Orhan Asena

Orhan AsenaHürrem Sultan yazarı
Yazar
8.2/10
25 Kişi
174
Okunma
28
Beğeni
5,5bin
Görüntülenme

Hakkında

Orhan Asena (d. 7 Ocak 1922, Diyarbakır – ö. 15 Şubat 2001, Ankara). Oyun yazarı, şair, çocuk hastalıkları uzmanı. 1950 sonrası Türk tiyatrosunun en önemli yazarlarından birisidir[1]. Daha çok tarihi konuları ele alan eserler vermiş, çok üretken bir oyun yazarı olan Orhan Asena, “Türk tiyatrosunun Shakespear’i” olarak anılır. 1922’de Diyarbakır’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Diyarbakır’da tamamladı. Çocuk yaşlarda şiir ve öykü yazmaya başladı. İlk tiyatro çalışmalarını lise yıllarında yaptı[2]. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1945'te mezun oldu. Anadolu'da hekim ve hükümet tabibi olarak görev yaptı. 1955'te çocuk hastalıkları uzmanı oldu. 12 Mart döneminde Almanya’ya yerleşmek zorunda kaldı; sekiz yıl Almanya'da hekim olarak çalıştı[3] Türkiye’ye döndükten sonra Ankara’ya yerleşti;, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde Edebi Kurul Üyesi ve Başkanı olarak da görev yaptı. Yazın dünyasına şiir ve hikâye yazarak giren ve ilk şiirleri Yaratış ve İstanbul dergilerinde yayımlanan Asena zamanla oyun yazarlığına yöneldi. İlk oyunu Tanrılar ve İnsanlar - Gılgamış, 1954-1955 tiyatro sezonunda Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahnelendi ve 1959'da da kitap olarak yayımlandı. 1960 yılında TDK tiyatro ödülünü alan bu yapıtı İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Rusça, İtalyanca dillerine çevrilmiştir. Oyun yazarlığına devam eden Asena kırkı aşkın oyun yazdı ve oyunları tüm Türkiye'deki sahnelerde oynandı. Oyunlarından yaklaşık yarısı kitap olarak yayımlandı. Eserlerinde başkaldırı teması ağır bastı. Atçalı Kel Memet'in hayatını işlediği Atçalı Kel Mehmet adlı oyunuyla TRT'den 1970 yılında başarı ödülünü aldı. Daha sonraları ise, İsmet Küntay Tiyatro Ödülü'nü, Avni Dilligil Tiyatro Ödülü'nü ve Türkiye İş Bankası Büyük Tiyatro Ödülü'nü kazandı. Tiyatro eleştirmenlerince Türk tiyatrosunun Shakespeare'i olarak tanımlanmıştır. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 2001 yılında Ankarada vefat eden yazar Cebeci Asri mezarlıkta toprağa verildi.
Unvan:
Oyun Yazarı, Şair, Çocuk Hastalıkları Uzmanı
Doğum:
Diyarbakır, 7 Ocak 1922
Ölüm:
Ankara, 15 Şubat 2001

Okurlar

28 okur beğendi.
174 okur okudu.
2 okur okuyor.
81 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Karanlık düşünceler karanlık işler."
Hırs hırsı çekti, öfke öfkeyi..
Sayfa 60 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Atatürk izinde
Yolumuzun üstüne bizi ne bekler bilemeyiz. Ama bu yolu yürüyeceğiz. -Yürüyeceğiz
Sayfa 20 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Öfke şahlandı mı vicdan uyuşur."
Uyuşmuş vicdanlar bakın iyice.
Sayfa 60 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
"Ben bıktım doğrusu,"
Haksızlık etmeyelim diye hakkımızı üste vermekten hep.
Sayfa 36 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Kimse göründüğü gibi değil aslında.
İki gölge kuytularda, Düşman mı dost mu? Kimse kimseyi tanıyamaz çehresinden.
Sayfa 4 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Ve ben daima sensiz oturduğum bu yerde, Yine yalnızım, fakat her zamankinden yalnız.
Orhan Asena
Orhan Asena
Bizim, Bizden Doktorlarımız
Behçet Aysan
Behçet Aysan
Psikiyatri Doktoru
Ceyhun Atuf Kansu
Ceyhun Atuf Kansu
Çocuk Doktoru
Halil İbrahim Bahar
Halil İbrahim Bahar
Nöroloji Doktoru
Orhan Asena
Orhan Asena
Çocuk Doktoruydu. Edebiyatımızın Doktorları... Tıp Bayramını bu yüzden bile kutlayabilirim
Reklam
Ve ben daima sensiz oturduğum bu yerde, Yine yalnızım, fakat her zamankinden yalnız.
Orhan Asena
Orhan Asena

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
120 syf.
1/10 puan verdi
Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe
Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe
Orhan Asena
Orhan Asena
Ben normalde tiyatro eserleri okumayı çok severim ama bu eseri tabiri caizse hiç ama hiç beğenmedim bunun tek sebebi değil, birçok sebebi var. 1- Eser Kanuni Sultan Süleyman devrinde geçiyor o dönemi anlatıyor ama kullanılan dil resmen 20-21. Yüzyıl günümüz Türkçesi idi yani sanki Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı padişahı değil de 20. Yüzyıl Türkiyesinde bir insan gibi konuşuyordu ve bütün karakterler öyleydi. Yani metin karakter dili olarak çok zayıftı. 2- Diyaloglar: Karakterlerin kendi arasında ki diyaloglar yer yer çok uzun tutulmuştu bu metnin akıcılığı konusunda engeldi ve okuru zaman zaman boşluğa düşürecek şekilde sıkıcıydı. 3- Tarihi anlatırken aşırı yanlı bir dil kullanılmış gibi geldi sanki Osmanlı sarayında değildik de Bizans sarayı içerisinde entrikalar dönüyor gibiydi. 4- Tasvirler de çok geniş tutulmuştu örneğin karakterin sözü bir cümle ama biz öncesinde yaklaşık yarım paragraf tasvir yani parantez içi yazılar okuyoruz bu da metni okurken sıkılmaya sebep oluyor gerçekten gereksiz uzun diyaloglar ve uzun parantez içleri ile son derece sıkıcıydı. 5- Yazım hataları çok ama çok fazlaydı bu da okumayı güç bir hale getiriyordu. Her yönüyle zayıf, başarısız bulduğum bir eser oldu.
Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe
Ya Devlet Başa Ya Kuzgun LeşeOrhan Asena · Türkiye Kültür Bakanlığı Yayınları · 198910 okunma
90 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Tohum ve Toprak , Orhan Asena'nın yazdığı, tarihî dram türünde üç perdelik bir tiyatro oyunudur. 1809 yılında Osmanlı padişahı II. Mahmut'un bir yeniçeri isyanı sonucu tahta geçmesi ile onu tahta geçiren Alemdar Mustafa Paşa'nın öldürülmesi arasındaki üç aylık sürede yaşanan olayları konu edinir.
Tohum ve Toprak
Tohum ve ToprakOrhan Asena · Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 198822 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
Duyarsızlığımız.
Daha önce söyledim, yine söylüyorum: Bizim ülkemizde insanların çoğu "Tiyatroların" sadece sahnelerde sergilenmekten ibaret olduklarını sanıyorlar. Bu kızgınlığım önce kendime sonra herkese keşfette ne olduğu belirsiz binlerce kitabı okuyan insanlar Orhan Asena'nın Başar Sabuncu'nun Haldun Dormen'in Güngör Dilmen'in Haldun Taner'in ve
Toplu Oyunları 3
Toplu Oyunları 3Orhan Asena · Mitos Boyut Yayınları · 20119 okunma