Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

William Makepeace Thackeray

William Makepeace ThackerayGurur Dünyası yazarı
Yazar
8.6/10
36 Kişi
123
Okunma
18
Beğeni
3.142
Görüntülenme

Hakkında

William Makepeace Thackeray (d. 18 Temmuz 1811, Kalküta, Hindistan – ö. 24 Aralık 1863) İngiliz yazar. 1811 yılında Kalküta'da doğdu. Ailesi tarafından erken yaşlarda okul için İngiltere'ye gönderildi. Orada pek çok okul değiştirir. Charterhouse School'u bitirir. Daha sonra Paris'i ziyaretinde Goethe ile tanışır. Yaşamı boyunca kitaplara çok değer veren yazar 52 yaşında hayatını kaybeder. En ünlü romanı Vanity Fair (Gurur Dünyası), kahramanı Becky Sharp'ın, sınıf atlamak için neleri göze aldığını anlatır. Romanlarında kahramanlarının ihtirasları yüzünden içine düştükleri gülünç ya da utandırıcı durumları anlatır. Diğer romanları arasında The Luck of Barry Lyndon (Barry Lyndon'ın Talihi), Pendennis'in Serüvenleri: Talihi, Talihsizlikleri, Dostları ve En Büyük Düşmanı sayılabilir. "The Luck of Barry Lyndon" romanı, 1975 yılında Amerikalı yönetmen Stanley Kubrick tarafından Barry Lyndon adıyla sinemaya da aktarıldı. Film aralarında 4 Oscar ödülünün de bulunduğu 13 ödül kazanmıştı.
Unvan:
İngiliz Yazar
Doğum:
Kalküta, Hindistan, 18 Temmuz 1811
Ölüm:
Londra, Birleşik Krallık, 24 Aralık 1863

Okurlar

18 okur beğendi.
123 okur okudu.
3 okur okuyor.
187 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ah, Gurur dünyası! Gurur dünyası! Sen aklını çelmesen bu kız kim bilir nasıl mutlu olurdu! Peter Butt'la evlenip, mis gibi geçinir; kutu gibi çiftlik evinde, nur topu gibi yavrularının arasında ömür sürerdi. Ne var ki, senin ölçülerine göre, dört atlı bir özel araba, gerçek mutluluktan daha önemlidir..
Ah, şu bankadaki para yaşlı bir hanıma nasıl itibar sağlar, bilseniz! Akrabaları onun kusurlarını nasıl bağışlarlar, huyunu nasıl da beğenirler.Akrabanız mı oluyor? diye sorulduğunda , hiç umursamazmış gibi: Teyzem oluyor deriz.Ona durmadan sevgimizi mektuplar yazar, öteberi göndeririz.Başka zaman sabahları soğuk odalarda giyindigimiz halde o gelince şöminelerimizde ne güzel , gürül gürül ateş yanar! Sofranıza da öyle özenirsiniz ki! ...
Reklam
Her şey burada başlıyor.
. Bir şekilde benim için fazla iyisin. Seni mutlu edemedim. Ve burada aynı odada oturuyor olsak da, aramızda kocaman bir duvar var. .
Ama hiç, hiçbir zaman ölmüş kocasından başka kimseyi sevemeyeceğini bildirdi.
Sayfa 417 - imgeKitabı okudu
Dünya, her bakana kendi öz yüzünü gösteren bir aynadır. Karşısına geçip surat asarsanız o da size surat asar; gülerseniz o da sizinle birlikte güler ve size neşeli, keyif verici bir dost olur.
Sayfa 20 - imgeKitabı okudu
En Zor 100 Kitap (Goodreads'den)
Her topluluk liste yapmış zamanında, Goodreads'ın bolca var mesela. Bu da onlardan biri - en zor 100 kitap (200'lük versiyonu da var) En azından BBC ve benzeri medya kuruluşlarına göre daha evrensel. Biz de bu liste işine girsek diyorum bir ara (#39501741 iletisinde girdik:) - 1000 kitap kullanıcılarının okurken
Reklam
“Dünya bir aynadır ve her insana kendi yüzünün yansımasını geri verir.”
William Makepeace Thackeray
William Makepeace Thackeray

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
547 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kahramanı olmayan roman
Yazarın kitabına ikinci isim olarak “Kahramanı Olmayan Roman” vermesi gerçekten çok yerinde olmuş. Çünkü kitap boyunca sürekli bir geçişkenlik vardı karakterler arasında. Bu geçişler de gerçekten de çok ustaca yapılmıştı. Ortada bir ana karakter yoktu haliyle. Ayrıca kitaptaki karakter gelişimi de çok güzeldi. Hiçbir karakter ilk tanıdığımız haliyle aynı olarak kalmadı. Kimi olgunlaşırken kimi de tam tersi duruma evrildi. Yazarın ara ara hikayeyi bırakıp kendi düşüncelerini de araya sokmasını çok sevdim. Her ne kadar bazı karakterlerini kötü bir şekilde anlatsa da yeri geldiğinde araya girerek gene onları kendisi savunuyordu. O yüzdendir hiçbir karaktere insan sonsuz bir antipati duyamıyor. Yazarın araya girip kendi düşüncelerini anlatması da bana Henry Fielding’in Joseph Andrews romanını anımsattı. Gerçi Joseph Andrews’ın daha önce yazıldığını göz önünde bulundurursak aslında yazarımızın Henry Fielding’in tekniğinden esinlenmiş olduğunu da anlarız. Ayrıca kitapta yer yer verilen tarihi bilgiler de o dönem Avrupa’sı hakkında bize de fikir veriyordu. Sonuç olarak bence okunması gereken bir klasik kitap. Ülkemizde pek bilinmeyişi de üzücü gerçekten. Oysa oldukça önemli bir İngiliz edebiyatı eseri. Zira bulunduğu döneme göre çok farklı bir eser.
Gurur Dünyası
Gurur DünyasıWilliam Makepeace Thackeray · Remzi Kitabevi · 2018104 okunma
352 syf.
7/10 puan verdi
William Makepeace Thackeray (1811-1863), Henry Esmond 'u 1852 yılında yayımlamış. İngiltere'de 1642-1714 yılları arasında gerçekleşen olayları, gerçek kişiler üzerinden anlatmış. Thackeray bu eseri için uzun bir dönem hazırlık yapmış, kitabı çeviren Kamuran Şerif Saru'nun gerek kelimeleri seçerken gösterdiği titizlik ve gerekse dipnot ve parantez içi açıklamaları okumayı kolaylaştırmış. Castlewood ailesinin gayrî-meşru çocuğu olduğu iddia edilen Henry Esmond'un hayat hikayesi, siyasi olaylar eşliğinde anlatılmış.
Henry Esmond 1
Henry Esmond 1William Makepeace Thackeray · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 19914 okunma
685 syf.
·
Puan vermedi
·
28 günde okudu
"Bana sorarsanız, insanın ahlak kavramlarının arasında en hımbıl olanı, uyansa bile en çabuk uyutulabileni, "vicdan" ve "pişmanlık"tır. Hatta kimilerinde bu kavram hiç uyanmaz!" (S.452) "Zaman, mideleriyle sinirleri sağlam olan ve de beyinlerini pek yormayan kişilere karşı hep insaflıdır." (S.462) Sadece 52 yıl yaşamış ama kitaplara aşık bir yazar olmuş Thackeray. Kitapları arasında en ünlüsü Gurur Dünyası olsa da Stanley Kubrick, The Luck of Barry Lyndon kitabının filmini çekerek çok sayıda Oscar kazanmıştı. Gurur Dünyası'nin da bir filmi var ama kitapla alakası olmadığı hissine kapılınca 15 dakikadan fazla izleyemedim. Kitap #ölmedenönceokunacak1001kitap tan biri. Kitapta Becky Sharp isminde olağanüstü ihtiraslı bir kadın başrolde olsa da ki yazar kitabın bir kahramanı olmadığını söylüyor, onunla hemen hemen aksi bir karakter olan Emmy'den sanki biraz daha fazla söz ediliyor gibi. Yaklaşık 700 sayfa ve tam bir İngiliz Klasiği. Yazar bazen araya girip yorumlar yapıyor bazen de bölüm sonlarında laf vurup geçiyor ve kitabın sonlarına doğru sanki karakterlerin arasında gibi davranıyor. Waterloo savaşı döneminde yaşayan halka ve hatta Avrupa toplumuna karşı yer yer eleştiri yapsa da milli duyguları kabartmak adına yaptığı çıkışlar da göze çarpıyor. Biraz Dickens biraz Austen havası hissedilmekle birlikte fazlasıyla klasik bir hikaye. (Dickens'ın zekası hep daha çok zevk vermiştir. ) Klasik okumayı seven, özellikle genç erişkin döneme daha çok hitap edeceğini düşündüğüm bir eserdi. Keyifli okumalar dilerim.
Gurur Dünyası
Gurur DünyasıWilliam Makepeace Thackeray · İmge Kitabevi Yayınları · 2006104 okunma