Bilal Kemikli

Bilal KemikliSen Sen Ol Sevgili Kızım... yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.7/10
125 Kişi
695
Okunma
40
Beğeni
4.573
Görüntülenme

Hakkında

Bilal Kemikli, akademisyen, şair ve yazar. 1998'de doktor ve 2002'de doçent oldu. Ankara, Yüzüncü Yıl ve Süleyman Demirel Üniversitelerinde öğretim üyesi ve idareci olarak görev yaptı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı başkanıyken Dumlupınar Üniversitesinin yeni açılan İlahiyat fakültesine dekan olarak atandı. Halen dekanlık görevine devam etmektedir. Kemikli, 2008'de profesörlüğe yükseltildi. Daha çok tasavvuf şiiri üzerine yapığı çalışmalarla tanınmaktadır. Eski Türk şiiri üzerinde de çalışmaları vardır. TRT Radyolarında programlar yaptı.
Tam adı:
Prof. Dr. Bilal Kemikli
Unvan:
Akademisyen, Şair, Yazar

Okurlar

40 okur beğendi.
695 okur okudu.
13 okur okuyor.
198 okur okuyacak.
11 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Yâ ilâhi kılma bizi dâllin Bu duâya cümleniz diyün âmin Dâllin: Doğru yolu şaşırıp günaha girenler
Maalesef hepimiz her konuda konuşuyoruz. Buna sınır koymalı, nerede ne konuştuğunu bilmeli; az ve öz konuşmalı.
Oğul, bu hayat yolunda dostların olduğu gibi düşmanların da olacak...
Aşk insana adını unutturuyor, aşk derdine düşenin geride tek bir adı kalıyor.
Reklam
Ramazan her dem ter ü taze rahmet! Bu rahmette ıslanıyoruz, ölü hücrelerimiz canlanıyor; uyanıyoruz, yenileniyoruz. Yenilenme, intibah; yani diriliş, uyanış zamanı..
Bilal Kemikli
Bilal Kemikli
Tasavvuf Seni Çağırıyor 2.Baskıya Önsöz
Tasavvuf Seni Çağırıyor
Tasavvuf Seni Çağırıyor
' un elinizdeki ikinci baskısına çalışmayı tamamlayacağı düşünülen 5 yeni mülâkat eklenmiştir. Mülâkatlardan ilki tasavvuf çalışmalarının akademik çevrelerde önemli isimlerinden Prof Dr.
Süleyman Uludağ
Süleyman Uludağ
ile gerçeldeştirildi. Prof.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
133 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Anlam, ele alınan konularda, mazmûnlarda, kullanılan terimlerde, terminolojide ve hayalde kendini ele veriyor. Daha doğrusu, hayata dair temel sorulara cevap arayan sufi şairin; ilahi, nutuk, tevhit ve naat gibi farklı türlerde kaleme aldığı şiirlerde, ele aldığı konular benzerlik gösterir. Tasavvuf, aydınlığa çıkabilmenin ilk adımlarından biri. Her ne kadar “İnsan aydınlandıkça karanlığın farkına daha çok varıyor.” olsa da, yolun sonu değil yoldaki mücadelelerimizin anlamı daha büyüktür.
Sufi Aşk ve Ölüm
Sufi Aşk ve ÖlümBilal Kemikli · Kitabevi · 201719 okunma
Reklam
133 syf.
·
Puan vermedi
Sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik çevre terkiblerine karşı sadece "muhît" kelimesinin ne derece üstün olduğunu düşünüyorum. Özellikle sufîlerin ve velîlerin anlatıldığı metinlerde kullanılan muhît kelimesi bana hikâyât sahifelerini anımsatıyor. Okusak da bitmese. Hayal edebilsek mazinin hakiki renkleriyle. Zihnim ve ruhum genişliyor. O muhîtlerden birine dahil olma şevki geliyor. Kronoloji filan kalmıyor. Kendimi Eyüpte bir hazire kenarında veya Aziz Mahmud Hüdayî yokuşunda hissediyorum. Ama belki en çok yeşil Bursa'yı gıpta ile hayal ediyorum. Kuruluş devri Bursası... Somuncu Baba, Emir Sultan, Üftade Hazretleri...Zincire halkalar ekleniyor....Hacı Bayram-ı Veli...Akşemseddin ve İstanbul... Sonra Aziz Mahmud Hüdayî...ve daha niceleri... Ben buna kronoloji diyemiyorum. Bu başka bir "şey". Emir Sultanı önce Medineye sonra Bursaya getiren "şey" ile Akşemseddini Ankaraya getiren "şey" aynı. Onlarınki yolculuk. Bir "şey"in peşinde. Yolculuk terkle başlıyor. Ankara, Bursa, İstanbul birer konak sadece. Onların karar kıldığı şey yol ve yolculuk. Terkin dahi terk edildiği, taşrada arayanların "ben"de bulduğu ama orada kalamadığı bir seyir. Kitabın ismi çok cazip gelmişti okumadan önce. Son kısım muhite dairdi. Öyle bir muhitleri var ki kudemanın bugün bile hala canlı. İtiraf ediyorum bizden canlı! Yahya Efendi haziresinde ötüşen bülbüller, neden Âşiyan'da mukim değiller?! Ve peki neden Beyoğlu tepinirken, ağlar Karacaahmet? Muhît?! (Âşiyân kuş yuvası demek. Tevfik Fikretin evine de aşiyan derler. Ama bülbüller Yahya Efendiye daha çok yakışıyor)
Sufi Aşk ve Ölüm
Sufi Aşk ve ÖlümBilal Kemikli · Kitabevi · 201719 okunma
133 syf.
·
Puan vermedi
·
28 saatte okudu
Anlam, ele alınan konularda, mazmunlarda, kullanılan terimlerde, terminolojide ve hayalde kendini ele veriyor. Daha doğrusu, hayata dair temel sorulara cevap arayan sufi şairin; ilahi, nutuk, tevhit ve naat gibi farklı türlerde kaleme aldığı şiirlerde, ele aldığı konular benzerlik gösterir. O; aşk, ötüm, dünya, zaman, varlık, hakikat-i Muhammedi gibi konuları işler. Bilhassa ele aldığı konu varlık problemidir. Çünkü hayata dair temel rulara, varlık konusundaki zihni belirginlikle cevap verilecektir. Bu belirginliği sağlayan bilginin kaynağı da aşktır. Demek oluyor ki varlığı anlama ve anlamlandır ma ancak aşkla mümkün olacaktır. Üç bölüme tasnif edilen bu kitap, sufi şairin şiir dilini bütün yönleriyle ortaya koyma iddiasında değildir. Esasen, son yıllarda farklı-ilmi toplantılarda okunan bildiriler ve makalelerden oluşan bu kitapta; sûfî şairin, sevgi, ölüm, savaş ve dünya kavramları etrafında gelişen fikri yapısını ortaya koyma çabası vardır. Ayrıca bu dili inşa eden ve kavramları tanımlayan sufi şairin tarihî sosyal kişiliğini tanıma gayreti de vardır.
Sufi Aşk ve Ölüm
Sufi Aşk ve ÖlümBilal Kemikli · Kitabevi · 201719 okunma