Ebû Dâvûd

Ebû Dâvûd7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler yazarı
Yazar
9.7/10
21 Kişi
99
Okunma
19
Beğeni
1.235
Görüntülenme

Hakkında

Kütüb-i Sitte (6 büyük Hadis Kitabı) adı verilen büyük hadis mecmuâlarının Buhâri ve Müslim'den sonra gelen Sünen'in müellifi olan büyük muhaddis (hadis alimi). "İmam", "Şeyhu's-Sünne", "Mukaddemu'l-Huffâz" ve "Muhaddisu'l-Basra" gibi ünvanlara sahip olan Ebû Dâvûd, 817'de Sicistan'da doğdu. Tam adı, Ebû Dâvûd Süleyman b. El-Eş'as b. İshak b. Beşir b. Şeddad b. Amr b. İmrân el-Ezdı es-Sicistânı'dir. Büyük dedelerinden İmrân, Sıffin'de Hz. Ali'nin yanında şehid düşmüştür. Oğlu Ebû Bekr Abdullah da meşhur bir muhaddistir. Ebû Dâvûd, hadis ilimlerinin altın çağında, III. asırda yaşadı. İlim tahsilinde Irak, Şam, Mısır, Cezretü'l-Arap (Arap yarımadası) okulları, Horasan, Rey, Herat, Kûfe, Bağdad, Tarsus, Basra gibi yerleri dolaşmıştır. Hocaları arasında Ahmed b. Hanbel (241/855), Kuteybe b. Saîd (240/854), Yahyâ b. Maîn (233/847), Halef b. Hişâm (227/841) gibi büyük ilim sahibi kimseler görülmektedir. O günün ilim çevrelerinin en mûteber kişileri Ebû Dâvûd'un bu saydığımız hocaları idi. Ebû Dâvûd hadis ilminde taklide karşı olmuş, tahkike yönelmiştir. İslâm dünyasında yüzyıllarca okutulan "Kitâbü's-Sünen" onun araştırmacılığına, münekkidliğine (tenkidçiliğine) en güzel örnektir. Kitâbü's-Sünen, hadis ilimlerinde en çok sözü edilen Kütüb-i Sitte'nin üçüncüsüdür. Tirmizî ve Nesâî onun talebeleri arasında yer alır. Ebû Dâvûd'u, Şâfii veya Hanbeli mezhebine tâbi gösterilmesine rağmen, müstakil bir muhaddis olarak görmek daha doğru olur (Mübârekruri, Mukaddimetu Tuhfetu'l-Ahvezî, I, 352), Sünen'ini gerçekte Ahmed b. Hanbel okumuş ve onaylamıştır; ama bu onun Hanbeli olduğunu göstermez. Ebû Dâvud dâima hadisle uğraşmış, mezhebî bir mensubiyeti îmâ eden beyânına rastlanmamıştır. Sünen'i, beşyüzbin hadis arasından seçtiği dörtbinsekizyüz hadisi ihtiva eder. Eserini takdim ederken, "müslümanın din; hayatı için dört hadisin yeterli olduğunu" söyleyebilmiştir. O dört hadis şunlardır: 1. "Ameller, niyetlere göredir. " 2. "Mâlâyâniyi (boş, gereksiz şeyler) terketmesi kişinin olgun mü'min olduğunu gösterir". 3. "Kendisi için istediğini mü'min kardeşi için de istemedikçe kişi kâmil mü'min olamaz." 4. "Helâl belli, haram bellidir. Aralarında şüpheli bazı işler de vardır..."
Tam adı:
Ebu Davut Süleyman b. El-Eş'as es-Sicistani
Unvan:
Afgan İslam Alimi, Yazar
Doğum:
Sistan, Afganistan
Ölüm:
Basra, Irak

Okurlar

19 okur beğendi.
99 okur okudu.
13 okur okuyor.
82 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hadîs-i Şerîf (Oruç)...
Resûl-i Ekrem (sav), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” buyurmuştur.
(Ebû Dâvûd, Savm, 50)
Lut kavminin yaptığını yapanları gördüğünüzde bunu yapanı da kendisine yapılanı da öldürün.
Reklam
"اللَّهُمَّ أعِنَّا عَلَى ذِكْرِكَ وَشُكْرِكَ وَحُسْنِ عِبَادَتِكَ.." "Allahümme eınna ala zikrike ve şükrike ve husni ibadetike." "Allah’ım! Seni anmak, sana şükretmek, sana güzelce kulluk etmekte bana yardım et." (Salât 361)
Mülk Sûresi
Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: Kuran'da otuz ayetlik bir sure vardır. Sahibine mağfiret olununcaya kadar şefaat eder. O Tebareke (Mülk) suresidir.
Sayfa 45 - 2.CiltKitabı okudu
Ebu ̂ Hureyre radıyallahu anh’den: Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Rabbinizin ne buyurduğuna bakmaz mısınız? Şöyle buyurdu: “Kullarıma ne zaman bir nimet verdimse mutlaka onlardan bir kısmı: “Yıldızlar sayesinde, yıldızlar sayesinde” diyerek ona nankörlük ediyorlar.” Sahih. Muslim (72) Nesâı̂ (1524)
Sayfa 28 - Sağlam YayınlarıKitabı okudu
Resûlullah🌹(ﷺ) efendimiz buyurdular: “Dua, sema ile arz arasında durur. Bana salavat okunmadıkça ALLAH'a yükselmez.'' (
Sünen-i Tirmizi
Sünen-i Tirmizi
,
Sünen-i Ebü Davud Tercemesi
Sünen-i Ebü Davud Tercemesi
)
3-5-10... ay içerisinde gerçekleştirmem dileğiyle...
geçen hafta kuranı kerimin türkçesini tekrar okuyayım dedim, sonra kuranı kerimin iniş sırasına göre türkçesini -ki bu konu da ayrıca tartışmalı ya neyse konumuz bu değil- okuyayım dedim, sonra da kuranı kerimin ayetlerinin -öne sürülen- iniş nedenlerini okuyayım sonra kuranı kerimin iniş sırasına göre türkçesini okurum dedim. ve kuranı kerimin
Reklam
Resûlullah🌹(ﷺ) efendimiz şöyle buyurdular: "Dua, sema ile arz arasında durur. Bana salavat okunmadıkça ALLAH'a yükselmez.'' (
Sünen-i Tirmizi
Sünen-i Tirmizi
,
Sünen-i Ebü Davud Tercemesi
Sünen-i Ebü Davud Tercemesi
)

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
398 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Herkese selamün aleyküm. Öncelikle hadis alanında ilk defa bir kapsamlı eser okuduğumu belirtmek isterim, güzel istifade ettim hamdolsun :) Seyfullah hoca 7 önemli imamdan sahih hadisler nakletmiştir. Eserde kudsi hadisler de vardı, bu da artı bir özelliği oldu benim için. Daha önce duymadığım hadislere tevafuk etmiş bulundum. Ve bu beni daha da mutlu etti. Eserdeki 7 muhaddis ise şöyledir: İmam Buhari, Müslim bin Haccâc, Ebû Davûd, Ahmed bin Hanbel, İmam Tirmizi, İmam Nesai, İbn-i Mace'dir. İsimlerini zikrettiğim imamlar hadis alanında mühim zatlardır, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem ile ilgili çoğu hadis künyesini onlar vermiştir genelde. Eserde peygamberimizin dilinden çeşitli konularda hadis olmakla birlikte, farklı ravilerden aynı konu ile ilgili hadislere de yer verilmiş. Eserdeki yazım yanlışlarını görmezsek ilmi yönden güzel bir eserdi. Okurken merakım hep tazelendi şahsen. Tavsiye ederim efendim. Okuyun, okutturun. Sağlık ve ilim ile kalın inşallah. Leyl
7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler
7 İmamdan Sahih Kudsi Hadislerİmam Buhari · Sağlam Yayınları · 201554 okunma
398 syf.
·
Puan vermedi
İmam Buhârî, İmam Müslim, Ebû Davud, Ahmed bin Hanbel, İmam Tirmizî, İmam Nesai ve İbni Mace gibi alimlerin sahih rivayetlerle hadislerinden örnekler verdiği, sünneti daha iyi kavrama adına yazılmış güzel kitap.
7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler
7 İmamdan Sahih Kudsi Hadislerİmam Buhari · Sağlam Yayınları · 201554 okunma
2904 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 günde okudu
Ebu Davud ve Sünen
Ebu Davud h.202 m.817-18 yıllarında Sicistan'da doğdu. Kurdukları vakıflar uzun yıllar devam etmiş olan zengin bir aileden gelen Ebu Davud tahsiline Sicistan'da başladı. 18 yaşında hadis tahsili için yola çıktı önce Bağdat'a sonra Basra'ya gitti. Zamanın önde gelen muhaddislerinden hadis okudu. Çoğu Buhari ve Müslim'in de hocası olan birçok alimden istifade etti. İbn Hacer Askalani Ebu Davud'un hocalarının sayısını 300 olarak belirtir. Bağdat'a gittiği zamanlarda Ahmed bin Hanbel'in derslerine katılır ve bazı fıkıh meselelerini ondan öğrenirdi. Ahmet bin Hanbel'in de ondan hadis rivayet ettiği hatta Süneni'i inceleyip beğendiği söylenir. Öğrencileri arasında oğlu Abdullah başta olmak üzere Ebu İsa et-Tirmizi, İbn Ebi'd Dünya, Ebu Bekir el-Hallal gibi alimler vardır. Hayat tarzı bakımından Ahmed bin Hanbel'i kendisine örnek aldığı bilinmektedir. Zahidane bir hayat yaşamıştır. Ebu Davud 16 Şevval 275'te (21 Şubat 889) Basra'da vefat etti ve Süfyan es-Sevri'nin kabrinin yanına defnedildi. Bu sünen kitabı ise kütübü sitte'den olması bakımından çok önemlidir. Kitapta toplamda 5274 hadis geçmektedir. Her hadis kendi konu başlığı altında yazılmıştır. Kitabı kesinlikle tavsiye ederim. Hadis okuyan arkadaşlar için güzel bir baskı az yer kaplaması bakımından cilt sayısı daha fazla olanlar var ama ben tercihimi bundan yana kullandım okuyacak arkadaşlara bol istifadeli okumalar dilerim.
Sünen (4cilt)
Sünen (4cilt)Ebû Dâvûd · Ocak Yayıncılık · 20213 okunma