Nermin Taylan

Nermin TaylanOsmanlı Padişahları yazarı
Yazar
Editör
8.4/10
22 Kişi
89
Okunma
7
Beğeni
2.972
Görüntülenme

Hakkında

1981 yılında Rize’nin Çayeli ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve yükseköğrenimini İstanbul’da tamamladı. Edebiyat ve tarih alanlarında eğitim aldı. Öğrenim hayatının bitiminden sonra bir müddet eğitimci olarak görev yapan yazar bilgiyi taze tutmak ve yeni nesillere köklü medeniyetini aktarabilmek gayesi ile araştırmaya yöneldi. Osmanlı arşivlerinden yapmış olduğu araştırmalar neticesinde Ocak 2011 yılında “Yaşanmış İlginç Hikâyelerle Osmanlı Padişahları” isimli ilk kitabını çıkardı. 2012’de “Padişah Anaları”, 2013 yılında “Taht Uğruna Baş Veren Canlar Sıradışı Osmanlı Şehzadeleri”, 2014’de Osmanlı’da Yasaklar ve 2015 yılında da “Kösem Sultan ve Dönemi” isimli araştırma inceleme dalında beş adet kitaba imza attı. Asım, İlk Tohum, Bâb-ı Şefkat, Gökçe vb. birçok dergide Tarih ve Medeniyet konulu makaleleri yayımlandı. Bizim Kitaplar Yayınevi ve bazı dergilerde editörlük yapmasının yanı sıra siyasilere danışmanlık görevlerinde bulundu. Klasik Türk Sanatları dalında Hüsn-i Hat ve Ebru eğitimi alması münasebetiyle Türkiye’nin pek çok yerinde açılan sergilerde eserleri sanatseverlerle buluştu. Araştırmalarına Osmanlı Arşivlerinde devam eden yazar “Medeniyet ve Tarih Şuuru” temalı konferanslar vermenin yanı sıra genç nesle tarihini ve köklü medeniyetini anlatabilme adına “yerinde tarih” isimli kültür gezileri düzenlemektedir. Hâlihazırda çeşitli kurum ve kuruluşlarda Osmanlı Türkçesi ve Osmanlı Arşiv Okumaları dersleri vermektedir.
Unvan:
Türk Araştırmacı, Yazar
Doğum:
Çayeli, Rize, Türkiye, 1981

Okurlar

7 okur beğendi.
89 okur okudu.
4 okur okuyor.
63 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
IV.Murat dönemi kahve yasağı
Zamanın Şeyhülislam'ı tarafından, kömürleştirilmiş bir nesnenin suyunu içmenin günah olduğu fetvası verilince kahve içilmesi yasaklanır ve kahvehaneler yıkılıp kapatılır.
Sayfa 68
Reklam
İbret alınmayan tarih tekerrürden ibarettir.
Sayfa 30 - Çınaraltı Yayınları
Rivayet edilir ki; o dönemde sakıncalı görülen 150 çuval kitap, Abdülhamid'in emri ve Şeyhülislam'ın fetvası ile hamamlarda yakılmıştır.
Sayfa 43 - Sultan II.Abdülhamid dönemi yasakları
Bazı yaramaz avratlar:)
"Hal böyleyken bazı yaramaz avratlar halkı baştan çıkarmak kastiyle sokaklarda süslü püslü gezmeye, libaslarında türlü türlü bid'atler göstermeye, kefere avratları taklit ederek serpuşlarında acaip şeküller yapmaya başlamışlar. Feracelerinde bir parmaktan fazla süs kullanmayacaklardır! (...)"
Sayfa 153 - III.Ahmed'in kadınlara süslü ferace yasağı
Enver Paşa'nın Hatt-ı Enveri ismiyle bir yazı çeşidi oluşturması ve bu konuda tepkiler olsa da birçok yazışmanın bu hatla yazılması harf değişikliği isteğini körüklemiştir.
Sayfa 75 - II.Meşrutiyet dönemi harf değişikliği denemeleri
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da Yasaklar
OSMANLI’DA SAKIZ YASAĞI osmanlı devleti, 18. Yüzyılın sonlarına doğru devlet sınırları içerisinde her türlü sakız ve sakız cinsinin satışını yasaklamıştır. Yasağa uymayıp satışa devam eden esnafın ağır cezalara çarptırılacağını şehirlere göndermiş olduğu bildirilerde beyan etmiştir. Hatta sakız satışının yasaklanmasına dair mecliste verilen karar üzerine vatandaşların ellerinde bulunan sakızların belediyelerce alınıp imha edilmesi hususunda çalışmalar başlamıştır.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
8/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Osmanlı devleti'nde; müslim, gayrimüslim, kadın, erkek, çocuk ve saray efradı dahil uygulanan yasaklar ve kanunların sistemli bir şekilde belgelerle ve açıklayıcı detaylarla yazılmış.. IV.Murat dönemi kahve yasağı( bi kahve sever olarak iyiki yasak kalkmış da) Zamanın Şeyhülislam'ı tarafından, kömürleştirilmiş bir nesnenin suyunu içmenin günah olduğu fetvası verilince kahve içilmesi yasaklanır ve kahvehaneler yıkılıp kapatılır. (S:68) günümüz de devam eden birçok yasakların kaynağı çok daha eskilere dayanıyormuş. Yediğimiz ekmekten, kullandığınız kumaşa, çocuk eğitiminden kahvehanelere kadar birçok alanda koyulan yasakların asıl amacı insanların huzur, mutluluk ve adaletle yaşaması ve bizlere yansıtılmış..olması 1890'lı yıllarda ortaya çıkan ve yaygınlaşan tombala oyunu bir nev-i kumar olduğu gerekçesi ile Şuray-ı Devletçe alınan bir kararlaç 1892 senesinde yasaklanmıştır.ç ( s: 121) Kitap dan ben merakla okudum sizde okursunuz biliyorum
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da YasaklarNermin Taylan · Çınaraltı Yayıncılık · 201915 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
İnsanlar küçüklüğünden yaşlılığına kadar olan süreçte birçok yasakla karşılaşabilir. Peki Osmanlı Döneminde nasıl yasaklar varmış diye soracak olursanız, bu sorunun cevabını bu kitapta rahatlıkla bulabilirsiniz. Kürtajdan imam nikahına, ekmekten sakıza, düğünlerde ateşli silah kullanımından işkenceye dair birçok yasak belgelerle anlatılmış. Tarih kitabı deyince aklınıza sıkıcı, uzun cümlelerin yer aldığı eserler aklınıza gelebilir. Ama bu tarih kitabı bildiklerinizin dışında akıcı, sade, okuma zevki veren bir kitap olma özelliği taşıyor. Tarihe merakı olanların, Osmanlıyı merak edenlerin bu kitabı okumasını tavsiye ederim.
Osmanlı'da Yasaklar
Osmanlı'da YasaklarNermin Taylan · Çınaraltı Yayıncılık · 201915 okunma
172 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Ertuğrul Gazi'nin amcası Dündar Beyi öldürtmesiyle başlayan, ne ilk ne de son olacak taht kavgalarının acı gerçekleri. Bebek yaşta öldürülen şehzadeler, aynı gece 18 tanesi birden öldürülen şehzadeler ve daha bir çoğu. Devletin bekası için yaşanan bu trajedileri hep sorgulamışımdır, neden bir çözüm yolu bulamadılar diye. Tarih sevenlere tavsiye ederim.
Sıradışı Osmanlı Şehzadeleri
Sıradışı Osmanlı ŞehzadeleriNermin Taylan · Ekim Yayınları · 201321 okunma
Resim