Marshall Berman

Marshall BermanKatı Olan Her Şey Buharlaşıyor yazarı
Yazar
8.8/10
64 Kişi
246
Okunma
23
Beğeni
3.330
Görüntülenme

Hakkında

Marshall Berman, 24 Kasım 1940'ta New York'ta doğdu ve çocukluğunu o zamanlar Güney Bronx'un Yahudi ağırlıklı bir mahallesi olan Tremont'ta geçirdi. Ebeveynleri Betty ve Murray Berman (ikisi de Yahudi Doğu Avrupalı ​​göçmenlerin çocukları) Betmar Tag and Label Company adlı şirketin sahipleriydiler. Babası, ailenin Bronx'un Kingsbridge mahallesine taşınmasından kısa bir süre sonra, 1955 sonbaharında 48 yaşında kalp krizinden öldü. Berman, Bronx Fen Lisesi'ne devam etti ve Columbia Üniversitesi'ni bitirdi. Ardından Sir Isaiah Berlin'in öğrencisi olduğu Oxford Üniversitesi'nde Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Berman, Doktora derecesini 1968'de Harvard Üniversitesi'nde tamamladı. 1968'de ölümüne kadar öğretmenlik yaptığı City College'da çalışmaya başladı. Dissent'in yayın kurulundaydı ve The Nation, The New York Times Book Review ve the Village Voice'a düzenli olarak katkıda bulunuyordu. Marksizmle Maceram', 20. Yüzyılın bu Marksist filozofuna dair ince ipuçları barındırmakta: Genç Berman'ın babası, New York'ta tekstil sanayisinin farklı kollarında yıllarca didinir durur. Ancak kalbi, henüz 48'ine gelmeden piyasanın vahşiliğine yenik düşer. İntikam almak isteyen oğlu, nereden ve nasıl başlaması gerektiğini bilememektedir. Birkaç yıl sonra Columbia Üniversitesi'nde öğrenciyken Marks'ın 1844 El Yazmaları'nı keşfeder ve tanesi 50 sentten yirmi tane alıp çevresindekilere dağıtır. Berman'ın "Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor" kitabı ise özellikle doksanların başucu kitaplarından biriydi. Berman bu kitapta Marks'ı modernist perspektifle ele almış, moderniteyi ise Marksist eleştirinin çemberi içine çekerek eleştirmişti. Modern olmak, biraz da sürekli kaygılı, sıkıntılı; özgürlüğü ve gerçekliği arayan açmazdaki birey olmak demektir. Tıpkı grip aşısı olmak gibi işte; vücuda çok az modernite alarak, hastalığa karşı yeni bir zırh geliştiriyoruz. Modernliğe karşı bizi aşılayan düşünürlere de bu açıdan sıcak bakabiliyoruz. Berman'ın deneyimi, modernizmin biyografisini çıkaracak düzeyde ileri gidebilmeyi göze almış bir çalışmaydı. Modern dünyada kendini evinde hissedebilmeyi öne almışlara dair ince bir tokattı aslında.
Unvan:
Hümanist Marksist ve Teorisyen.
Doğum:
New York, ABD, 24 Kasım 1940
Ölüm:
New York, ABD, 11 Eylül 2013

Okurlar

23 okur beğendi.
246 okur okudu.
32 okur okuyor.
371 okur okuyacak.
12 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tüm icatlarımız ve ilerlememiz, sonuçta sanki maddî güçlere zihinsel bir güç bağışlayıp insan hayatını maddî bir güce çeviriyor.
Sanat “varolanı temsil etmek için faydasız ve usandırıcıdır; çünkü varolan hiçbir şey tatmin etmez beni.... Düşlerimdeki canavarları kesinkes ehemmiyetsiz olan şeylere yeğlerim.”
Sayfa 193 - Baudelaire
Reklam
"İnsan için vicdan özgürlüğü kadar çekici, ama o kadar da azap verici şey yoktur."
"Gönlümde üstüste yığıp bendeki beni, Onların benliğine eşit kılmak, Ve sonunda onlar gibi, Yıkılmak istiyorum ben de." Faust
''Ne söyleyeceğini tahmin etmek için insanın karakterini bilmeniz gerekmez, sadece çıkarlarını bilmelisiniz.''
🌿Merhabalar🌿 #188501228 E-KİTAPLAR Telegram E-kitaplar t.me/Pdf100000kitapa... Sayfama gelip bu iletiyi okuyorsan, bence kitap önererek yorumunu da ekleyebilirsin, şimdiden teşekkürler 🙏🙏 Her öneri birbirinden değerli benim için🥰 Değerli önerilerinizden oluşan kitap listesi;
1984
1984
5️⃣
Reklam
Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi - Toplumbilim Öneri Listesi
Daha evvel Sosyal Düşünceler Tarihi ile ilgili bir öneri listesi paylaşmıştım, şuradan ulaşabilirsiniz: #28075493 Beklemediğim bir ilgi görmüştü. Toplumbilim ile ilgili de bir liste paylaşacağımı söylemiştim. Listeyi bulmam epey uzun sürdü. İlgililer için paylaşıyorum: 1)
Anthony Giddens
Anthony Giddens

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
476 syf.
10/10 puan verdi
Eğer Nietzsche ya da Marks ilgilisi değilseniz, Goethe ya da Dostoyevski'yi okumadıysanız; bu tarz kitaplardan önce onları okuyun derim. Bir fikri, daha doğru ifadeyle dünyayı daha net bir şekilde kavrayabilmek için buna ihtiyacınız var. Çünkü katı olan her şey buharlaşıyor. Marshall Berman ile modernizme karşı aynı görüşteyim diyebilirim. Kendim yazmışım gibi okuyup bitirdim. Analize gerek bırakmamış. Berman da Postmodernizm'i Modernizm'in sonucu olduğunu düşünen biri olduğundan biraz umutsuz bir dil görebilirsiniz. Realiteye oldukça bağlı kalınarak ele alındığı için dünyayı tanımak açısından çok değerli bir kitap olduğunu düşünüyorum. İdeolojiler devri kapanmış ve artık modern köleliğin (ikinci orta çağ devrinin) başladığını adına da modernizm denilerek başta mimari olmak üzere toplumun ve insan bilincinin yok edilmeye başlandığı bir inceleme yapar Marshall Berman... Mimari ve altyapının insanı nasıl dünyevileştirdiğini ( ticari bir köle ve yeri geldiğinde meta haline dönüştürdüğünü ) çok güzel bir şekilde işliyor. Tanık olduğumuz dönemden bahsedildiği için canınız sıkılacak. bunu hakediyorsunuz.
Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor
Katı Olan Her Şey BuharlaşıyorMarshall Berman · İletişim Yayınları · 2013227 okunma
476 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ya bir de yazar bugün yazsaydı bu kitabı …
Marksist yazar ve siyaset teorisyeni Marshall Berman tarafından 1982'de yayınlandı.Orijinal adı “All that is solid melts into air “ dır. İlk lisans öğrencisiyken okudum. İkinci okuyuşum mastır yaptığım dönemdeydi. Şunu farkettim ki, okumalarınız ve ideolojilerle ilgili bilginiz arttıkça bu kitaptan daha çok zevk alıyorsunuz. 1K da okunma
Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor
Katı Olan Her Şey BuharlaşıyorMarshall Berman · İletişim Yayınları · 2013227 okunma
292 syf.
7/10 puan verdi
özgün olmak mı? ideolojik olmak mı?
Marshall Berman'ın daha da derinliği olmasına rağmen esas olarak 19. yüzyıldaki paris komünü süreciyle birlikte dönemin fransasında ortaya çıkan ve sonraki yüzyıllarda etkisi görülecek olan toplumcu, halkçı duruşun rousseau ve hegel analizleriyle irdelendiği, bu yüzden marksist bir analizden çok yarı-felsefi bir liberal tavır ile özgün olmayı açıkladığı eseri. berman, modernizmi insanın kendi olmak için yakaladığı bir fırsat olarak görüp; özgün olmayı radikal bireycilikle açıklarken, modernist toplumun olması gereken olarak belirttiği kitabında ilginçtir ki, işçi sınıfı eğer bireycileşecekse özgünlüğünü kaybeder. bunun için komple tüm sınıf olgusunu ortadan kaldırmaları gerekir der. bu iki tezat görüşün gerçekliği, özgünlüğü belli bir sınıfsal statüye bağlayarak, herkes özgündür ama bazıları daha da özgündür noktasına varmaktadır. toplumsal baskı, toplumsal ahlak, ve yaptırımlar, algılar, yanılsamalar üzerinden gayet yerinde analizler ve eleştiriler getiriyor. ancak özgünlüğün önündeki en temel sorun olan noktada biraz tıkanmış gibi. çünkü ideolojiler özgünlüğün garantörleri değildir.
Özgünlüğün Politikası
Özgünlüğün PolitikasıMarshall Berman · Sel Yayıncılık · 201116 okunma