Celal Soydan

Celal SoydanPakistan-Hindistan Öyküleri yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
7.2/10
7 Kişi
28
Okunma
3
Beğeni
1.691
Görüntülenme

Hakkında

Ankara Üniversitesi DTCF, Urdu Dili ve Edebiyatı mezunu. 1988-1994 yılları arasında Pencab Üniversitesi-Pakistan'da Urdu Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde diploma, ileri düzey diploma ve yüksek lisans eğitimi gördü. 1994 yılından beri A.Ü DTCF, Urdu Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda çalışan Celal Soydan 1999'da doktorasını tamamladı.
Tam adı:
Prof. Dr. Celal Soydan
Unvan:
Öğretim Üyesi
Doğum:
Gümüşhane, 1964

Okurlar

3 okur beğendi.
28 okur okudu.
13 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Artık bu çöplüğün mutlak sahibiydi ve bu hakkını herkes onaylıyordu. Ayda bir defa belediyeciler gelirler ve çöp kasasını boşaltıp giderlerdi. Kaçra Baba onlara karşı koymazdı çünkü biliyordu ki çöp kasası ertesi gün yine aynı şekilde dolmaya başlayacaktır. O artık çok iyi biliyordu ki bu dünyada dürüstlük yok olabilir, bağlılık son bulabilir, birliktelik iflas edebilir ancak çöp ve kirlilik asla bitmez. Bütün dünyaya sırtını dönerek yaşamın bu son yolunu öğrenmişti.
Sayfa 44 - HECE YayınlarıKitabı okudu
Belki bilmek istersin;eylem adamı olmak bilim adamı olmaktan daha iyidir.Ama bir sorun var: Eylem için bilgi sahibi olmak gerek. Herkes o çölde dolaşıp durur.Bu ikisinin ortasını bulmak için. Bu öyle bir kimya ki karışımın oranı bir tülü tutmaz. Ama gene de tüm bunlar senin diline dolayıp dolaştığın laflardan daha iyidir.Zira insan insan toprak tatmaktan kurtulur ve eğer ekmek yerine toprak yemeğe başlarsa yok olur gider.
Sayfa 167 - HECE YayınlarıKitabı okudu
Bu dünyada bir başkasıyla konuşan biri var mı? Her ne kadar konuşma oluyorsa, o konuşmalar insanlar arasında değil ,aksine kişi ile çıkarı arasında gerçekleşmektedir. İki yürek arasındaki konuşma , gerçekte kişinin bir çeşit kendiyle konuşmasıdır. Aslında bu dünya, amaca uygun bir parçayı, yararlanılacak bir kabuğu, kazanca eklenecek bir yamayı karıştırıp çıkarması için herkesin her an tetikte olduğu büyük bir çöplüktür. Beni hor gören, düşkün ve zelil sanan bu insanlar, birazcık kendi ruhlarının derinliklerine eğilip baksınlar; orada öyle kalın bir kir tabakası oluşmuştur ki onu ancak Azrail temizleyebilir.
Sayfa 45 - HECE YayınlarıKitabı okudu
İki ruhun bir araya gelerek bütünleşmesi, bütünleştiği halda sonsuz bir ayrılığa bürünmesi... bütün bunlar duygusallık mi? Hayır, o iki ruh bir araya geldiğinde, zamanla genişleyerek bir kainat oluşturan o ufacık noktaya elbette ulaşırlar.
O an doğum acısı sarhoşluğu içinde ben de bedenimin parçasına bakmıştım.
Reklam
Işık
(Gayatri* Tercümesi) Ey ışık, Dünyanın ruhu ve canısın sen Varlık alemi defterinin şirazesisin sen. Var ile yokun ortaya çıkış sebebi sensin Varlık yokluk bağında yeşilliğin sebebi sensin.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
·
Puan vermedi
Yıllar önce DTCFnin yeni binasının en üst katına yürüyerek çıktım. Çantamda sarı ciltli bir kitap. Bileşik Kitapevinden almıştım. İsmi: Ölümüme İlişkin Bir Yazı. Tercüme bir kitap. Urduca'dan çevirilmiş. Pakistan Hint öykülerine ait çeviriler. Celal Soydan çevirmiş. O zamanlar doçentti Celal Hoca. Celâl Soydan yazılı kapıyı çaldım. Müsade geldikten sonra içeri girdim. Bana baktı. İlk defa gördüğü için anlam veremedi. "Kitap imzalaytacaktım" dedim. Şaşırdı. Sevindi. Sanki ilk defa kitap imzalıyordu. Kim olduğumu sordu. Farsça bölümünden dedim. Konu Muhammed İkbale'e geldi elbette. Ayaküstü bir sohbetten sonra müsade istedim. Ayrıldım. Şimdi, 15 yıl sonra Nevmekan'ın ilgili bölümünde Prof.Celal Soydan ismini görünce vefa duygularımla kitabı ödünç aldım. Yine hikaye çevirileri. Yine güzel bir kitap. Daha önce Hint-Pakistan bölgesinden okuma yapmadıysanız, cicili bicili kapağıyla, sıcak hikayeleri ile ve Celal Soydan imzasıyla kitabı nâçîzâne tavsiye edeceğim. İyi okumalar.
Pakistan Hindistan Öyküleri
Pakistan Hindistan ÖyküleriCelal Soydan · Hece Yayınları · 201820 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Öykü severler ve farklı coğrafyaların yaşamlarını, kültürlerini merak edenler için harika bir derleme. Prof. Dr. Celal Soydan bu derlemede önümüze getirdiği öyküleri öyle ustalıkla seçmiş ki öyküleri okurken bir yandan da coğrafyanın kültürünü, dini etkilerini, günlük yaşamını, çatışmalarını, acılarını ve daha nicesini arka planda rahatlıkla görebiliyorsunuz. Öykülerin aktarıldığı coğrafya yapısı sebebiyle öykülerde sıklıkla işlenen yoksulluk, kadınların yaşadığı sosyal baskı, dini ögeler oldukça fazla . Kitapta hikayesine yer verilmiş pek çok yazarın ne yazık ki günümüzde Türkçe çevirisine ulaşabileceğimiz bir hikaye kitabı yok. Bu sebeple biraz da tadı damağımızda kalan ve bir daha tadamayacağımız bir lezzet sunuluyor bu kitapta. Alyusuf'un hikayesini yazan İntizar Hüseyin'in , Kaçra Baba'ya hayat veren Krişen Çandar'ın tüm hikayelerini okumak isterdim oysa. Öykü seven herkese gönül rahatlığıyla tavsiyedir.
Pakistan Hindistan Öyküleri
Pakistan Hindistan ÖyküleriCelal Soydan · Hece Yayınları · 201820 okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
Edebiyat neydi, edebiyat kendimizden bambaşkalarıyla tanışabilmekti. Edebiyat kendimizden bambaşkalarıyla tanıştığımızda onların kendimizden bambaşka olmadığını görebilmekti. Pakistan Hindistan Öyküleri'ni de bu maksatla okudum diyebilirim. Maalesef uzağında kaldığımız bir İslam ülkesi olan Pakistan ve onun hemen yanı başındaki rengarenk Hindistan edebiyatından güzel bir öykü seçkisi yapılmış. Öykü seçiminde buna özellikle mi dikkat edilmiş bilemiyorum ama çoğu öyküde fazlasıyla kültürel öge var. Öyküler çok çocuklu aileleri, taşrada sıkışıp kalmış insanı ve sosyal baskı altındaki kadınları işliyor. Kimi öykülerde bizim de pek yabancılamadığımız Batıcıl bir bakış varken, bazı öyküler ise fazlasıyla otantik bir tabiata sahipti. Bu öykülerde doğru dürüst bir çatışma bile yoktu hatta. Yine de fazlasıyla güzel bir seçki; bir başka diyarın edebiyatını bir ya da birkaç romanla tanımaya çalışmaktansa bu tip seçkiler okumak çok daha cazipmiş onu anladım. Şimdi benzer seçkileri arayıp bulma vakti. Not: Hece Yayınları baskısının kapağındaki desen işinin kabartmalı şekilde kapağa işlenmiş olması da güzel bir ayrıntı.
Pakistan Hindistan Öyküleri
Pakistan Hindistan ÖyküleriCelal Soydan · Hece Yayınları · 201820 okunma
Resim