Zeynel Öztürk

Zeynel ÖztürkBatıni Edebiyatın Dört Aykırı Şairi yazarı
Yazar
8.7/10
3 Kişi
15
Okunma
1
Beğeni
2.079
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
15 okur okudu.
13 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
''Bu sözleri sanma her insan anlar Kuş dilidir bunu Süleyman anlar Bu sırrı müphemi arifan anlar Çünkü cahillerden pinhan eyledik.''
Ömer Hayyam
...Hayyam’ın kendi el yazısıyla yazmış olduğu orijinal dörtlükleri günümüze ulaşmamıştır. XV. yüzyıldan kama eserlere bakıldığında, onun adına başka kalemlerin yazdıklarıyla karşılaşırız. Kesin olmamakta birlikte 200’e yakın rubaisinin olduğu kaynaklarca belirtilir. Ancak günümüzde binlere varan rubai gözükmektedir.
Sayfa 16 - AlterKitabı okudu
Reklam
Edip Harabî - Vahdetnâme
... Bu sözleri sanma her insan anlar Kuş dilidir bunu Süleyman anlar Bu sırrı müphemi arifan anlar Çünkü cahillerden pinhan eyledik ...
Sayfa 51 - AlterKitabı okudu
Döktüğüm Kanlı Gözyaşım
... Bâbı Haydar’dan başka bab’a Ben de etmem iltica Ey Harabi ben Kızılbaş olduğumu âlem bilir...
Alter YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
167 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kitabı Beğenmedim
Hızlı okunan bir kitaptı. Özellikle Edip Harabî’ ye ilişkin bir şeyler öğrenmek adına almıştım bu kitabı. Ancak genel hatlarıyla hayal kırıklığı olduğu. Kitapta yazım kurallarına hiç dikkat edilmemiş. Sayısız yazım hatası ve anlatım bozukluğu var. Kitabın adı Batıni Edebiyatın Dört Aykırı Şairi, ancak Harabî dışında bahsi geçen şairler, Hayyam, Neyzen Tevfik ve özellikle Rıza Tevfik’ in Batıni itikadla ilişkilendirilmesi anlaşılır gelmedi. Yine sonuç kısmında yazar dört şairin de “Melameti özellikler taşıdığı” tespitini neye istinaden yaptığını anlamadım. Yalnızca şiirleri esas alınacak olursa, Rıza Tevfik’ in Bektaşi öğreti içinde dahi anılamayacağını değerlendirmek mümkün. Yazarın neden bu dört ismi yan yana getirmeye çalıştığını da anlamadım. Bunun dışında kitap alıntılar ve şairlerin seçme şiirleri ile doldurulmuş. Altı doldurulmamış birkaç tespit dışında yazara ait bir değerlendirme de içermiyor. Kitabı beğenmediğimi söylemeliyim.
Batıni Edebiyatın Dört Aykırı Şairi
Batıni Edebiyatın Dört Aykırı ŞairiZeynel Öztürk · Alter Yayıncılık · 201410 okunma
167 syf.
9/10 puan verdi
Kitabı anlatmadan önce Batıni ne demek ona değinerek başlayayım. Batıni, zahiri olanın zıddı, gizli anlam, cümlede ima, yer yer ironi anlamına gelen bir kelimedir. Özellikle dini alanda kullanılmaktadır. Ayetlerin zahiri (görünür) anlamlarından ziyade gizli ve derinde olan anlamlarını baz alır. Alevilikte bu ilm-i ledun olarak geçmektedir.
Batıni Edebiyatın Dört Aykırı Şairi
Batıni Edebiyatın Dört Aykırı ŞairiZeynel Öztürk · Alter Yayıncılık · 201410 okunma
360 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Hap Bilgi
Kitabın ismindeki "yaratılış" dini bilgileri çağrıştırsa da yazar dini yaratılış hikayeleri, mitolojik, ezoterik, bilimsel biraz da felsefi açıdan insanın yaratılışı ve kamil hale gelmesini ele almış. Derinlemesine bilgi beklemeyin. Aslında az çok bilinen yada kulak dolgunluğu olan bilgileri sıralamaya çalışılmış. Çalışılmış dedim çünkü birçok yerde (mecburen) geri dönüşler ve tekrarlar var. Bilimsel bilgi de verilmiş ancak detay yok. Bu şekilde anlatıların birbiri ile ilgisi daha rahat kuruluyor. İlgili olanlar için önsöz gibi. Sonraki okumalar için başlangıç sayılır. Bu kadar bilginin biraraya gelmesi emek işi ama eleştirilecek çok yer var. Kaynaklar belirtilmiş ama kaynakların arasında bilinen veya bilinmeyen kişilerin "blog" yazılarının olmadı bilimsel, güvenilir kitap nosyonundan uzaklaşıyor. Merak ediyorum diyorsanız okuyabilirsiniz. Gerçekten araştırmak istiyorsanız ağırlığı olmayan bir kitap tercih sizin.
Yaratılış ve Dört Anasır
Yaratılış ve Dört AnasırZeynel Öztürk · Sokak Kitapları Yayınları · 20191 okunma
Resim