Richard Hrair Dekmejian

Richard Hrair DekmejianArap Dünyasında Köktencilik yazarı
Yazar
6.0/10
1 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
1.168
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Ermeni Asıllı Amerikalı Siyaset Bilimi Profesörü, Yazar
Doğum:
1933

Okurlar

7 okur okudu.
12 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sufi İslam
İnziva ve mistisizm vasıtasıyla ruhi kurtuluşu vurgulayan Sufi İslâm, köktenciler tarafından zıt kutuplar olarak kabul edilir. Sufilerin iç maneviyatları genellikle, İslâmî inançların liberal yorumu içinde Allah'la birlik için kişisel bir arayışı vurguluyor. Onların tam aksine köktenciler ise, toplumu yeniden şekillendirecek ve mutluluğu kazandıracak araçlar olarak siyasî aktivizmle birlikte İslâm'a sıkı bağlılığın üzerinde duruyor.
Avrupalı emperyalist güçler karşısında Osmanlı ve Fars güçlerinin
Son üç yüzyıl boyunca, İslâm, dünyası büyük dahili ve haricî krizlerle darbe yedi. Avrupalı emperyalist güçler karşısında Osmanlı ve Fars güçlerinin, tedricen çöküşü, temel İslâmî akideleri yeniden sorgulama yolunda süregelen bir araştırma isteği uyandırdı.
Reklam
Çağdaş İslâmcı ideologlara göre İbn Teymiyye,
Çağdaş İslâmcı ideologlara göre İbn Teymiyye, İbn Hanbel'den sonra günümüz köktenciliğinin en seçkin habercisidir. Selefi gibi, îbi Teymiyye de militan teorisyenlerin ve aktivist inanç savunucularının simgesiydi. O, Kur’an, sünnet ve ilk İslam toplumunun uygulamalarımdan başka otorite tanımıyordu; bid’atlere, şeyhlere tapınmaya ve türbeleri ziyarete şiddetle muhalefet etti.
köktenci teorisyen-aktivistlerin prototipi
Katı geleneğin en başta gelen savunucusu İbn Hanbel (Ö. 855), günümüz Sünni köktenciliğinin en önemli habercisidir. İbn Hanbel'in hukukî yorumlarının derlemesi, işkence çekmeye hazır oluşu, ve şahsî militanlığı, O'nu, bugüne kadar tekrar tekrar örnek alınan, köktenci teorisyen-aktivistlerin prototipi yaptı.
îbn Hanbel Sünni köktenciliğin ilk önderi olarak ortaya çıktı
Halife Memun döneminde. Mutezile doktrini devlet ideolojisi oldu (827). Mutezile, Kur'anî vahyin üzerinde aklın üstünlüğünü iddia eden rasyonalist bir mezhep halini aldı. Memun, Mutezilî resmi dogmasına itaati sağlama almak için, bir engüzisyon mahkemesi (mihne) kurdu. Bu, Ahmed İbn Hanbel yönetiminde bir halk muhalefetini ve yeni bir köktenci dalgayı doğurdu. İbn Hanbel mahkeme edilmesine ve hapse atılmasına rağmen, İslâmî geleneğe uzlaşmaz bağlılığından dönmeyi ısrarla reddetti. Sonuçta, îbn Hanbel Sünni köktenciliğin ilk önderi olarak ortaya çıktı.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
269 syf.
7/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Ortadoğu'da İslamî köktenciliğin gündemde olduğu şu günlerde, siyaset bilimi profesörü Dekmejian'dan nitelikli bir sosyolojik saha analizi. Bilhassa Mısır, Suriye, Irak ve Suud özelinde sünni/şii köktenci hareketlerin kökenleri için iyi bir araştırma
Arap Dünyasında Köktencilik
Arap Dünyasında KöktencilikRichard Hrair Dekmejian · İlke Yayıncılık · 20035 okunma
269 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Arap Dünyasında Köktencilik
R, Hrair Dökmeciyan'ın Arap Dünyasında Köktencilik (Devrimci İslam) adıyla tercüme edilen kitabı Arap yarımadasında ortaya çıkan İslami yapıları inceliyor. Kitap, İslami direnişin tarihi köklerini derinlemesine incelemese bile bunun İslam toplumundaki yansımalarına odaklanıyor. Birinci el kaynakların yanında, grup ya da örgütlerin kendi
Arap Dünyasında Köktencilik
Arap Dünyasında KöktencilikRichard Hrair Dekmejian · İlke Yayıncılık · 20035 okunma