Semir Aslanyürek

Semir AslanyürekSenaryo Kuramı yazarı
Yazar
Çevirmen
7.8/10
16 Kişi
77
Okunma
5
Beğeni
2.073
Görüntülenme

Hakkında

1956 yılında Antakya'da dünyaya gelen Semir Aslanyürek, eğitimini Suriye ve SSCB'de gördü. Suriye'de Tıp ve güzel sanatlar eğitimi aldı. Ardından SSCB'ye geçip yedi yıl sinema eğitimi aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra 1986'da Türkiye'ye döndü. Kısa bir tutukluluk dönemi geçirdi. İlk filmi Vagon'la Altın Koza yarışmasına katıldı. Filmin kurgusunun karmaşıklığı dikkat çekiciydi. Film, kendisinin de kabul ettiği üzere Rus sinemasına daha yakındı. Ardından yıllar sonra, bir nevi kendi biyografisi olan ve 27 Mayıs Darbesi dönemini anlattığı filmi Şellale'yi çekti. Eve Giden Yol filmini 2006 yılında tamamladı.2009'un Haziran ayında Hatay'da Yedi Avlu isimli yeni filminin çekimleri tamamlanmıştır. Sanatçı, toplumsal sinema akımındandır.
Unvan:
Türk Yönetmen, Senarist, Yazar
Doğum:
Antakya, 1956

Okurlar

5 okur beğendi.
77 okur okudu.
72 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Bu yüzdendir ki müzikte ses, resimde renk, dramda karakter nasıl temel yapıtaşı durumunda oluyorsa, zaman da sinema sanatının temel yapıtaşı durumundadır." ... "Sonuç itibariyle ritim, film parçacıklarının metrik bir sıralaması asla değildir. Ritim, kadrların içinde var olan zamanın geriliminden oluşur. ... "Montaj demek, zamandan heykel yontmak demektir. İşte sinemada görsel imaj dediğimiz olgu budur."
Reklam
Meyerhold ,"Daha mükemmel olanı için ihlal edilmeyecek hiçbir kural yoktur," sözlerini eklemiştir.Bu nedenle söz konusu kuralları değişmez birer kanun mertebesine yükseltmemek gerekir.Fakat dikkat edilirse ,Meyerhold 'un daha mükemmel kurallar için ,kuralların ihlal edilebileceğini savunduğunu görüyoruz.Bu da kuralları çok iyi bilmek ve ihlal etmekten ziyade onları geliştirmek anlamına gelir.
Sayfa 80
"Kendinizi, kendinizle zaman geçirmeyi yalnızlık sanmayacağınız şekilde yetiştirin."
Tarkovski de dinden bahsettiğinde, "Ve tanrı Adem'i cennetten kovduğunda, bundan sonra ekmeğini alnının terine banarak yiyeceksin!" şeklinde Mukaddes Kitap'tan bir alıntıyla sözlerine başlar. Benim kanaatimce, Tarkovski'nin dindarlığı daha çok insanın alın teriyle ve vicdanıyla ilgilidir. Din bundan ibaretse dindar olmanın bence hiçbir sakıncası yoktur!
Avrupalı kendi dilini konuşurken her cümlesine Türkçe bir sözcük sokuşturup 'r' sesi acayip çıksın diye dilini kıvrmıyor. Avrupalı kendi kültüründen,kendi geleneklerinden utanmıyor.Seni taklit etmiyor veya seni papağan gibi taklit etmeyi bir 'gelişmişlik' ,bir 'çağdaşlık' saymıyor. Avrupalı okuyor,araştırıyor,buluyor,keşif yapıyor.Avrupalı düşünüyor! Ve ancak DÜŞÜNDÜĞÜ İÇİN VAR OLDUĞUNU kabul ediyor!...
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
8/10 puan verdi
Tarkovski’nin Stalker filmini üç kez çekmiş olduğunu öğreniyorsunuz. Bu durumda kitabı okuduğunuz zaman size az çok ne vereceğini anlıyorsunuz yönetmenin. Bir film belki bir yönetmenin zihninde imgesel olarak tekrar ve tekrar çekilmiştir fakat Stalker filminin bir senaryosu yok evet ve düşünün Tarkovski’nin zihninde Stalker’ın kaç kez çekilmiş olabileceğini. Filmin çekim süreci, yapımcılar, dahil olup sonra olmayan bir sürü insan ve bunun problemlerini söylemiyorum bile.
Tarkovski’den Sinema Dersleri
Tarkovski’den Sinema DersleriSemir Aslanyürek · Agora Kitaplığı · 201231 okunma
218 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
ilgilisi için kapsamlı bir kaynak. Dili anlaşılır, anlatımı akıcı ve örnekler nokta atışı. bu keyifli okuma deneyiminde bilmediğim çok şey öğrendim. yazarlık becerilerini geliştirmek isteyenlere de öneririm.
Senaryo Kuramı
Senaryo KuramıSemir Aslanyürek · Pan Yayıncılık · 201126 okunma