Gülten Kazgan

Gülten KazganLiberalizmden Neoliberalizme yazarı
Yazar
7.9/10
24 Kişi
99
Okunma
18
Beğeni
2.345
Görüntülenme

Hakkında

Ekonomist, yazar Gülten Kazgan, 5 Haziran 1927 İstanbul doğumludur. İlk eğitimini tamamladıktan sonra, Amerikan Kız Koleji'ne kaydoldu. Bu yıllarda konservatuara da devam ederek piyano çalmaya başladı. Amerikan Kız Koleji'nin 9. sınıfından itibaren iktisat eğitimi almaya başladı. 1946 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine girdi. Neumark, Kessler ve Isaac gibi dönemin ünlü Alman iktisatçılarından ders alarak, 1950 yılında fakülteden mezun oldu. Mezuniyetten sonra iki yıl boyunca, Sınai Kalkınma Bankası’nda çalıştı. Mezun olduğu fakültede asistan olarak göreve başladı. 'Tarımsal Gelirin İstikrarsızlığının Uzun Dönem Eğilimleri' başlıklı teziyle doktorasını aldı. Rockefeller bursuyla, 1957 yılında, Chicago Üniversitesi'ne giderek, iki yıl boyunca T.W. Schultz ile çalıştı. Daha sonra Türkiye'ye döndü. Çalışmalarını, 'Türkiye Ziraatında Arz Fonksiyonu' başlıklı doçentlik teziyle sürdürerek, 1961 yılında doçent unvanını aldı. Doktora ve doçentlik tezlerinin birleşimini 1975 yılında Tarım ve Gelişme adıyla yayınladı. Aynı yıllarda Ford Foundation bursu ile SVIMEZ'da (Roma) iki yaz ve ISEA'da (Paris) bir yıl çalıştı. Bu yıllarda 'İktisadi Düşünce Tarihi veya Politik İktisadın Evrimi' adlı kitabını yayınladı. 1994’te İstanbul Üniversitesi’nden emekli olan Kazgan, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kuruluşuna “Kurucu Vakıf Üyesi ve Kurucu Rektörü” olarak katıldı ve aynı üniversiteden “emeritus” olarak emekli oldu. Kazgan’ın, İktisadi Düşünce, Tarım ve Gelişme, Ekonomide Dışa Açık Büyüme, Tanzimat’tan 21. Yüzyıla Türkiye Ekonomisi, Küreselleşme ve Ulus-Devlet ve Türkiye Ekonomisinde Krizler, 1929-2008 gibi kitapları ile çok sayıda makale ve araştırmaları; ayrıca, Dünden Bugüne Türkiye ve Rusya: Politik, Ekonomik ve Kültürel İlişkiler (derleyenler G. Kazgan - N. Ulçenko), Kuştepe Araştırması (der. G. Kazgan), Kuştepe Gençlik Araştırması (der. G. Kazgan) ve İstanbul Kenti Gençlik Araştırması (der. G. Kazgan) gibi araştırma ve derlemeleri bulunmaktadır.
Unvan:
Yazar
Doğum:
İstanbul, 5 Haziran 1927

Okurlar

18 okur beğendi.
99 okur okudu.
7 okur okuyor.
121 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Küreselleşme, ülke içinde yarattığı ortamla bir kere hükümetlerin güvenilirliğini ortadan kaldırıyor. Seçim öncesi halka taahhüt ettiği hiçbir politikayı uygulamayan, uygulanacak politikaları dışarıdan IMF ve DB tarafından belirlenen hükümetlerin saygınlığı, güvenilirliği kalır mı? Böyle demokrasi olur mu?
Sayfa 149
Sermayedar/girişimci sınıf sanayileşme sürecinde kendi karşıtını, işçi sınıfı olarak yaratmıştı.
Sayfa 20
Reklam
Avrupa’nın yirmi yedi devleti Avrupa Birliği çerçevesinde ulus-üstü bir oluşuma gitmektedir; yarın bu sayı Avrupa’nın tümünü kapsayarak otuza varacaktır. Böylece Merkez'i oluşturan ve 'Üçlü' diye anılan üç ayaktan (ABD, AB ve Japonya) ikincisi ABD'nin dayatmalarına set çekecek güce ulaşmakla kalmayıp, onun gücüne ortak olma amacındadır.
Sayfa 24
İngiltere 19. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren serbest dış ticareti sömürge alanının dışına yaymak için, basta Çin ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere, yarı sömürgeleştirme siyaseti de izledi. Fransa'yla birlikte Osmanlı'ya hukuk devleti, Hristiyanlar'ın azınlık haklarının savunması gibi fevkalade insani ilkelerle giderken, Çin'de afyon savaşlarıyla aynı amacı gerçekleştirmeye çalışıyordu.
Sayfa 8
"Rüzgardan şikayet edip önüne duvar çekmek yerine, değirmenler kurup enerjisinden yararlanın."
Sayfa 90
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
352 syf.
10/10 puan verdi
Türkiye Ekonomisi"nin bugünkü durumuna nasıl geldiğini anlatan güzel bir kaynak.Kitapta her dönemin kendi koşulları içerisinde irdeleniyor olması, her bir dönemde uygulanan politikaları daha objektif bir şekilde değerlendirebilmemizi sağlamakta. Ekonomiye ilgi duyanların okumaktan keyif alacaklarını düşünüyorum.
Türkiye Ekonomisinde Krizler (1929-2009) (Ekonomik Politik Açısından Bir İrdeleme)
Türkiye Ekonomisinde Krizler (1929-2009) (Ekonomik Politik Açısından Bir İrdeleme)Gülten Kazgan · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201214 okunma
448 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Gülten Kazgan - İktisadi Düşünce veya Politik İktisadın Evrimi
İncelemeye yazardan başlamak isterdim fakat yazarı tanımıyorum. Kimdir, hangi siyasi görüşe mensuptur vesaire bunların hiçbirini bilmiyorum. Yazar hakkında yeterli bir malûmat da bulamadım. Fakat akademik biyografisine baktığımda, ekonomi alanında ciddi eserler vermiş bir profesör olduğu anlaşılıyor. Bu kadarını söylemekle yetineyim. Ve kitaba
İktisadi Düşünce veya Politik İktisadın Evrimi
İktisadi Düşünce veya Politik İktisadın EvrimiGülten Kazgan · Remzi Kitabevi · 200922 okunma
419 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Küreselleşme, ekonomik anlamda sermayenin ulusal sınırları aşıp uluslar arası nitelik kazanması, yani sermayenin diasporası (dünyaya yayılıp, dağılması) olarak tanımlanıyor. Küreselleşme söylemi 80 sonrası oldukça güncellik kazandı ve Kazgan'ın da belirttiği gibi, küreselleşme masum bir süreç değildir. Batının çıkarlarını maksimuma çıkaran, buna karşılık batı dışı toplumları ve toplumların içindeki yoksulluğu arttıran, uçurumu derinleştiren bir süreç. Kazgan' da kitabında küreselleşmenin ekonomik boyutunu ve ulus devletleri aşma politikalarını ele alıyor. Çok uluslu şirketlerin ulusal sermayeyi nasıl "yuttuğu" harika bir biçimde anlatılıyor. Kısaca küreselleşme hakkında faydalı bir kitap.
Küreselleşme ve Ulus Devlet
Küreselleşme ve Ulus DevletGülten Kazgan · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınevi · 200019 okunma
Resim