Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Julian Assange

Julian AssangeŞifrepunk yazarı
Yazar
8.6/10
30 Kişi
125
Okunma
13
Beğeni
3.253
Görüntülenme

Hakkında

Wikileaks'in editörü olmadan önce fizik ve matematik öğrencisi, bilgisayar programcısıydı. Hacker'lık faaliyetleri nedeniyle Avustralya'da hakim karşısına çıktı ama sembolik bir tazminatla kurtuldu. Dünya görüşü Julian Assange, 'Yönetişim Olarak Komploculuk' başlıklı makalesinde, bilgi sızdırılması sayesinde, bilgiyi gizli tutmak sayesinde hükmünü sürdüren ve halkını temsil etmeyen yönetimlerin nasıl yıkılabileceğini anlatmıştır. Radikal demokrasi kavramını savunur. WikiLeaks Wikileaks 2006 yılında kuruldu. Assange dokuz kişiden oluşan yönetim kurulu üyelerinden olup ayrıca basın sözcüsüdür. Gazeteler onu Wikileaks'in "yöneticisi" veya "kurucusu" olarak tanımlasa da Assange, "Ben kendimi kurucu olarak görmüyorum, sadece editörüm." demiştir. Siteye yüklenecek belgelerde en son söz ve onay Assange'ındır. Diğer bütün site çalışanları gibi Assange da site için ücretsiz ve gönüllü olarak çalışmaktadır. Kurucusu olduğu WikiLeaks, Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da esirlere yapılan muameleye dair kurallar, Kenya'daki yargısız infazlar, Afganistan ve Irak Savaşı'ndaki sivil ölümlerine dair belgeler yayınladı. ABD diplomatik belge sızıntısı 2010 yılının Kasım ayı sonuna doğru WikiLeaks adlı sitesinde kamuoyuna açıklanan belgeler büyük yankı uyandırmış, Assange'a karşı da bir karalama kampanyası başlatılmıştır. Soruşturmalar Cinsel taciz iddiası İsveç'teki savcılık 18 Kasım 2010'da cinsel taciz suçlaması nedeniyle Assange için uluslararası yakalama kararı çıkardı.7 Aralık 2010 günü hakkındaki tecavüz iddialarıyla ilgili gönüllü olarak ifade vermeye gittiği Londra'daki polis merkezinde İsveç tarafından hakkında yakalama emri olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 14 Aralık 2010 tarihinde çıkarıldığı duruşmada kefaletle şartlı tahliye edildi. ABD'nin casusluk soruşturması ABD'de yürütülen bir soruşturmada; Julian Assange'ın ABD ordusuna ait gizli belgeleri sızdıran ve halen tutuklu bulunan er Bradley Manning'i belge sızdırmak için teşvik edip etmediği araştırılıyor. Manning'in belge sızdırma eyleminde Assange'ın rolü olduğu tespit edilirse ABD'nin Assange'a da dava açacağı belirtiliyor. Siyasi sığınma Cinsel taciz kisvesi altında siyasi olarak takibata alındığını iddia eden Assange, 19 Haziran 2012 tarihinden itibaren bulunduğu Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ndeyken 16 Ağustos 2012 tarihi itibarıyla talep ettiği siyasi sığınma hakkı Ekvador hükümeti tarafından onaylanmıştır. Karara itiraz eden İngiltere hükümeti resmî olarak Ekvador hükümetini uyarmış ve Assange'ın ülkeden çıkmasına izin verilmeyeceğini ve gerekirse elçilik binasına girileceğini açıklamıştır.Ekvador konuyu bölgesel örgütlerin gündemine taşımıştır.
Tam adı:
Julian Paul Assange
Unvan:
İnternet Aktivisti
Doğum:
Townsville, Avustralya, 3 Temmuz 1971

Okurlar

13 okur beğendi.
125 okur okudu.
7 okur okuyor.
127 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
JULIAN: Facebook'un tümüyle merkezileştiğini görüyoruz. Twitter tümüyle merkezileşti. Google tümüyle merkezileşti. Hepsi de Amerika Birleşik Devletleri'nde; her biri, şiddet gücü kimin elindeyse onun denetimi altında. WikiLeaks'in Cablegate'i yayımlamasının ardından başlayan sansür, Amazon'un sitemizi sunucularından çıkarması buna örnek.
Matbaa insanlara okumayı öğretti, internet ise yazmayı.
Reklam
JEREMIE: Yalnızca devlet güdümlü gözetleme değil söz konusu olan, sorun mahremiyet sorunu; verilerin üçüncü şahıslarca nasıl kullanıldığı ve verilerle ne yapıldığına dair insanların bilgi sahibi olup olmaması. Ben Facebook kullanmıyorum, o yüzden hakkında pek fazla bir şey bilmiyorum. Fakat bugün Facebook'la birlikte, kendileri hakkında her tür bilgiyi büyük bir memnuniyetle sunan kişiler görüyorsunuz, onları mahremiyetle kamusallık arasındaki sınırı bilmemekle suçlayabilir misiniz? Birkaç yıl öncesine kadar, dijital teknolojiler henüz ortada yokken, kamunun gözü önünde bir hayat süren kişiler, gösteri dünyasından, siyaset veya gazetecilik alanından figürlerdi; oysa bugün herkes “yayımla” tuşuna bastığı anda kamusal bir hayat sürme olanağına sahip. “Yayımla” demek bir şeyi kamuya açık hale getirmek, elalemin bu veriye erişebilmesi demek. Ve tabii henüz yirmisine ulaşmamış ergenler kendilerinin sarhoş, bilmem ne bir halde resimlerini gönderdiklerinde şunun farkında olmayabilirler: El âlem, muhtemelen çok uzun bir süre boyunca bu resimleri saklayabilecek. Facebook mahremiyet, arkadaşlık ve kamusallık alanındaki bu sınırı muğlaklaştırmaktan kazanç sağlıyor. Yalnızca arkadaşınızın, sevdiklerinizin göreceğini sandığınız verileri de kaydediyor. Yani verilerinizin kimler tarafından görüleceği ayarını nasıl yaparsanız yapın, “yayımla” tuşuna bastığınız anda onları önce Facebook'a vermiş oluyorsunuz, ancak bir sonraki adımda Facebook bunu sizin seçtiğiniz Facebook kullanıcılarına açıyor.
JULIAN: Cep telefonu aslen bir izleme cihazıdır, ara sıra görüşme yapmanıza da izin verir. JACOB: Kesinlikle. Mesela Üçüncü Dünya'da herkesin izlendiğinden bahsediyorsak bu gerçekte ne anlama geliyor? Bunun anlamı, dünyanın geri kalanıyla irtibat kurmak için kullandıkları telefon sistemlerinin birer casusluk cihazı olması, yeter ki birileri toplanan verileri o amaçla kullanmaya teşebbüs etsin. ANDY: Ben nice Afrika ülkesinin tam takım bir internet altyapısını, fiber optik kablolar ve omurga duyları dahil, Çin'den armağan olarak aldığına şahidim.
Çoğu kişi internette zırvalıyor, bu çok açık.
Güncellendi
Uzun araştırmalarım sonucu yeni yıl için okuma listem hazır. 🥳Tavsiyelerini aldığım arkadaşlarıma da ayrı ayrı teşekkür ederim. 🙏🤗 İsteyen yararlanabilir 🤹‍♂️ Bilim; 1.
Evrenin Dokusu
Evrenin Dokusu
2.
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
3.
Beyin
Beyin
4.
Az takipçili tekil bir okur olarak, az okunmuş ve şu anda da benden başka aktif okuyucusunun olmadığı bir kitabı alıntı yaparak "Gündemdeki Kitaplar" listesinde 50. sıraya kadar taşıyabiliyorum.
Julian Assange
Julian Assange
'ı ise aktif okuyan tek okur olarak "Gündemdeki Yazarlar" listesinde 130. sıraya kadar taşımışım.Sanırım bireysel deneyimin bu denli etkili olduğu başka bir sosyal mecra yoktur. Teşekkürler
1000Kitap
1000Kitap
Reklam
“Adaletsizliğe şahit olduğumuz ve tepki göstermediğimiz her an, kişiliğimizi pasif kalması için eğitmiş, sonunda da hem kendimizi hem de sevdiklerimizi haksızlık karşısında savunma yeteneğimizi yitirmiş oluyoruz..” -
Julian Assange
Julian Assange

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
·
Puan vermedi
Şifrepunk 90’lı yıllarda bilişim dünyasının yeni yeni sınırlarını aştığı dönemi oluşturan grupların liderlerinin konuşmalarından ve fikirlerinden oluşuyor. Kriptografi ve buna karşı devlet tutumunun daha doğrusu devletlerin sistemin dışına çıkabilecek insanlardan nasıl korktuğunu bir şekilde onları engellediğini güzelce anlatmışlar. Dev şirketlerin sopalar karşısında verileri nasılda açığa sunduğu bir kısmının ise zaten bu verileri devletlere ve kurumlara satarak nasıl devleştiğini tarafsızca anlatmışlar. Ufkunuzu net şekilde açabilecek bir kitap. Devletlerin insanları nasıl sürekli izlediğini ve kontrol ettiğini çok net anlatmış.
Şifrepunk
ŞifrepunkJulian Assange · Metis Yayınları · 201396 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
"Alarm çanlarını çalmalıyız... Bu kitap gecenin içinden bir bekçinin haykırışıdır." Julian Assange, ABD tarafından 2006 yılında WikiLeaks'i kurup binlerce gizli askeri belgeyi sızdırarak yasaları ihlal etmek ve birçok insanın hayatını tehlikeye atmakla suçladı. Julian Assange, yaklaşık yedi yıl boyunca İngiltere'nin başkenti
Şifrepunk
ŞifrepunkJulian Assange · Metis Yayınları · 201396 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
Kitap, günümüzde her noktaya nüfuz edebilen devasa (ve belki şeytani) gözetleme gücünün hangi boyuta ulaştığı ve onunla savaşmanın en barışçıl ve sade yolunun kriptografi (bilginin kriptolanarak gizlenmesi) olduğu konularında bilgilendirmeye çalışıyor. Dünyanın 1984 romanındaki duruma nasıl sürüklendiğini gözler önüne seriyor. İnternet ve teknoloji kullanıcılıarı için ek yararlı bilgiler de mevcut.
Şifrepunk
ŞifrepunkJulian Assange · Metis Yayınları · 201396 okunma