Selahattin Hilav

Selahattin HilavFelsefe El Kitabı yazarı
Yazar
Çevirmen
8.8/10
48 Kişi
227
Okunma
57
Beğeni
6,9bin
Görüntülenme

Hakkında

1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden[1] mezun olduktan sonra, Fransa'da Sarnbonne ve İşçi Üniversiteleri'nde okudu. Ardından felsefe çalışmalarını kesintisiz sürdürdü. Babası İran Kürtlerinden İstanbul'a göç etmiş ve sonradan Hilav soyadını almış olan Muhammed Mihri Bey'dir. Felsefeci, çevirmen ve denemeci olarak tanındı. Yazko Felsefe Yazıları adlı dergide yöneticilik yaptı. Felsefe yazılarının yanı sıra edebiyat üzerine yazılar da yayımladı. Türkiye'de felsefenin ve birçok kuramsal konunun anlaşılmasına ve öğrenilmesine açıklayıcı yazılarıyla öncülük etti. Selahattin Hilav, 12 Mayıs 2005 tarihinde İstanbul'da öldü. Aydınlanmacı felsefenin ve Marksizm'in Türkiye'de kuramsal olarak anlaşılmasında önemli katkıları oldu. Yabancılaşma kavramı başta olmak üzere, Asya tipi üretim tarzı, şeyleşme gibi pek çok marksist kavramın bu şekilde Türkçeye girmesini sağladı. Öte yandan, varoluşçuluğun hem edebî hem de felsefî olarak Türkiye'ye girmesine katkıda bulundu. Sartre'ın Bulantı'sını, Arthur Schopenhauer'un Aşkın Metafiziği'ni, Michel Foucault'nun Bu Bir Pipo Değildir'ini çevirdi.
Unvan:
Türk Felsefeci, Çevirmen ve Yazar
Doğum:
İstanbul, 1928

Okurlar

57 okur beğendi.
227 okur okudu.
28 okur okuyor.
205 okur okuyacak.
9 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nâzım' dan...
O ateş ki kalbimin içindedir, tutuşmuştur, günden güne artıyor. Dövülmüş demir olsa dayanmaz buna, eriyecek yüreğim...
Sayfa 57 - YAPI KREDİ YAYINLARI
Reklam
Herakleitos (MÖ. 540-480)
Filozofa göre, hiçbir şey, kendisiyle özdeş kalmaz (kendisinin aynı olarak kalmaz); her şey değişir ve gelip geçer; farklı varlıklar ve biçimler, birbiri ardınca ortaya çıkar ve kaybolur; yaşamdan Ölüm, Ölümden yaşam doğar. Herakleitos'un temel düşüncesi, şu ünlü sözünde özet olarak dile gelmiştir: "Her şey akar. Aynı ırmağa iki kez giremezsin, çünkü her girişinde, üzerinden yeni sular geçer."
Sayfa 37-38 - YKY
“Yaşam, maddeden türemiştir”
Sayfa 28 - Diyalektik Düşünceye Oranla Buddha’cılığın Değerlendirilmesi | BrihaspatiKitabı okudu
Çocukluğumuzda yaptığımız en ilkel gözlemler imge halinde saklanmıştır; bu imgeler, daha sonraki deneyimlerimizin içeriği ile bağlantı kurarlar, böylece genel kavramları ve bu genel kavramlardan daha yüksek ve soyut kavramları elde ederiz.
Sayfa 48 - Antikçağ’da DiyalektikKitabı okudu
Bir şeyin gerçekliği, yalnızca akla uygunluğuyla kendini kanıtlayamaz.
Sayfa 26 - Diyalektik Düşünceye Oranla Buddha’cılığın DeğerlendirilmesiKitabı okudu
Reklam
"
Herakleitos
Herakleitos
'un oluş, değişme, karşıtlık ve gelişme kavramları üzerinde durması, felsefe tarihi bakımından büyük önem taşır. Doğa Üzerine (adlı yapıtından, günümüze yalnızca bazı parçalar kalmış olan ve anlaşılması hayli güç derin düşünceler ileri süren bu büyük filozof, varlığı, çelişkilerin harekete getirdiği ve sürekli olarak değişen bir bütün olarak gören diyalektik düşüncenin ortaya konmasında ilk büyük çabayı harcamış ve yüzyıllar sonra, çağdaş anlamda yeniden canlanmasında da etkili olmuştur ilerde göreceğimiz gibi, özellikle Hegel ve dolaylı olarak Karl Marx üzerine, Herakleitos'un derin etkileri vardır."
100 Soruda Felsefe El Kitabı
100 Soruda Felsefe El Kitabı
|
Selahattin Hilav
Selahattin Hilav
(s.25 [ Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş Dördüncü Baskı: Ocak 1985, Gerçek Yayınevi])
İki dünya arasında kalmış; eski dünyasını kaybetmiş ama yeni dünyasına henüz ulaşmamış.
Selahattin Hilav
Selahattin Hilav

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
264 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Kitabımız, " felsefe" sözcüğünün kaynağı ve anlamının ne olduğu ile başlıyor. 5 bölüm ve 100 sorudan oluşan eser, ilkçağ felsefesiyle başlayıp, tarihten günümüze tüm düşünce akımlarını, tarihin en ünlü filozoflarının kuramlarını, kısacası insanoğlunun düşünsel çabasının tarihçesini kısa fakat öz bir biçimde ele alıyor. • Felsefe ilk olarak nerede ve nasıl başladı? • Eski Yunan'dan önce felsefesel düşünce var mıydı? • Felsefe ne gibi bölümlere ayrılır? • Felsefe ile din arasındaki bağdaşlık nedir yahut aradaki bağdaşmazlık nereden ileri geliyor? • Bilimler ve felsefe arasında ne tür ilişki vardır? Bunlar gibi sorular ve cevaplarıyla, yer yer ders kitabı şekline bürünerek de olsa genel olarak anlaşılır bir anlatıma sahip diyebilirim. Son kısmında bulunan "Küçük Felsefe Sözcüğü" bölümü, kuramları daha iyi anlamaya yardımcı oluyor. Başlangıç için doğru bir kitap olabilir kanısındayım.
Felsefe El Kitabı
Felsefe El KitabıSelahattin Hilav · Yapı Kredi Yayınları · 2011110 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
Güzeldi fakat başlangıç seviyesi için ağır bir kitap. Felsefeyle bir süredir ilgilenen insanlar için daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.
Diyalektik Düşüncenin Tarihi
Diyalektik Düşüncenin Tarihi
Diyalektik Düşüncenin Tarihi
Diyalektik Düşüncenin TarihiSelahattin Hilav · Yapı Kredi Yayınları · 202041 okunma
Reklam
76 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Orhan Duru kitaplarını araştırırken karşıma çıktı ressam Yüksel Arslan ve kendisine olan merakımı bir kaç kitap ile pekiştirmek istedim. Bu kitap onlardan biri. Ressamın yakın dostu Ferit Edgü ve bir kaç ismin daha kaleme aldığı yazılar eşliğinde Yüksel Arslanın resmi üzerine keyifli bir yolculuktu benim için. Türk resminde dönemi açısından ( şu
Yüksel Arslan: İlişki, Davranış, Sıkıntılara Övgü'den Arture'lere
Yüksel Arslan: İlişki, Davranış, Sıkıntılara Övgü'den Arture'lereOrhan Duru · Yapı Kredi Yayınları · 201610 okunma