Yasemin Çongar

Yasemin ÇongarArtık Sır Değil yazarı
Yazar
Çevirmen
7.3/10
4 Kişi
20
Okunma
3
Beğeni
2.596
Görüntülenme

Yasemin Çongar

20 okunma, 3 beğeni - Yasemin Çongar kitapları, eserleri, Yasemin Çongar kimdir, öz geçmişi, Yasemin Çongar nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Yasemin Çongar sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Yasemin Çongar (d. 22 Aralık 1966), Türk gazeteci ve yazar. 1995'te vefat eden piyanist Gülay Uğurata'nın kızıdır. Babası Jeoloji Mühendisi Behiç Çongar Jeoloji Mühendisleri Odası başkanlığı yapmıştır. Liseyi ABD'de bitirdi. Gazeteciliğe 1984'te, ANKA Haber Ajansı'nda başladı. Gazetecilik yaparken, Mülkiye'nin İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Mülkiye'de öğrenci derneği çevresindeki siyasal etkinlikleriyle tanındı. Çongar'ın, ABD'deki Georgetown Üniversitesi'nden Amerikan Etüdleri alanında master derecesi var. Behice Boran'ın liderliğindeki Türkiye İşçi Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Yarın ve Bilim ve Sanat dergilerinde yazdı. Yarın'ı çıkaran ekiptendi. Bu dönemde, İstanbul DGM'de "komünizm propagandası" suçlamasıyla yargılandı ve beraat etti. ANKA'da diplomasi muhabiri olarak çalıştı. Daha sonra Hasan Cemal'in yönetimindeki Cumhuriyet gazetesi'nde çalıştı. 1990'ların başında Londra'ya giderek BBC'de, çalışmaya başladı. Londra'dan Türkiye'ye dönünce, İstanbul'da Strateji-Mori araştırma şirketinde yöneticilik yaptı. Daha sonra buradan ayrılıp Yeni Yüzyıl gazetesini hazırlayan kadroya katıldı ve Taha Kıvanç'a göre, gazetenin "siyasi editörü" iken, Ufuk Güldemir'in teklifi üzerine Milliyet'e geçti. Milliyet'in Washington muhabiri ve köşe yazarı oldu. 1995'ten beri Washington'da gazetecilik yapıyor. Amerika'nın politikalarını yansıtan pazartesi yazılarının yanı sıra, gazetenin pazar ekinde edebiyat, sanat ve günlük hayat yazıları yer alıyordu. 2007'de, Orhan Pamuk, Paul Auster, Salman Rüşdi gibi romancılarla uzun röportajları yayımlandı. 2007'ddeki Hudson olayı haberiyle gündeme geldi CNN Türk'ün Washington temsilciliğini de yapan Çongar, 2006'da beri bu televizyonda "Burası Washington" adlı bir aylık program sunmaya başladı. CNN Türk'ten ayrılan Çongar, bir süre sonra Taraf gazetesi kadrosuna katıldı. Taraf gazetesinde 2007'den beri genel yayın yönetmen yardımcılığı yapmaktadır. Halen bu gazetede "Ya Da" köşesinde siyasi ağırlıklı, "Ex Libris" adlı köşede ise kitap yazıları yazmaktadır. "Çok Sevdiklerimiz, Yarım Bıraktıklarımız" ve "İnşaata girmek tehlikeli ve mubahtır" adlı iki deneme kitabı vardır. Evlidir ve bir kız çocuğu annesidir.
Unvan:
Türk Gazeteci ve Yazar
Doğum:
22 Aralık 1966

Okurlar

3 okur beğendi.
20 okur okudu.
10 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Gitmeyi iyi bilirim. Gitmek istemeyi de. Her yerden ve her zaman. Her şeyden ve herkesten gitmeyi. Benim için zor olan kalmaktı hep. Ama gün geliyor zoru başarıyorsun. Gitmek artık bir ihtimal bile değilmiş gibi sakin, ait olmak hâlâ mümkünmüşcesine mütevekkil, olduğun yerde yeksan duruyorsun öyle. Kalıyorsun... Zira gitmek hiçbir zaman kaçmak değildi sadece. Arıyordun. Bulamayacağını, her seferinde biraz daha çok bilerek. Ben bir ölünün ardından yabancı bir şehirde yürümeyi bilirim. Neyi aradığını tam bilmeden, bulamayacağını kuvvetle hissederek, o şehirde bir ölünün gençliğine uzanıp, ona öyle ebediyen görüş mesafesinde tutma isteğini bilirim."
Sayfa 244Kitabı okudu
Reklam
"Yalnızlığımızı dayanılır kılmak için yaptığımız işlerin, girdiğimiz çevrelerin, dokunduğumuz insanların panzehirden ziyade turnusol işlevi gördüğüne inanırım ben. Oyalanarak "iyileşmez" yalnızlık, ama her yeni uğraşla, yeni her yeni ilişkiyle yeni bir kimyasal tepkimeye girmişçesine kendi içinde ayrışır sanki; dokusundaki asitle baz, öfke ile arzu, özlemle gurur açığa çıkar; yalnızlığımız rengini biraz da etrafımızdaki kalabalıktan alır."
Sayfa 165Kitabı okudu
"Bir yerin sessiz sıradanlığı, o yerin için için kaynayan kötülüğünden daha az mı gerçek? Hayat, çok tuhaf biçimde, her zaman sıradanlıkları sayesinde daha hakiki bir yol almıyor mu?"
Sayfa 249Kitabı okudu
"Farklılık algısı, kendilerini ait hissedebilecekleri ortak bir beşeriyet olmadığı fikrini besleyip, insanları daha etnosantrik kılabilir." Esasen bir korkunun erken teşhisiydi bu; aidiyeti ve ayniyeti yitirme korkusu, aynaya bakınca ötekini görme korkusu.."
Sayfa 144Kitabı okudu
"Seni tanımış olmam sayesinde daha büyük bir tatminle ayrılacağımı hissediyorum bu dünyadan. Seni tanımak, kendi ölümsüzlüğümüze Kutsal Kitap'tan daha çok ikna ediyor beni..." / Herman Melville
Sayfa 131Kitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
496 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
genelde 2000 ve2012 yılları arasında bildik olaylar. ben belkide bilmediğimiz ayrıntılar vardır diye düşünerek okudum. genelde o günlerde basına yansıyan ayrıntılar.fakat üst düzey birimlerde olan ve diplomasinin mutfağındaki planlamaların uygulamaya dönüşümüne tanık olunması. benim en çok ilgimi çeken bizim dinmiz le çok yakından ilgilenilmesi.farklıbir inançtan olan insanları halkın inanç hassasiyetinin tesbiti ve ılımlı islam dalgasının seyrini anı anına takibi ve ortadoğunun bu günkü hali pek tabiki yorgun ülke türkiye. bilgilerimizin teyid edilmesi daha farklı derin detaylar.
Artık Sır Değil
Artık Sır DeğilYasemin Çongar · Hemen Kitap · 201213 okunma