Paul Veyne

8.7/10
14 Kişi
73
Okunma
8
Beğeni
2.037
Görüntülenme

Hakkında

Antik çağ Roma tarihi uzmanı. Ecole Normale’de okurken Fransız Komünist Partisi’ne yazıldıysa da 1956’da Macaristan Ayaklanması üzerine partiden ayrıldı. Antikçağ tarihinde, özellikle düşünce ve inanç tarihinde uzmanlaştı. Özgün çalışmaları dolayısıyla 1975’te Collège de France’ta Roma Tarihi kürsüsüne profesör olarak seçildi. Burada filozof Michel Foucault ile işbirliğine girdi, Cinselliğin Tarihi’ne katkıda bulundu.
Unvan:
Fransız Tarihçi ve Arkeolog
Doğum:
Aix-en-Provence, Fransa, 13 Haziran 1930

Okurlar

8 okur beğendi.
73 okur okudu.
2 okur okuyor.
132 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tarih Yalandan İbarettir
Tarih, tarihçilerin bize bildirdiklerini düzelterek ve gerekirse tamamlayarak, söylediklerinin aynısını yeniden vermekten ibarettir.
Sayfa 21 - Dost Yayınları, Çevirmen: Mehmet Alkan
Mitoloji karşısında oldukça kuşkucu davranan Aristoteles ve Polybios, konformizm ya da siyasi hesaplar nedeniyle, Theseus'un veya rüzgar kralı Aiolos'un tarihsel gerçekliğine inanmamışlar, mitleri reddetmek için çaba göstermemişler, yalnızca onları düzeltmeye çalışmışlardır. Niçin düzeltmeye çalışmışlardır? Çünkü mitlerin hiçbirisi, artık gösterilmeyen güvene layık şeyler değildi. O halde, mitlerin tamamını neden reddermediler? Çünkü Yunanlılar efsanelerin baştan aşağı yalan olabileceğine hiçbir zaman inanmadılar. Mitin antik dönemdeki sorunsalı, az sonra göreceğimiz gibi, doğası gereği açıklanamayan iki dogma ile sınırlıdır: Hiçbir şey başlangıcı itibariyle veya baştan sona yalan olamaz çünkü bilgi yalnızca bir aynadır ve yansıttığı şeylerle öylesine iç içe geçer ki aracıyı mesajdan ayıramazsınız.
Reklam
Dönemlerinin tarihini anlatmazlarsa bir dönemin hatırası tamamen unutulur.
Sayfa 20 - Dost Yayınları, Çevirmen: Mehmet Alkan
Faşizme, komünizme ya da vatanseverliğe karşı olmak bir olgudur: Tüm canlı varlıklar kendi taraflılıklarını yaşarlar.
Sayfa 162 - Dost Yayınları, Çevirmen: Mehmet Alkan
Çünkü çıkar ve para en dürüst vicdanı bile yoldan çıkarabilir.
dost
Reklam
Temmuz ayı özet
Yaz okulu başladığı için kitaplarla istediğim gibi haşır neşir olamıyorum. Eylül ayına kadar böyle devam edecek gibi görünüyor. Dersler kapsamında okumak için birkaç kitap edindim, ağustos ayı daha akademik geçecek sanırım. Haziran ayında 9 kitap okumuşum, temmuzda durum şöyle. 1)
Oidipus Kolonos’ta
Oidipus Kolonos’ta
2)
Antigone
Antigone
3)
Sahibinin Sesi
Sahibinin Sesi
Sevgili
Adem
Adem
'nin okuma etkinliği sayesinde bu yazarla tanışma fırsatı buldum. 4)
A Secret Vice
A Secret Vice
5)
Mit ve Anlam
Mit ve Anlam
6)
Genel Dilbilim Dersleri
Genel Dilbilim Dersleri
7)
Yunan Mitleri
Yunan Mitleri
8)
Mitlerin Kısa Tarihi
Mitlerin Kısa Tarihi
9)
Şiddetin Normalleştirilme Süreci
Şiddetin Normalleştirilme Süreci
10)
Cinsel Şiddet
Cinsel Şiddet
11)
Hobbit ve Felsefe
Hobbit ve Felsefe
12)
Yunanlılar Mitlerine İnanmışlar Mıydı?
Yunanlılar Mitlerine İnanmışlar Mıydı?
9 ve 10 numaralı kitabı da yine
Adem
Adem
'nin İstanbul Sözleşmesi Yaşatır okuma etkinliği #80024404 sayesinde okudum. Aynı etkinlik sayesinde bahsi geçen sözleşmeyi de okudum (daha önce okumalıydım, evet) ve buna vesile olduğu için kendisine teşekkür etmek istiyorum. Çok kaliteli bir okur olduğunu düşünüyorum, bence takip etmelisiniz. Not: Bu iletiyi sadece kendim için paylaşıyorum. Okuduklarıma dair bilgi&fikir edinmek isteyenler için mesaj yoluyla ulaşılabilir konumdayım. Ağustos ayının daha dolu geçeceğini umuyorum. Hepinize keyifli okumalar.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
167 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Paul Veyne, akıl ile mitin karşıtlığında kazanan olmadığını, doğru ile yanlışın bizim üretimimiz olduğunu, ve “iyisiyle kötüsüyle” hepsinin günümüz toplumsal kültürünü oluşturduğunu söylüyor. Bu kültür (yaşadığımız çağdaki bizim kültürümüz; çağ hangisi olursa olsun, biz kim olursak olalım) bize göre “her zaman hakikatin üzerine kurulmuştur, yanlış
Yunanlılar Mitlerine İnanmışlar Mıydı?
Yunanlılar Mitlerine İnanmışlar Mıydı?Paul Veyne · Dost Kitabevi · 200336 okunma
Resim