Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hikmet Birand

Hikmet BirandAlıç Ağacı İle Sohbetler yazarı
Yazar
8.5/10
72 Kişi
300
Okunma
19
Beğeni
2.622
Görüntülenme

Hakkında

Prof.Dr.Hikmet Birand, (d. 1904) - (ö. 1972), Türk akademisyen ve yazar. İstanbul Halkalı Yüksek Ziraat Okulu'nu bitirdikten sonra Almanya´da Bonn Üniversitesi´nde doktorasını tamamlamıştır. Bitki sosyolojisi bilim dalının Türkiye'deki kurucusudur.
Tam adı:
Prof.Dr.Hikmet Birand
Unvan:
Türk akademisyen ve yazar
Doğum:
Karaman, 1904
Ölüm:
1972

Okurlar

19 okur beğendi.
300 okur okudu.
28 okur okuyor.
232 okur okuyacak.
25 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Anlatımın şahaneliği
Yamacın eteğine varırken iri, kocaman bir damla alnımı ıslattı. Aman bu ne hoştu; bu büyük sancılarla inleyen göğün doğurduğu ilk rahmet damlasıydı. Fakat daha sancısı geçmemiş, ağrıları dinmemişti. Sağa, sola, çok yakınlara ateş, korku saçan şimşeklerden sonra işitilen korkunç gürlemeler durmadan artıyor, nur topu damlalar sıklaşıyordu. Bende onlara adım uyduruyor, adeta koşuyordum. Boş bağ evine yaklaşırken, damlalar uzamaya, ip sicim olmaya başladılar. Toprak ıslanıyor, ıslandıkça kararıyor ve havaya güzel bir koku yayılıyordu. Oh! Bu ne hoş, ne rahmani bir kokuydu! Bu cennet kokusu, toprak kokusuydu.
"İnsanın bir yurdu, karlı kışlı, günlük güneşlik güzel bir yurdu olması ne mutlu şeydir!"
Reklam
"Memleketimizin her kesiminin ayrı bir özelliği, nasıl söyleyeyim, her bölgesinin ayrı bir ruhu var..."
Dünyanın en ünlü, en yaşlı ağaçlarından biri de bizim Büyükdere çınarıydı. 40-50 sene önce kuruduğu söylenen bu çınar, 4000 yıldan fazla yaşamış. Birinci Haçlı seferi komutanlarından Godefroi de Bouillon ordularını İstanbul'a topladığı zaman (1096) karargâhını bu çınarın altında kurmuş. Onun için bu çınar Avrupa'da Godefroi de Bouillon çınarı diye anılır ve İstanbul'a gelen seyyahlar tarafından ziyaret edilirmiş.
Anadolu Manzaraları
Anadolu Manzaraları
kitabımı ofiste unutmuşum ve bugün cuma 🤦‍♀️
“Orada kendi yaptığımız dünyanın bunaltıcı hayhuyundan, tatsız ıvır zıvırından, bencil kaygılarından, sıkıcı darlığından kurtulur; her şeyin olduğu gibi gözüktüğü, o külfetsiz, gösterişsiz, sessiz büyüklükle karşı karşıya gelirsiniz. Orada, o büyüklük içindeki yalnızlıkta, insan kendini bulur, varlığın özündeki asiliği anlar ve kendini erdemliğe adar.” -Hikmet Birand
Hikmet Birand
Hikmet Birand
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
360 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Sizi hiç Ağaç sevdi mi ?
Allah'ın selâmı üzerinize olsun sevgili&sevgisiz ketum dostlar arkadaşlar.. Kitabı bitirince dünya görüşünüz ne olursa olsun o Alıç Ağacını kesene ömrünüz boyunca etmediğiniz kadar küfrediyorsunuz.. damlalar yanağınıza ılık ılık akarken.. Öncelikle şunu belirtmek isterim eğer hazırbulunuşluk seviyeniz düşük ise "aaa güzel kitap alayım okuyayım" demeyin. Zira her kadar akademik malûmatları halk seviyesine indirmek niyetinde olsa da Hikmet Birand Hoca el mecbur terim anlamlı yığınla kelime kullanmış ki bana kalırsa ziyadesiyle sade.. Kitabımız Dikmen'de yanlız ama bilge bir Aluç ağacı ile dört başı mamur bir üniversite hocasının sohbetleri üzerine Taaa sularda hayatın başlamasından başlıyoor Anadolu'yu baştan başa gezdiriyor. Artık yolculuklarda etrafı boş boş izlemeyecek idrakin nihai hazzina varacaksınız.. Saçma gelebilir (şizofrenligime verin) lakin buram buram Anadolu kokan bozkırın tozunu Torosların kekiğini içinizde hissedeceksiniz :)) Bol hüzünlü bol oruçlu feyizli günler dileğiyle Esenlikle kalınız efendim Allah'a emanet olun ürününüz bol kazancınız bereketli olsun
Alıç Ağacı İle Sohbetler
Alıç Ağacı İle SohbetlerHikmet Birand · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2014169 okunma
116 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Doğa sizi çağırıyor!
Gezmeyi sevdiğim için kitabın isminin beni çekmesiyle tanıştığım bu kitap beni okuma boyunca dağ bayır dolaştırdığı için çok mutluyum. Ayrıca mutlu olduğum başka bir konuda kitabı aldıktan sonra öğrendiğim, verdiğiniz kitap parasının öğrencilere burs imkanı sağlaması. Evet eğer bu kitabı alırsanız bir üniversite öğrencisinin okuma çorbasına bir tutam tuz atmış olacaksınız. Sohbet havasında bize doğayı anlatan, ağaçlarla konuşarak onların künyelerini bize sıkmadan sunan yazarımızın ismini ilk kez duyduğum için utandım. O, ağaçla konuşurken benimde aklıma Ankara sokaklarında gezerken çok sevdiğim ıhlamur ağaçlarını koklayışım geldi. Bu kitabı okuduktan sonra doğaya çıktığınızda etrafınıza daha bir dikkatle bakmak isteyeceksiniz eminim, güneşe doğru açan çiçeği ve üzerinde uçan kelebeği görmek için... Profesör doktor Hikmet Birand kendini toprağa ve ağaçlandırmaya adamış, doğaya aşık, bitki sosyolojisi alanını kuran, Odtü Atatürk ormanının kurulmasında büyük çaba harcamış, ölünce evini, servetini ve kitaplarının telif hakkını Türk Eğitim vakfına bırakmış çok kıymetli bir yazar. Ruhu şad olsun. Ankaralılara, Konyalılara, Karabüklülere, doğayı sevenlere ve konuya ilgisi olan herkese tavsiye ederim.
Anadolu Manzaraları
Anadolu ManzaralarıHikmet Birand · İş Bankası Kültür Yayınları · 2021131 okunma
360 syf.
·
Puan vermedi
Bilimin En Anadolu Kokan Hâli...
Eylül henüz gitti. Ve eylülün en değerli okumalarından biriydi: #alıçağacıilesohbetler Yaşama, doğaya, yeryüzüne ve canlı hayatına dair öyle güzel sohbetlerden oluşuyor ki... Ailecek okumalık, pek bir lezzetli kitap. . . . Her şeyden önce, okuduğum her satırda şu mutluluğu yaşadım: Bu topraklardan ne güzel ne aydın insanlar geçmiş aslında. Adını kitlelere ulaştıramayan, bilen ve bildiğiyle sessizce çekip giden... #hikmetbirand aydınlanıp aydınlatarak geçenlerden olmuş, var olsun. . . . “İncir ağacını görmüşsündür belki ama meyvesini yediğin halde tanıdığını sanmıyorum. Çünkü senin seve seve yediğin şey incirin gerçek meyvesi değildir. Onun meyveleri incir yerken çıt çıt diye dişine dokunan küçük, çekirdek sandığın şeylerdir. “
Alıç Ağacı İle Sohbetler
Alıç Ağacı İle SohbetlerHikmet Birand · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2014169 okunma