Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Metin Hülagü

Metin HülagüYurtsuz İmparator Vahdettİn yazarı
Yazar
Derleyen
7.7/10
16 Kişi
81
Okunma
6
Beğeni
2.693
Görüntülenme

Hakkında

1962 tarihinde Adana-Ceyhan’ın Erenler Köyü'nde doğdu. İlkokulu Erenler Köyü ilkokulunda okudu. Ortaokulu 1977 yılında Ceyhan’da, Lise tahsilini ise 1981 yılında İstanbul’da tamamladı. 1981-1985 yılları arasında Marmara Üniversitesine devam etti. 1985-1987 Eğitim-Öğretim dönemlerinde Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde mastır yaptı. 1987 yılında Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü adına İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Aynı enstitüye bağlı olarak İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Yakınçağ Tarihi Kürsüsü’nde, Prof. Dr. Ali İhsan Gençer Bey’in danışmanlığında “Gazi Osman Paşa, Askeri ve Siyasi Hayatı” konulu doktora çalışmasına başladı. Ekim 1988 - Ekim 1991 tarihleri arasında dil öğrenmek, doktora konumu ve sahasıyla ilgili araştırmalarda bulunmak üzere üç yıl süreyle İngiltere’de bulundu. 24 Aralık 1992 tarihinde doktora çalışmasını tamamlayarak Erciyes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Yakınçağ Kürsü­sü’n­deki görevine döndü. 14.10.1993 tarihinde Yardımcı Doçent kadrosuna atandı. Yine aynı yılın Mart ayında Doçentlik Dil Sınavı’nı verdi. 6 Aralık 1999 tarihinde yapılan Doçentlik Sınavı’nda başarılı bulundu. Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi; Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü ve Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcılığında bulundu. 26 Haziran 2012'de Türk Tarih Kurumu Başkanlığı görevine getirildi. Halen bu görevi yürütmektedir. Hülagü, İngilizce ve Arapça bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Unvan:
Akademisyen , Yazar
Doğum:
Adana, 1962

Okurlar

6 okur beğendi.
81 okur okudu.
5 okur okuyor.
72 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hadisenin yaşandığı yer Türkiye olmasına rağmen Sultan Vahdettin ve dönemi siyasi yaklaşımları aydınlatabilmek için Türk arşivlerinden tatminkâr miktar ve türde vesikalar elde etmek ise bugün için maalesef söz konusu değildir.
Sayfa 13 - TimaşKitabı okudu
Reklam
Osmanlı Padişahlarından hiçbiri hacca gidememişken Sultan Vahdettin'in Hicaz'a gitme ve Mekke'yi ziyaret etme fırsatı bulmuş olması bir anlamda Osmanlı Padişahları ile Mekke arasındaki hasretin imparatorlukla birlikte sona ermesi demek olmuştur. Ancak nihayeti itibariyle Sultan Vahdettin'in bu ziyareti de önceki padişahların ziyaret istekleri noktasında maruz kaldıkları akıbetten pek de farklı olmamış; Sultan Vahdettin, Kral Hüseyin'in hilafeti ele geçirme çabalarını fark ederek Ramazan gelmeden önce Hicaz'dan ayrılmıştır.
Sayfa 156Kitabı okudu
Çalışma bütünü ile İngiliz Dışişleri Arşivi vesikalarına dayanmaktadır. İkinci el kaynaklar yahut tetkik eserler, bir iki istisna dışında, hiçbir surette kaynak olarak kullanılmamaktadır. Böyle bir tercihin sebeplerinden biri mevcut ikinci el kaynakların çoğunda tarafgir yazıların yer alması; bir diğer sebebi ise İngiltere ile işbirliği içinde olduğu söylenen Sultan Vahdettin için İngiliz belgelerinin ne söylediği ve Sultan Vahdettin ile İngiliz Hükümeti arasında nasıl bir işbirliğinin mevcut olduğunun tespit edilebilmesi isteğidir.
Sayfa 17 - TimaşKitabı okudu
Hemen her ilimizin Milli Mücadele tarihi hazırlanmış olsa da, bir bütün olarak, il il, bölge bölge kapsamlı bir Milli Mücadele tarihi, diğer bir ifade ile bir Türkiye Biyografisi bugüne kadar yazılmamıştır. Böyle bir durum da herhalde ilginç olmamalıdır. Bir Hilafet Tarihi, bir Saltanat Tarihi yahut hatası ve sevâbıyla bir Osmanlı Hanedan Tarihi ve hanedanın maruz kaldığı akıbeti de kapsayacak bir Hanedan Ansiklopedisi maalesef hazırlanmamıştır.
Sayfa 15 - TimaşKitabı okudu
Son dönem Türk siyasi tarihi bütün açıklığı ile bilinmediği sürece dünkü olayların birer devamı olarak bugünün problemlerine köklü ve sağlıklı çözümler hiçbir zaman getirilemeyecektir.
Sayfa 11 - TimaşKitabı okudu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
2147483647 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Gerek biyografi kitabı olarak gerekse tarih kitabı olarak çok beğenmiştim.Oldum olası bu büyük insanın hakettiği önemi görmediğini düşünürüm.Bu yüzden hayatını anlatan bu kitap beni çok mutlu etti.Kişisel yaşamı savaşları kadar prensiplerinden de etkilendim.Yazarının eline yüreğine sağlık.
Gazi Osman Paşa
Gazi Osman PaşaMetin Hülagü · Yitik Hazine Yayınları · 200619 okunma
420 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Artık her yönüyle işlevsiz hale gelen bir devletin tahtına oturan sultandır o. 2 kez kafese girmiş bir hayat onunkisi; ilki kendi sarayında diğeri de İtalyada. Ailesinin ve devletinin mukadderatının acısını hayatı boyunca yaşamış, hiçbir yere sığamamış biri o. Mondros Mütarekesi'nin imzalanması ile başlayan hikayemiz, Sultanın hayatını tehlikede görmesi sonucu geri dönme umudu ile yurt dışına çıkmak zorunda bırakıldığı bir mücadele ile devam ediyor. İlerleyen sayfalarda vefatı, saltanatın ve hilafetin kaldırılması, hanedanın yurtdışına sürgünü gibi çeşitli süreçler anlatılıyor. Nihayetinde artık hanedanın Türkiye'de bir süre sonrasına kadar hiçbir yaşam hakkı kalmamış ve birçok aile üyesi sefil bir şekilde hayata gözlerini yummuştur. İngilizler vesikalarına yansıyan tarafıyla okuduğumuz bu macerada acıklı bir hikaye bizi bekliyor.
Yurtsuz İmparator Vahdettİn
Yurtsuz İmparator VahdettİnMetin Hülagü · Timaş Yayınları · 200833 okunma
420 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Osmanlı hanedanlarinin sürgünde yaşadığı zor acı olaylar... Sultan Vahdettin'in el yazısıyla dünya liderlerine yazdığı mektuplar.. Bu durumdan dolayıdır ki bugün ben ve hanadan üyeleri çaresiz,korumasız, parasiz pulsuz bir halde yahut kimi Avrupa'da kimi Suriye'de ümitleri zincire vurulmuş bir şekilde ama tumu sefalet içerisinde yaşamaya mahkum olmuş bir durumdadır. Sultan Vahdettin
Yurtsuz İmparator Vahdettİn
Yurtsuz İmparator VahdettİnMetin Hülagü · Timaş Yayınları · 200833 okunma