Sevtap Yazar

Sevtap YazarTürkülerden Seçmeler yazarı
Yazar
8.0/10
3 Kişi
21
Okunma
2
Beğeni
1.552
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
yazar

Okurlar

2 okur beğendi.
21 okur okudu.
17 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
'Efsane' Kelimesi Etimolojisi:
"Türkiye Türkçesinde kullanılmakta olan 'efsane' terimi Farsça kökenli bir kelimedir ve Farsçada efsane, 'hikaye, meselden bozma masal' anlamına gelmektedir."
Bahaeddin Ögel'e göre efsane:
"Tarihte adı geçmeyen, artık unutulmuş, büyük kahramanlara ait efsaneler, mitolojinin kadrosuna girer. Tarihte yaşadıklarını bildiğimiz kişilere ait efsaneler ise destan yani 'legende'dir" diye bir açıklama getirmiştir.
Reklam
Aydın/ Nazilli:
"Evliya Çelebi'ye göre, Ege'nin büyük ilçe merkezlerinden olan Nazilli'ye bu ad, nazlı kızlarının çok olmasından dolayı verilmiştir. Güya, aslı 'Nazlı İli' imiş de, sonradan bugünkü şeklini almıştır."
Batı dillerinde 'efsane' kelimesinin kökeni:
"Batı dillerinde terimin en yaygın kullanımını oluşturan legend, legende, legenda" vb. gibi terimlerin kökeni Latince legendus" kelimesidir. Bu Latince terim, Hristiyan azizlerin bayram günlerinde, kutsal ayinlerde okudukları, azizlerin hayatlarını anlatan bir anlatıya karşılık gelir."
Gönül evimi viran ettiler. Viran olsunlar. Taş olsunlar. Kıyamete dek el âleme seyran olsunlar!
çok doğru
"Bir Abant gölü, bir Yedigöller ancak peri masallarına süstür. Bolu'dan Karadeniz'e doğru alabildiğine uzanan geniş ormanlar arasında Yedigölleri gören göz, başka güzellik görmez artık."
Anadolu Efsaneleri
Anadolu Efsaneleri
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
·
Puan vermedi
·
9 saatte okudu
Kitap iki bölümden oluşmakta. Giriş bölümünde, efsane hakkında, (etimoloji, diğer halklarda söylemi vb) çalışmalarla başlayıp, efsanenin diğer türlerle benzer ve farklılıkları belirtiliyor.Son olarak efsane türleri küçük başlıklarla tasnif edilmiş güzel bir akademik çalışma diyebiliriz. İkinci bölümde ise ülkemizdeki her şehir için efsaneye yer verilmiş. Yapacağım olumsuz eleştiri ise burada editör ve düzeltmene olacak, ciddi derecede rahatsız eden,anlam kaymalarına sebep olan zaman kipi sorunsalı... Yani eser size bir anda duyulan geçmiş zaman, mış-miş ile seslenirken bir anda aslında gördüğünü iddia ederek -dı - diler ile bitiriyor cümlesini. Arada geniş zamana da göz kırpmayı ihmal etmiyor tabii :) Az da olsa yazım ve imla hataları da eklenince bir an olsun okumayı bırakmak isteyebilirsiniz. Ama bırakmayın. Kulakları çınlayasıca editöre rağmen, efsaneleri okurken kendinizi çocukluğunuzda soba başında, ninenizin sesini duyarken buluyorsunuz. Çünkü anlatılanlar aslında hep duyduğumuz, bizi biz yapan söylenceler... Efsaneler, kelimenin temel anlamı olan "hurafe, gereksiz söylence"den çok daha öte benim için.Efsaneler toplumların kimlikleridir, folklorik ögelerin menşeidir. Bunun en tatlı örneğini bugün öğrendiğim bilgi ile verebilirim; Bingöl'e özgü kartal oyunu aslında, bir ağanın en sevdiği kuzunun kartallar tarafından parçalanışını, bu trajediyi dilsiz çobanın işaret dili ile anlatmaya çalışması imiş. Bunu öğrenen biri oyunu izlerken salt izlemenin ötesinde bir duygu yaşamaz mı sizce de?
Anadolu Efsaneleri
Anadolu EfsaneleriSevtap Yazar · Nesil Yayınları · 20204 okunma
176 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Eser iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde efsane türü hakkında bilgiler veriliyor,efsanenin diğer türlerle benzerlikleri ve farklılıkları aktarılıyor. İkinci bölümde ise şehirlerimize ait çeşitli efsanelere yer verilmiş. Efsaneler tabiatı gereği okuyanı yahut dinleyeni sıkmayan,akıcı anlatılardır. Kitaptaki efsaneler de birçoğuna aşina olduğumuz veya varyantlarını başka başka yerlerden hatırladığımız türden. Ne var ki yazarın dilini beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Yazarın Türkçe öğretmeni hatta bir akademisyen olduğu belirtilmiş ancak -doğrudan aktarım yaptığından mıdır,bilinmez- öyküleyici anlatımda sürekli kip değiştirmesi metnin akışında kırılmalara sebep olmuş. Öğrenilen geçmiş zamanla başlayıp görülen geçmiş zamana geçiş yapmak hatta aynı anlatıda geniş zaman kullanmak gibi… Efsaneler her dönemde ilgiyle karşılanan anlatılar olmuştur. Kitabı sıkılmadan okuyacağınızı düşünüyorum.
Anadolu Efsaneleri
Anadolu EfsaneleriSevtap Yazar · Nesil Yayınları · 20204 okunma