Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mehmet Perinçek

Mehmet PerinçekRus Devlet Arşivlerinden 150 Belgede Ermeni Meselesi yazarı
Yazar
Çevirmen
8.4/10
27 Kişi
124
Okunma
10
Beğeni
2.978
Görüntülenme

Hakkında

MEHMET BORA PERİNÇEK Mehmet Perinçek, 19 Eylül 1978’de İstanbul’da doğdu. Faik Reşit Unat İlkokulu’nu ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ni bitirdi. Burs alarak Rusya Federasyonu’nda Nijni Novgorod’da 35 Nolu lisede okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak memuriyete başladı. 2005-2006 öğretim yılında Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü (Üniversitesi)’nde (MGİMO(U)) misafir araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2007-2008 yıllarında TC Dışişleri Bakanlığı’nın projesi çerçevesinde Rusya Federasyonu devlet arşivlerinde araştırmalar yaptı. Sekiz senedir Rus-Sovyet devlet arşivlerinde “Türk-Sovyet İlişkileri” ve “Ermeni Meselesi” üzerine araştırmalar yapıyor. Bu konular üzerine birçok makalesi var. “Atatürk’ün Sovyetlerle Görüşmeleri/Sovyet Arşiv Belgeleri’yle”, “Boryan’ın Gözüyle Türk-Ermeni Çatışması”, “Rus Devlet Arşivlerinden 100 Belgede Ermeni Meselesi” ve “Avrasyacılık/Türkiye’deki Teori ve Pratiği” başlıklı dört kitabı yayımlandı. Ayrıca çalıştığı konular üzerine önemli kitapları yayıma hazırladı. Diğer taraftan güncel Türk dış politikası üzerine çalışmalar yapıyor. Bu konular üzerine sempozyumlarda ve uluslararası konferanslarda tebliğler sundu, Türkiye’de ve yurtdışında konferanslar verdi. TRT’de ve özel televizyonlarda birçok programa katıldı. Rusça’dan Türkçe’ye çevirdiği kitap ve şiir yayımları da bulunuyor. Rusça, Almanca, İngilizce ve Osmanlıca (Eski Türkçe) biliyor.
Unvan:
Araştırmacı Yazar
Doğum:
İstanbul, 1978

Okurlar

10 okur beğendi.
124 okur okudu.
4 okur okuyor.
112 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Birinci Dünya Savaşı sırasında, Taşnakların Ermeni kitlelerini harekete geçirerek izlediği düşmanla işbirliği politikası ve Müslüman nüfusa karşı giriştiği katliamlar ve yağmalar, Türkiye’nin haklı savaşını ve meşru müdafaasını açıklamaya yetmektedir. Boryan, Türklerin Taşnakları sevmemesinin gayet doğal olduğunu vurgular.
Reklam
Ermeniler, tarihleri boyunca istisna oluşturan kısa dönemler dışında egemen bir devlete sahip olamamış, hep başka devletlerin hükümranlığı altında yaşamışlardır. Batı’nın, bir devlet geleneği olmayan Ermenileri kullanma hevesi, Haçlı Seferleri’ne kadar uzanır. Avrupa’nın Katolik devletleri, Müslüman Doğu’ya karşı Ermenileri bir alet olarak kullanmaya bakmışlardır. Ermeniler ise Batı’nın bu eğilimini, ayrı bir devlet kurma imkânı olarak görmüşlerdir.
Kadızadeliler
Kadızadeliler şeriatın hükümleri yerine getirilmiyor diyorlar. Mesela mezar taşına gidip dua etmek İslam’a aykırıdır, tasavvufa ve şeyhlere karşıdırlar.
Sayfa 102Kitabı okudu
ilk kadın gazetesi, 1868-1869 itibariyle çıkmaya başlıyor: Terakki-i Mukadderat. Terakki gazetesine ek olarak yayımlanan bir kadın gazetesi niteliğinde.
Sayfa 250Kitabı okudu
Osmanlı Türkçesinin yazımında kullanılan Arap alfabesinin belki de en önemli problemi ünlülerde karşımıza çıkmaktadır. Arapçada üç ünlü olmasına karşılık Türkçedeki ünlü sayısının fazlalığı problem doğurmaktadır. Bu sorun, değişik yollarla aşılmaya çalışılmışsa da karşılaşılan en önemli problemdir.
Sayfa 147Kitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
336 syf.
6/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Rus ve Sovyet arşivleri üzerinden ciddi ve önemli bir çalışma. Fakat belgeler, büyük çoğunluğu itibariyle, Sovyetlerin İngiliz destekli Taşnaklara düşmanlığından öteye gidememiş. Belki sonraki baskıda daha da çeşitlendirmeye gidilebilir.
Rus Devlet Arşivlerinden 150 Belgede Ermeni Meselesi
Rus Devlet Arşivlerinden 150 Belgede Ermeni MeselesiMehmet Perinçek · Kırmızıkedi Yayınevi · 201342 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Yazar bu kitapta esas olarak Bagrat Artemoviç Boryan'ın “Ermenistan, Uluslararası Diplomasi ve SSCB” adlı eserini kaynak gibi kullanarak tarih boyu olan Türk-Ermeni ilişkisini açıklamaya çalışmış. B.A.Boryan Sovyet- Ermeni devlet adamlarından olmuştur. Kitaptaki bilgilerden haberdar değil miydik? Tabii ki de haberdardık. Ama kitabın özelliği karşı taraftan birinin bunları yazmasıdır. Yani şöyle ki: Bir Ermeni kalkıp: "Biz böyle siz şöyle..." derse ona kendilerinden bir kaynak göstererek cevap vermek daha tutarlı olur diye düşünüyorum ve bu açıdan kitabı tavsiye ediyorum. Rusça bilen biri bunları daha geniş Boryan'ın kendi kitabından da okuyabilir. Çünkü yazar da o kitaptan alıntılar yaparak açıklamış. Yazarın sonda kendi verdiği mesaj var o da şu şekilde : "Eğer aynı devlette yüzyıllar boyu refah içinde yaşayan farklı milletler varsa ve son zamanlarda aralarında çatışmalar oluyorsa bu o devlete dışarıdan müdahale olduğunu gösterir." Ve son zamanlardaki Türk-Kürt ilişkilerini örnek gösteriyor. Son olarak kısa kronolojik belgesel tadında bir kitap olduğunu söyleyebilirim.
B. A. Boryan'ın Gözüyle Türk - Ermeni Çatışması
B. A. Boryan'ın Gözüyle Türk - Ermeni ÇatışmasıMehmet Perinçek · Kaynak Yayınları · 201411 okunma
336 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Kitapta ermeni meselesi üzerine Sovyet vesikalarından örnekler ile çeşitli makalelerden kesitler var. Ermeni meselesinin temelinin milli bir isyan olmadığını, emperyalistlerin kendilerine bölgede bekçi, emperyalizm karşıtı ulusların (Türkler ve Ruslar) başına bela olması için ermenileri nasıl kullandığını göstermesi bakımından değerli belgeler. Ben, kitapta tehcir öncesi döneme ait belgelerin ağırlıkta olacağını sanıyordum ama 150 belgenin ezici çoğunluğu tehcir sonrasına ait. Keşke bu kitap Türkiye'de değil ermeni meselesini hortlatmaya çalışan ülkelerde de basılsa ve okunsa. Keyifli okumalar...
Rus Devlet Arşivlerinden 150 Belgede Ermeni Meselesi
Rus Devlet Arşivlerinden 150 Belgede Ermeni MeselesiMehmet Perinçek · Kırmızıkedi Yayınevi · 201342 okunma