Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çiğdem Dürüşken

Çiğdem DürüşkenAntikçağ Felsefesi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
9.2/10
110 Kişi
402
Okunma
121
Beğeni
10,6bin
Görüntülenme

Çiğdem Dürüşken Sözleri ve Alıntıları

Çiğdem Dürüşken sözleri ve alıntılarını, Çiğdem Dürüşken kitap alıntılarını, Çiğdem Dürüşken en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplum servetine servet katma isteğiyle dolu, sürekli birbirlerini kıskanan ve birbirlerinden nefret eden insanlar yığını haline gelir.
Plotinos ve Üç İlke
Biz İlk İlkeye herhangi bir boyut yükleyemeyiz. Ona herhangi bir nicelik yükleyemeyiz. Onun hiçbir biçimi yoktur, hata kavranabilir herhangi bir biçimi yoktur. Başka herhangi bir şeyle bağlantılı değildir, çünkü İlk İlke başka her şeyden önce vardır; kendi kendine vardır ve kendinden dolayı vardır. O herhangi bir şey değildir, ama her şey onun içindedir, her şey ona bağlıdır.
Sayfa 340Kitabı okudu
Reklam
Atomcular
"Hiçbir şey yokluktan varolmaz ve varolan şey asla yok edilemez."
Sayfa 128Kitabı okudu
Felsefenin Atsineği
"Kendi kendime şöyle düşümdüm" der Sokrates, "ben o adamdan daha bilgeyim; çünkü aslına bakarsan her ikimizin de bildiği güzel, iyi bir şey yok, ama o adam bir şey bilmediği halde bildiğini sanıyor, ben ise hiçbir şey bilmediğimden, bildiğimi de düşünmüyorum."
Sayfa 155Kitabı okudu
Sevginin işlevi birlik yaratmaktır, nefretin işlevi ise bu birliği bozmak. Başka deyişle nefret böler, sevgi birleştirir.
Sayfa 114 - EmpedoklesKitabı okudu
... Ama şunu bilin ki, erdemin sahibi yoktur. Kişi erdeme saygı gösterdiği ölçüde, ondan saygı görür. Suç suçu seçenin olur. Tanrı suçsuzdur.
Sayfa 227Kitabı okudu
Reklam
Varolan her şey değişir, başkalaşır, asla ölmez. Ölüm ruhun kabuk değiştirmesidir, yok olmak değil. Ruh orada burada her an gezinir, kah insan olur, kah hayvan, kah bir çiçek, kah bir ağaç, bir kuş ya da bir taş, hatta bazen sadece bir ses.
Algıladıklarıyla bir adım öteye gidemeyenler için
"Aklın ezeli ve ebedi hakimiyetini insanlar anlamaz." "Köpekler tanımadıkları kimselere havlar." "Eşekler samanı altına tercih eder." "Bir kişi, eğer mükemmelse, benim için onbin kişidir,". Diyerek sürekli yermiştir...
Protagoras (İÖ 481-411)
Tanrıların ne varolduklarını, ne varolmadıklarını ne de neye benzediklerini bile­biliriz. Çünkü bunu öğrenmemize engel olabilecek bir sürü neden var, ama en önemli neden, bu meselenin kendiliğinden bulanık olu­şu ve insan ömrünün bu konuya tam olarak vakıf olamayacak ka­dar kısa oluşu," demiştir.
Sayfa 136
Epikuros Menoikeos' a Mektup' ta ölümün bizimle hiçbir ilgisi olmadığına inanmamızı öğütler. Ona göre iyi ya da kötü, bizim hislerimizle ilgili bir konudur, ölümse hislerin yokluğudur. Ölümü ne olduğunu doğru şekilde anlarsak, geçici hayatımız çekilir hale gelir. Çünkü bu anlayış ömrümüze ömür katmasa da, ölümsüz olmaya duyduğumuz açtığı yok eder. Yaşamın durmasından korkmanın yersiz olduğunu anlayan insan, yaşarken de hiçbir şeyden korkmaz. Zaten ölümden korkan insan, aslında öldüğünde acı duyacağından korkmuyordur, acı duyacağı düşüncesinden korkuyordur. Gerçekleştiğinde herhangi bir kötülüğü dokunmayacak şeyi, ya dokunursa diye beklemek boş yere acı çekmektir. Öylesi en kötü illet olan ölümün bize hiçbir zararı dokunmaz, çünkü biz yaşarken ölüm yoktur, ölüm geldiğinde de artık biz yokuz. Bilge Adam ne yaşamaktan korkar ne de ölmekten.
Sayfa 291Kitabı okudu
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.