Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Juhani Pallasmaa

Juhani PallasmaaTenin Gözleri yazarı
Yazar
8.8/10
81 Kişi
423
Okunma
17
Beğeni
3.855
Görüntülenme

Hakkında

Juhani Uolevi Pallasmaa (Finlandiya, Hämeenlinna'da doğan 14 Eylül 1936) Finlandiyalı bir mimar ve eski Helsinki Teknoloji Üniversitesi mimar ve dekan profesörüdür. Finans Mimarlık Müzesi Müdürü 1978-1983 ve Helsinki Endüstri Sanatları Enstitüsü Müdürü olan birçok akademik ve sivil tavır içinde. 1983'te Helsinki'de kendi mimar bürosunu - Arkkitehtitoimisto Juhani Pallasmaa KY'yi kurdu.
Unvan:
Mimar, Yazar
Doğum:
Hämeenlinna, Finlandiya, 14 Eylül 1936

Okurlar

17 okur beğendi.
423 okur okudu.
27 okur okuyor.
197 okur okuyacak.
16 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Varlığımızı dışında da duyumsayabilir ve düşleyebiliriz, ama berrak düşünmek için bir odanın mimari geometrisine ihtiyaç duyarız. Düşüncenin geometrisi odanın geometrisini yankılar.
Sayfa 54
"Modern çağın temel olayı dünyanın resim olarak fethedilmesidir."
Sayfa 27 - HeideggerKitabı okudu
Reklam
Zamanın sürekliliğinde köklenmiş olduğumuzu kavramaya zihinsel bir gereksinim duyarız ve insan yapımı dünyada, bu deneyime kolaylık sağlamak mimarlığın görevidir. Mimarlık sınırsız mekanı evcilleştirir ve onda ikamet etmemize izin verir, ama aynı şekilde sonsuz zamanı da evcilleştirmeli ve zamanın sürekliliğinde ikamet etmemizi sağlamalıdır.
Tüm duyusal deneyimler birer dokunma kipidir
[Ten] en eski ve en duyarlı organımızdır, ilk iletişim aracımız ve en etkili koruyucumuz ... Gözümüzün saydam ağ tabakasının üzerinde bile dönüşüme uğramış bir deri katmanı vardır ... Gözlerimiz, kulaklarımız, burnumuz ve ağzımızın atası dokunmadır. Dokunma diğer duyulara dönüşerek farklılaşmıştır; dokunmanın öteden beri "duyuların anası" olarak değerlendirilmesi bu olgunun tanınması gibi görünmektedir.
"Varlığımızın derinliği" bugün ince buz üstünde duruyor.
Tenin Gözleri / Maddesellik ve Zaman
"Doğal malzemeler (taş, tuğla ve ahşap) görüşümüzün yüzeylerinden içeri girmesine izin vererek bizi maddenin sahiciliğine ikna eder. Doğal malzemeler hem yaşlarını ve tarihlerini, hem de kökenlerinin ve insan tarafından kullanılmalarının hikayesini anlatırlar. " "Teknoloji çağının binaları çoğu zaman kasıtlı olarak her dem taze kusursuzluğu hedeflemekte ve zaman boyutunu, başka deyişle, kaçınılmaz ve zihinsel olarak anlamlı olan yaşlanma sürecini içlerinde barındırmamaktadırlar. Aşınma ve yaşlanmanın izlerine yönelik bu korku ölüm korkumuzla ilişkilidir."
Juhani Pallasmaa
Juhani Pallasmaa
Tenin Gözleri / Görsel İmgeler Mimarlığı
"Gözden yana eğilim hiçbir zaman, çarpıcı ve anımsanacak bir görsel imge oluşturmaya yönelik bir mimarlık türünün hakim olduğu son otuz yılda olduğu kadar açık olmamıştı. Mimarlık, varoluşta temellenen plastik ve mekansal deneyim yerine reklamcılık ve anında ikna stratejisini benimsedi; binalar varoluşsal derinlik ve içtenlikten kopuk imge ürünlerine dönüştü."
Juhani Pallasmaa
Juhani Pallasmaa
Reklam
Tenin Gözleri / Dünyaya Dokunmak
"Sanat deneyiminde kendine özgü bir alışveriş gerçekleşir; ben duygularımı ve çağrışımlarımı mekana ödünç veririm, mekan da bana, algılarımı ve düşüncelerimi ayartan ve özgürleştiren aurasını ödünç verir."
Juhani Pallasmaa
Juhani Pallasmaa

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
88 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dersine girdiğim bir hoca şöyle demişti: "Herkes kitap okur; biz mimarlar ise çizimleri okuruz. Bu bizim diğer mesleklerden farkımızdır. Mimarlar içerisinde farklı olmak istiyorsanız, o zaman kitap da okumalısınız." Ve birkaç ay önce aynı hoca bu kitabı tavsiye etmişti. Okumaya hemen fırsat bulamadım; ancak okuduğum zaman hem hocanın ne kadar doğru bir tavsiyede bulunduğunu hem de kitabın içinin ne denli doldurulmuş olduğunu gördüm. Mimarlığın duyularla bağını ele almış olan bu kitabı, aynı fabrikadan çıkma binalar yapıp mimarlığı gerçek anlamından uzaklaştırmak gibi bir düşüncesi olmayan herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Pallasmaa'nın da dediği gibi: "Mimarlık soyu tükenme tehlikesi altındaki bir sanat haline gelmiş durumda."
Tenin Gözleri
Tenin GözleriJuhani Pallasmaa · Yem Yayınları · 2011413 okunma
90 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir iç mimarlık öğrencisi olarak hocalarımın önerisiyle elime aldım bu kitabı. İki makalenin birleşiminden oluşan bu kitap eğer iç mimarlık-mimarlık dallarında öğrenciyseniz veya bu bölümlerle ilgileniyorsanız size yardımcı olacaktır. İnsanın 11 tane duyu organı olduğunu söyleyen ve bunları açıklayan bu makaleler sizlere yeni bir görüş açısı kazandıracaktır. İlk elime aldığımda okumakta biraz zorlanmıştım. Kısa olmasına rağmen çok uzun sürede bitirebildim. Hatta bir iki defa yarım bıraktım. Çünkü bu kitabı gerçekten anlamak ve düşünebilmek gerekiyor bence. Ben de kendimi en hazır hissettiğim anda yeniden aldım elime ve kitap biterken farklı bir gözle gördüğümü fark ettim etrafı. Ben sonunda anlayabildim. Umarım siz de anlar, farkına varırsınız.
Tenin Gözleri
Tenin GözleriJuhani Pallasmaa · Yem Yayınları · 2011413 okunma
·
Puan vermedi
JUHANI PALLASMAA_TENİN GÖZLERİ
Juhani Pallasmaa ‘nın duyular mimarlığını ele aldığı bu küçük ama etkisi büyük kitabını okuduğunuzda şunu göreceksiniz , önsözün sahibi Steven Holl'un söylediği gibi; varlığımızın derinliği bugün ince bir buz üstünde duruyor… Kitap, ‘’Dünyaya Dokunmak’’ adlı giriş bölümüyle başlayıp, devamında ‘’1.bölüm’’ ve ‘’2.bölüm’’ olmak üzere ikiye
Tenin Gözleri
Tenin GözleriJuhani Pallasmaa · Yem Yayınları · 2011413 okunma