu ilkeleri farklı toplumların pek çok kurumuna empoze ettiğini her sayfasında bizlere anlatmaya çalışan bir eser. McDonald's ürünlerini ve bunların yerel muadillerini inceleyen, Super Size Me tadında bir kitap değildir, bilakis sosyoloji derslerinde weber'in üstüne tatlı niyetine okutulmaktadır.
Toplumun Mcdonaldlaştırılması
Toplumun McdonaldlaştırılmasıGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2021637 okunma
384 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Detaylı inceleme
İçinde bulunduğumuz çağı tanımlamak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Post-Modernite, Geç-Modernite, Risk Toplumu, Ağ Toplumu, Post-Endüstriyel Toplum ve Tüketim Toplumu gibi kavramlar her ne kadar içinde yaşadığımız çağı ve toplumu tüm boyutlarıyla açıklamak gayesi gütseler de toplumun değişen yapısından ve dinamiğinden ötürü benzer yeni kavramlara
Toplumun Mcdonaldlaştırılması
Toplumun McdonaldlaştırılmasıGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2021637 okunma
320 syf.
8/10 puan verdi
·
19 günde okudu
McDonaldlaştıramadıklarımızdan mısınız?
Halihazırda içinde yaşadığımız toplumun dinamiklerini dünyaya az önce inmiş bir uzaylıya analiz ederek anlatır gibi açıklayan bir kitap. Bunu da McDonald’s’ın öncülük ettiği dört temel unsur üzerinden kuruyor: daha verimli, daha hesaplanabilir, daha öngörülebilir ve daha denetlenebilir sistemler kurma aşkı. Öyle ki bazen bu kurulu yapıdan başka bir alternatifin olabileceğini dahi hiç düşünmediğimi farkettim. Bu açıdan bu uzaylıya anlatır gibi teker teker anlatması bir yabancılaşma hissi yaratarak durumu daha iyi görmeyi sağlıyor. Kitabın bu dört unsur tezi sadece yeme içme alanında değil, doğumdan ölüme her alanda defalarca farklı örneklerle anlatılıyor. Bana en enteresan geleni ölüm gibi doğal bir sürecin bile mcdonaldlaştırıldığını açıklaması olmuştu. Arada bazı fikirlerine katılmasam da toplumbilimi açısından giriş niteliğinde güzel bir çalışma.
Toplumun Mcdonaldlaştırılması
Toplumun McdonaldlaştırılmasıGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2021637 okunma