Leo Huberman

Leo HubermanSosyalizmin Alfabesi yazarı
Yazar
8.7/10
737 Kişi
3.694
Okunma
159
Beğeni
8,1bin
Görüntülenme

Hakkında

Leo Huberman Amerikalı sosyalist yazar. Joseph ve Fannie Kramerman Hubermanın on bir çocuğunun en küçüğü olarak Newark, New Jerseyde dünyaya gelmiştir. On bir yaşından itibaren hem okumuş, hem de fabrikalarda, bir elektrikçinin yanında ve postanede çalışmıştır. Newark State okulundan mezun olduktan sonra, 1926 yılından itibaren Greenwich Villageda özel bir okulda öğretmenlik yapmış, 1932 yılında ilk kitabı We the People yayınlandıktan sonra Londraya giderek Londra Ekonomi Okulunda lisansına başlamıştır. Daha sonra New York Üniversitesinden fen derecesi almış ve 1937 yılında üstlisansını tamamlamıştır. Columbia Üniversitesinde Sosyal Bilimler Fakültesinde kürsü başkanı olarak vazife almıştır. 1940 yılından itibaren U.S. Week adlı dergide editörlük ve köşe yazarlığı yapmıştır. 1949 yılında Paul Sweezy ile birlikte Monthly Review adlı dergiyi kurmuş ve derginin yardımcı genel yayın yönetmenliğini yapmıştır.rnrnİktisat ve tarihi harmanlayarak kaleme aldığı Orta Çağdan günümüze üretim biçimlerini inceleyen Mans Worldly Goods adlı kitabı, Feodal Toplumdan Yirminci Yüzyıla adıyla Murat Belge tarafından dilimize çevrilmiş ve İletişim Yayınları tarafından basılmıştır.
Unvan:
Gazeteci, Kuramcı, Yazar
Doğum:
New Jersey, 17 Ekim 1903
Ölüm:
9 Kasım 1968

Okurlar

159 okur beğendi.
3.694 okur okudu.
105 okur okuyor.
1.759 okur okuyacak.
68 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Dolar ile yaşam karşı karşıya geldiler - dolar kazandı.
Sayfa 42 - 11. KAPİTALİZM ADALETSİZDİRKitabı okudu
... kapitalist toplumda in­san, "hep bana" diyen bir yaradılıştadır, onu harekete geti­ren şey, bencil bir hırs ile iyi ya da kötü her yola başvurarak, öne geçme dürtüsüdür.
Sayfa 74 - 16. SOSYALİZM ÜZERİNE SORULARKitabı okudu
Sosyalizmin Alfabesi Okuma Etkinliği (Sona Erdi.)
Herkese merhaba,
Burak
Burak
ile birlikte düzenlemiş olduğumuz, 2 hafta boyunca sürecek olan etkinliğimizde
Sosyalizmin Alfabesi
Sosyalizmin Alfabesi
’ni kolektif bir şekilde okumayı planlıyoruz. “Sosyalizmin Alfabesi, sosyalizmle yeni tanışanlar, sosyalizme dair derli toplu bilgi edinmek isteyenler ve sosyalizm hakkındaki bilgilerini tazeleme ihtiyacı duyanlar için temel bir
İnsanın düşünce biçimini, yaşama biçimi belirler.
Leo Huberman
Leo Huberman
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
85 syf.
9/10 puan verdi
Fakirlik övünecek bir şey değildir.
Yoksulluğu, fakirliği ile övünen insana şaşarım. Hatta övünmekle kalmaz buna şükür eder. Arkadaşım, kardeşim sen bir işte çalışırken kat kat emek harcıyorsun, o işte saatlerce çalışıyor mesailere kalıyorsun, tatilin yok, ailenle zaman geçiremiyorsun bir kaç kuruş için. Oysa emeğinin karşılığını almalısın, insan olduğun için de dinlenme zamanın olmalı. Sen robot değilsin, sen insansın senin hakların var. Kimi insan olabilir fakirlik, yokluk çekebilir ama bu insan eğer çalışıyorsa emek veriyorsa ve emeğinin karşılığını almıyorsa bu ne demektir? Benim babam bir işçi. Babam işçi olduğu için bir işçinin ne sıkıntılar çektiğini canlı örneğiyle görüyorum. Babamın elinde ve ayağında oluşan yaraları görüyorum, beli ağrıdığı zamanki yüzünde görünen acıyı görüyorum, 'keşke biraz daha iznim olsa' dedikleri kulağımda çınlıyor... Sırf bir kaç kuruş asgari ücret için. Kitaptan bahsedecek olusak. Kitap bize toplumda yaşanan sıkıntıları açıklayıcı ve anlaşılır bir dille anlatır. Bize işçilerin hallerini gözler önüne serer. Kapitalizmin ne olduğu, neler sebep olduğu ve zararlarından bahseder. Kapitalizm ve işçi sınıfı arasındaki durumu bize anlaşılır bir şekilde izah eder. Daha sonra sosyalizm ve komünizm aynı şekilde açıklayıcı ve anlaşılır bir dille bize aktarır. Aslında sosyalizm ve komünizm nedir? Ne faydası var? Gibi konuları anlatır. Sonlara doğru ise aralarındaki farkı çok iyi dile getirir. Bu tür konular hakkında bilgi sahibi olmak isteyen için çok faydalı bir kitap olacaktır. İtiraf etmeliyim ki bu kadar iyi ve yoğun bilgi olacağını beklemiyordum. Herkese tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Sosyalizmin Alfabesi
Sosyalizmin AlfabesiLeo Huberman · Sol Yayınları · 20112,959 okunma
90 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
34 saatte okudu
¶¶Afrika'ya fakirliği kapitalizm getirdi!..¶¶ Kitabın ilk yarısında kapitalizmin anlaşılır ve olumlu olumsuz yanları aktarılır, bilenler için teyid edici, bilmeyenler için ise net bir fikrin oluştuğu gözlemlenir bu kısımda. Bana göre ise kapitalizm olumsuz - olumlu olduğu kısmına bir türlü ikna olamıyorum - yanından en çok Afrika etkilenmiş ve
Sosyalizmin Alfabesi
Sosyalizmin AlfabesiLeo Huberman · Alter Yayıncılık · 20102,959 okunma
342 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitap, adında da belirtildiği gibi 10.-11.yy'lardan başlayarak Avrupa'nın oturmuş olan feodal yapısının ne şekilde ve ne tür şartlar altında kapitalist ekonomik ve toplumsal sisteme doğru değişim ve dönüşüm geçirdiğini ve bu değişimin ne kadar sancılı olduğunu akıcı, yalın bir dille anlatır. Avrupa'da ilk şehirlerin nasıl ortaya çıktığı, uluslararası ticaretin nasıl hız kazandığı ve bu ticari eylemler neticesinde paranın kat be kat değer kazandığı gibi konularda meraklısına epey bilgi sağlayabilir nitelikte. Dilinin akıcılığı ve kitabın rahat okunabilir olması sanıyorum yazarın kaleminin akıcılığı kadar çevirinin de kaliteli olmasından kaynaklı bir durum. Bu konuda Murat Belge'nin hakkını vermek gerek :) Huberman, sosyalist ideolojiye mensup bir yazar. Sosyalizme sempati beslemesinin sebebi, çok küçük yaşlarda bir yandan okula devam ederken bir yandan da fabrikalarda çalışmaya başlamasından kaynaklı olabilir. Sistemden kaynaklı olan bireysel sıkıntılarının çözümünü sosyalizmde aramış olmalı. En azından benim düşüncem bu yönde :) Ancak ne kadar sosyalist olsa da bu kitabında okurları sosyalizm lehine manipüle etmekten ziyade daha ortada bir tutum sergilemiş. Tarafsız diyemem ancak sosyalist cennet diye de avaz avaz bağırmadığı, sosyalist jargonu kullanmadığından belli. Son olarak kitapta kaynakça ve dizin bulunmuyor. Orijinalinde var mı yok mu bir bilgi sahibi değilim. Kaynakça bulunmaması bana göre kitabın ve verdiği bilgilerin değerine gölge düşürmüş. İyi okumalar dilerim :)
Feodal Toplumdan Yirminci Yüzyıla
Feodal Toplumdan Yirminci YüzyılaLeo Huberman · İletişim Yayınları · 2016664 okunma