Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Korkut Boratav

Korkut BoratavTürkiye İktisat Tarihi yazarı
Yazar
8.5/10
106 Kişi
554
Okunma
90
Beğeni
4.470
Görüntülenme

Hakkında

Ankara Üniversitesi emekli hocalarından Marksist iktisatçıdır. Yaşamı Türkiye’nin yetiştirdiği önemli akademisyenlerden biri olan Marksist iktisatçı Korkut Boratav 1935'te Konya'da doğdu. 1959 yılındaAnkara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1960 yılında tamamladığı Maliye Teorisi yüksek lisans eğitimi sonunda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne asistan olarak girdi. 1964'te, aynı fakültede, "iktisat doktorası"nı tamamladı. 1964-66'da Cambridge Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. 1972'de doçent oldu. 1974'te Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde danışmanlık yaptı. 1980'de Ankara Üniversitesi Senato'sunca profesörlüğe yükseltildi. 1983'te Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nca 1402 sayılı yasaya göre Üniversitedeki görevine son verildi. 1984-1986'da Zimbabwe Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. Danıştay kararıyla yeniden Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne dönen Boratav, bu okuldan 2002'de emekli oldu. Boratav 1997 yılında TÜBA Hizmet Ödülü almıştır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Tarih Vakfı, Korkut Boratav’a sevgi ve saygılarını sunmak üzere 14 Aralık 2005 tarihinde “70. Yaşında Korkut Boratav’a Saygı” toplantısı düzenledi. Boratav'ın araştırma alanları: Uluslararası İktisat, İktisat Politikası, Gelişme İktisadı, Türkiye Ekonomisi'dir. Bir dönem Cumhuriyet Gazetesi'nde iktisat yazıları yazan Boratav, gazetenin diğer yazarlarından iktisatçı İzzettin Önder'in Tüpraş özelleştirmesine dair yazdığı bir yazının yayınlanmaması üzerine gazeteyi protesto ederek yazılarına son vermiştir. Halen soL gazetesinde her pazar günü yazıları yayınlanmaktadır. Praksis dergisi Danışma Kurulu üyesidir. Halkbilimci Pertev Naili Boratav'ın oğlu olan Korkut Boratav, üç çocuk babasıdır.
Unvan:
Marksist iktisatçı
Doğum:
Konya, 1935

Okurlar

90 okur beğendi.
554 okur okudu.
27 okur okuyor.
507 okur okuyacak.
19 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Çay buğusu ömrümüz tazeyken uçar gider..
“..Türkiye’de toplumsal alınyazısı, yani hangi sınıftan olduğumuz, sadece hayatımızı değil, ne zaman, nasıl öleceğimizi de etkilemektedir.“
Sayfa 56 - İmge Kitabevi
“Sanayileşmiş dünyada yoksulluk, vücudu yavaş yavaş tüketen kronik bir hastalık gibidir. Büyük kentlerin yoksul semtlerinde insanlar olduklarından yaşlı görünürler. Yaşınız ne olursa olsun, yoksulsanız zaman hızlanır; organlarınız daha çabuk eskir. Sosyal sınıfları insanların bedeninden okuyabilirsiniz.”
Sayfa 74 - İmge Kitabevi
Reklam
Siyasi iktidarlara, egemen dünya görüşüne ve kurulu düzene ters gelen "aykırı" düşüncelerin varlığı üniversite mesleğinin özellikleridir.
Sayfa 52 - Yordam Kitap
İslamcı faşizm ile uzlaşarak demokrasiye, özgürlüğe kavuşmak mümkün değildir.
Sayfa 122 - İmgeKitabı okudu
Eğitim düzeyi, bir yandan doğrudan doğruya bir refah göstergesi, bir yandan da (...) sınıf atlayabilmenin ana yollarından birini oluşturur.
Sayfa 61 - İmge KitabeviKitabı okudu
Üniversite Tercihi Yapacaklar İçin
Saygıdeğer
Murat Sevinç
Murat Sevinç
hocamızdan Mülkiye ve Sosyal Bilimciler üzerine ama tüm tercih yapacak hatta halen öğrenci olan arkadaşlar için de çok yararlı bir yazı lütfen okuyun yakınlarınızla da paylaşın aslında bu sadece öğrencileri değil herkesi ilgilendiren bir konu çünkü alacağımız maaş ve oturacağımız koltuktan çok kamuya yararlı vatandaşlar olmak için eğitim kurumları vardır ne kadar toplum tam aksine yönlendirse de Mülkiye ilk amacı halen yararlı vatandaşlar yetiştirmek olan bir okul olarak varlığını sürdürmektedir. Zaten hocam çok güzel anlatmış ben uzatmıyim buyrun. diken.com.tr/sosyal-bilimler...
İsmet Özel
İsmet Özel
Cemal Süreya
Cemal Süreya
Arkadaş Zekai Özger
Arkadaş Zekai Özger
Ece Ayhan
Ece Ayhan
Sezai Karakoç
Sezai Karakoç
Bahri Savcı
Bahri Savcı
Yavuz Abadan
Yavuz Abadan
Mümtaz Soysal
Mümtaz Soysal
Sadun Aren
Sadun Aren
Fehmi Yavuz
Fehmi Yavuz
Seha L. Meray
Seha L. Meray
Korkut Boratav
Korkut Boratav
İlber Ortaylı
İlber Ortaylı
.... ve nicelerinin izlerini taşıyan kütüphanesindeki çoğu kitabında
Mahir Çayan
Mahir Çayan
dan izler barındıran hayatımın en değerli yıllarını ve kendimi bulmamı sağlayan 'her şeyi yaşayıp hiçbir şeyin farkında olmamaktansa, hiçbir şey yaşamayıp her şeyin farkında olmayı seçenlerin okulu' Mekteb-i Mülkiye-i Şahane
Bir Zamanlar Mülkiye
Bir Zamanlar Mülkiye
Mülkiyeli Şairler
Mülkiyeli Şairler
İki Mülkiyeli
İki Mülkiyeli
“Ekonominin çökmesi değil, durgunlaşarak çürümesini yaşıyoruz. Çürüme ve dağılma diye de bir süreç var. Uzun sürerse doğal hal budur diye; en kötüsü afyon gibi alışırsınız, hayat budur diye.”
Korkut Boratav
Korkut Boratav
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
313 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
20. yüzyıl Türkiye ekonomisini büyüme ve bölüşüm ilişkileri açısından anlatan harika bir kitap. Korkut hoca tablolarla detaylandırdığı kitabıyla alan dışı okuyanların da kolaylıkla anlayabileceği bir kitap yazmış.
Türkiye İktisat Tarihi
Türkiye İktisat TarihiKorkut Boratav · İmge Kitabevi · 2018354 okunma
313 syf.
4/10 puan verdi
Genel değerlendirme
Kitap çok fazla istatistiksel bilgi içeriyor. Maalesef bunlar tablo şeklinde değil. Düz yazı olarak ifade edilmiş. Türkiye’nin geçirdiği yakın dönem ekonomik gelişmelere bakmak için faydalı bir eser. Puanım içeriğe değil, yazım tarzına. İçerik 9 puanı hak ediyor. Biraz ders kitabı gibi olmuş. Bu durum okumayı çok güçleştiriyor. Akıcı bir dili yok. Bir de iktisat alanında temel düzeyde bilgi sahibi değilseniz, kavramlar size çok yabancı gelecektir. Başlangıç için Mahfi Eğilmez hocanın kitaplarını tavsiye ederim. Keyifli okumalar…
Türkiye İktisat Tarihi
Türkiye İktisat TarihiKorkut Boratav · İmge Kitabevi · 2018354 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitabı bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine almıştım.Bana dilinin çok karmaşık olmadığını söylemişti ve kitabın başında da bu konuları bilmeyen bir insanın bile anlayacağı şekilde yazmaya çalıştık gibi bir şey okumuştum . Bu anlamda baktığımda dilin çok da yalın olduğunu söylemem.Bilgisi olmayan bir insanın anlaması çok da kolay sayılmaz bence ve sıkıcı gelebilir.Kitap hakkında duyduğum bir diğer şeyde çok yanlı olduğuydu . Ancak bu düşünceye kesinlikle katılmadığımı belirtmek isterim.Her kitaba yazar illaki kendinden bir şeyler bırakır kabul.Kitap da yazarının dokunuşunu taşımaktan öte bariz bir yanlılık yok.Bir yerden başlamam lazım bu tip kitaplara diyorsanız başlamak için ideal bir kitap değil,ancak ilerideki zamanlarda okuduğunuzda çok daha faydalı olacağı kanaatindeyim.
Türkiye İktisat Tarihi
Türkiye İktisat TarihiKorkut Boratav · İmge Kitabevi · 2018354 okunma