Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Henri Bergson

Henri BergsonGülme yazarı
Yazar
7.8/10
247 Kişi
1.516
Okunma
290
Beğeni
17,2bin
Görüntülenme

Hakkında

Temel İlkeler: Temel eserleri arasında Essais sur les Donnees immediates de la Conscience (Bilincin Dolayımsız Verileri Üzerine Denemeler), Matiere et Memoire (Madde ve Bellek), Les Deux Sources de la Morale et de la Religion (Ahlak ve Dinin İki Kaynağı) ve L'Evolution creatrice (Yaratıcı Evrim) gibi kitaplar bulunan Bergson, Almanya'da doğup gelişmiş olan idealist felsefenin Fransa'daki temsilcisi olarak tanınır. Aynı zamanda, süreç felsefesiadı verilen felsefe türünün de en önemli temsilcilerinden olan Bergson, pozitivizmin ya da oldukça dar bir çerçeve içinde kalan bilimsel yorumların iddialarına şiddetle karşı çıkarken, insani ve tinsel değerlerin önemini vurgulamıştır. O, işte bu çerçeve içinde, 20. yüzyılda gelişen akla karşı başkaldırının önemli öncülerinden biri olmak durumundadır. Sezgiciliğin ( entüisyonizm) de kurucusudur.
Unvan:
Fransız filozof
Doğum:
Paris, Fransa, 18 Ekim 1859
Ölüm:
Paris, Fransa, 4 Ocak 1941

Okurlar

290 okur beğendi.
1.516 okur okudu.
67 okur okuyor.
1.481 okur okuyacak.
70 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Herkesin gözyaşlarına boğulduğu bir vaaz sırasın­da ağlamayan bir adama neden ağlamadığı sorulduğunda, "Ben bu cemaatten değilim ki," cevabını vermiş. Adamın gözyaşlarıyla ilgili düşüncesi gülme işin içine girince de ge­çerlidir. Ne kadar samimi olduğunu düşünürsek düşünelim, gülmenin altında ortak bir anlaşma; hatta biraz daha ileri giderek söyleyeyim, ister gerçek olsun ister hayali, birlikte güldüğümüz diğer kişilerle kurduğumuz bir işbirliği yatar.
"Ah bir kaçabilseydim! Kimsenin beni tanımadığı benim de kimseyi tanımadığım bir köşede saklanabilseydim! Kendimi bile tanımadığım bir köşede! Derken ebedi bir gençlik pınarındaymışım gibi, yenilenmiş bir hale dalıverebilseydim!"
Sayfa 90 - Pinhan Yayıncılık, 2020Kitabı okudu
Reklam
Sokakta yürüdüğümüz zaman hastalığı göremediğimiz gibi, insanlığın görünen yüzünün arkasında olabilecek ahlâksızlığı da hesaba katmayız.
Aklıma Dostoyevski'nin Öteki kitabı geldi bu kısmı okuyunca
Birbirine benzeyen iki yüz, kendi başlarına hiç gülünç olmadıkları halde yan yana iken benzerlikleriyle güldürürler.
Sayfa 25 - İş Bankası Kültür Yayınları, Pascal- Düşünceler
Eğer yalnız ve diğer insanlardan yalıtılmış hissediyorsanız gülünç olan­dan keyif almanız mümkün değildir.
Bu da Benim Sanatım
"Sanat daima bireysel olanı hedefler. Ressamın tuvalinde hapsettiği görüntü belli bir ortamda, belli bir günde ve saatte bir daha hiç görümeyecek renkler içinde gördüğü şeydir. Şairin söylediği gibi kendisine ve sadece kendisine ait olan ve bir daha asla geri gelmeyecek olan ruh halidir.
Gülme
Gülme
Reklam
''İçinde yaşanılan an, geleceği kemiren geçmiştir...''
Henri Bergson
Henri Bergson

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Bergson'un Felsefe Ve Metafizik Derslerinden; Bilim, Uzay, Zaman Ve Maddeyi Anlamak
* Fransız filozof Henri Bergson, felsefe ile metafizik derslerinde; bilim, uzay, zaman ve madde kavramları hakkında tanımlayıcı/tasnif edici analizlerde bulunur. Kitapta iki ana başlık bulunur. Birinci başlığında felsefe dersinden dört ders verir. Bu dersler felsefe ile bilim hakkındadır. İkinci başlığı ise üç dersten oluşan metafizik dersleridir. Sırasıyla uzay, zaman ve madde hakkında anlattığı dersleri yer almaktadır.
Metafizik Dersleri
Metafizik DersleriHenri Bergson · Pinhan Yayıncılık · 2019126 okunma
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Hemen söylemek istiyorum ki uzun süredir böyle güzel kitap okumamıştım. Bergson her zaman açık fikirli bir filozof olmuştur bu kitap da Bergson'ın en açık dille yazdığı kitaplardan biri olmuş. Öncelikle böyle güzel bir kitap okumadım derken onu eleştirmeyeceğim anlamına gelmiyor. Çünkü Bergson'ın bu kitabında beni rahatsız eden bir bölüm var
Ahlakın ve Dinin İki Kaynağı
Ahlakın ve Dinin İki KaynağıHenri Bergson · Doğu Batı Yayınları · 202090 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Henri Bergson'a doğrudan bir ilgim yoktu.
Sigmund Freud
Sigmund Freud
'un izinden giderken, din ve ahlak konusunda tıkandığım bazı yerlerde yolumu görebilmek için kitabı okumaya karar vermiştim. İtiraf etmeliyim ki, beni çok zorlayan, sık sık ara vermeme neden olan bir kitap oldu. Ancak kitabı yine de devam ettirmek istedim, kitabın başlarında bir hayli zorlandığımı ancak sonlarına doğru ciddi ciddi zorlandığımı ifade etmek isterim. Müslüman kültürde yetişmiş bir insan olarak, Yahudi bir filozofun görüşlerini, aradaki zaman dilimini de göze alırsak sindirmek çok zor olacaktır. Anladığım kadarıyla, yazarın dili çok açık, kitapta soru sorarak senin konuya vakıf olmanı sağlıyor. Sorduğu sorular yönlendirmeden uzak ve gayet amaca hizmet eden cinsten olduğu için, şahsen oldukça keyif aldım. Kitabın tamamından istifade edemedim.. Belki ilerleyen zamanda, daha sakin ve daha olgun bir dönemimde tekrar yolumuzun birleşeceğini düşünüyorum. Kitabı tam olarak anlayan olursa, bana da anlatmasını rica ediyorum.
Ahlakın ve Dinin İki Kaynağı
Ahlakın ve Dinin İki KaynağıHenri Bergson · Doğu Batı Yayınları · 202090 okunma