Marcus Chown

Marcus ChownDünya'nın Tüm Dertleri yazarı
Yazar
8.3/10
188 Kişi
747
Okunma
53
Beğeni
3.325
Görüntülenme

Hakkında

İngiliz fizikçi, popüler bilim yazarı ve yayıncı. 1980 yılında Londra Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan ve Pasadena’da bulunan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeastrofizik dalında master yapan Marcus Chown, astronomi ve fizik konularında basit bir dille yazdığı açıklayıcı popüler bilim kitaplarıyla tanınmıştır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde astronom olarak da çalışmış olan Chown, haftalık bilim dergisi New Scientist için danışmanlık yapmaktadır. Chown’un yayınlanmış kitapları arasında ”Afterglow of Creation” (1993), “The Magic Furnace” (1999), “The Universe Next Door” (2001), “The Never-Ending Days of Being Dead” (2007), ”Quantum Theory Cannot Hurt You: A Guide to the Universe” (2007) ve çocuklar için yazılmış bir kitap olan ”Felicity Frobisher and the Three-Headed Aldebaran Dust Devil” (2008) sayılabilir.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Londra, Birleşik Krallık, 9 Haziran 1959

Okurlar

53 okur beğendi.
747 okur okudu.
52 okur okuyor.
941 okur okuyacak.
47 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Teleskoplar neden zaman makinesi gibi gözükür?
Işık, hızlı olsa da, sonsuz hızlı değildir. Cisimlerden bize ulaşması zaman alır. Bu nedenle cisimlerin daha önceki hallerini görürüz. Işığın 300.000 km/sn (jet uçağından milyon x fazla) gibi muazzam bir hızı olduğundan, gecikme etkisi gündelik cisimlerde ayırt edilmez. Ancak evren BÜYÜKTÜR, mesafelerse devasa. Işığın gök cisimlerinden bize gelmesi zaman alır. Bu yüzden teleskop aslında "zaman makinesi "dir. Ay'ın 1,3 sn; Güneş'in 8,3 dk; en yakın yıldızın 4,2 yıl, çıplak göze en uzak cismin (Andromeda) 2,5 milyon yıl önceki halini görürüz. Bir gök cisminin “şimdi" nasıl göründüğünü bilmek imkânsızdır (anlamsız kavram). Sadece ışığı yola çıktığında nasıl göründüğünü biliriz.
Bunların hepsi doğru!
• Aldığınız her nefes Marilyn Monroe'nun verdiği nefesten bir atom içerir. • Yukarı doğru akabilecek bir sıvı türü vardır. • Bir binanın en üst katında, en alt katına kıyasla daha hızlı yaşlanırsınız. • Bir atom aynı anda birçok farklı yerde bulunabilir; tıpkı sizin aynı anda hem New York hem de Londra'da bulunmanız gibi. • Tüm insan ırkı, bir küp şekerin sahip olduğu hacme sığdırılabilir. • Herhangi bir kanala ayarlanmamış televizyondaki karlanmanın yüzde biri, Büyük Patlama'nın neden olduğu elektromanyetik gürültüdür. • Zamanda yolculuk fizik kurallarına aykırı değildir. • Bir fincan sıcak kahvenin ağırlığı, soğuk halinden daha fazladır. • Ne kadar hızlanırsanız, o kadar incelirsiniz.
Reklam
Ben bir beyinim , Watson . Geri kalanım bir eklentiden ibaret .. Sherlock Holmes
Yıldız, kendi kütleçekimsel kuvvetiyle bir arada duran büyük bir gaz topudur. Bu çekim gücü sürekli olarak yıldızı büzmeye çalışır ve kendisine engel olacak bir başka kuvvetle karşılaşmadığı takdirde, yıldızın çok kısa bir sürede kendi içine çökmesini, yani bir kara deliğe dönüşmesini sağlayabilir. Güneş için konuşacak olursak, bunun gerçekleşmesi için yarım saatten kısa bir süre yeterli olacaktır.
Sayfa 73 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Dahası, biyosferdeki atomlar düzenli olarak geri dönüşüme tabi olur. Bir organizma öldüğünde çürür ve onu oluşturan atomlar zaman içinde hayvanlarla insanların yiyeceği bitkileri oluşturmak üzere toprağa ve atmosfere geri döner. Norveçli romancı Jostein Gaarder Sofi'nin Dünyası isimli kitabında, "Kalp kasımdaki bir karbon atomu zamanında bir dinozorun kuyruğundaydı," demiştir.
F i z i k
Başvuru Kaynakları: ●
Şekilli Fizik Sözlüğü
Şekilli Fizik Sözlüğü
● 🌐 Physics Simulations, interactives.ck12.org/simulations/phy... ● 🌐 3D Interactive Physics Simulations, new3jcn.com/simulation.html Ön Okuma: ●
Fizik
Fizik
: Manga Fizik Kılavuzu ●
Aslında Hayatımız Fizik
Aslında Hayatımız Fizik
Astronomi ve Uzay Bilimleri
Başvuru Kaynakları: ●
Gök Atlası
Gök Atlası
● 🌐 💻📱 Stellarium, stellarium.org, play.google.com/store/apps/deta...
Resimli Evren Atlası
Resimli Evren Atlası
● 🌐 The Map of the Observable Universe, mapoftheuniverse.net ● 💻📱 Celestia: Real-Time Space Simulator, celestia.mobi,
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Sanırım biraz kuantumdan zarar gelmez
Tüm maddeler atomlardan oluşur, bu konuda aksi bir iddiası olan yoktur sanırım; Democritus'un bundan yüzlerce yıl öncesinde keşfettiği gibi. Atomun yapısı, içeriği, bölünebilirliği gibi konular ise çok daha karışıktır, günümüzdeki bilgi seviyesine gelmek çok zorlu olmuş. Zamanla atomun içinin boş olmadığı ve içerisinde elektron proton ve
Biraz Kuantumdan Zarar Gelmez
Biraz Kuantumdan Zarar GelmezMarcus Chown · Alfa · 2020267 okunma
384 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Rönesans İnsanı
Neden Rönesans İnsanı dedim kısaca anlatayım. 17. Ve 18. Yüzyıllarda entelektüel insan profili, her bilgiye hakim olan insandı. Sebebi ise o dönem yüksek tahsil gören insanların üniversitede okuyabilecekleri sadece üç bölüm vardı; Felsefe, İlahiyat ve Hukuk. Durum böyle olunca hangi bölümde ilerlemek isterse kişi, o alanda çok geniş bir bilgi birikimine hakim oluyordu. Tabi daha sonra alanlar çok genişlediğinden tümü ayrı ayrı alt bölümlere ayrılmış. 20. Yüzyılın entelektüel insanı da latifeyle karışık, kuantum bilen ve Rus Edebiyatına hakim olan insanlar şeklinde nitelendirilmiş. Zaten maddi anlamda zenginlik ile entelijansya evlidir denir. Bu dönem için sanırım zenginlik arttıkça aptallığın da arttığını gözlemleyebiliyoruz. Kitapla üstteki paragrafın sandığınızın aksine çok alakası var. Benim gibi sosyal bilimlerle ilgiliyseniz ve pozitif bilimden de pek anlamıyorsanız, bu kitap biraz olsun bizi bu konuda aydınlatacak nitelikte. Ağırlıkla Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi ana bilim dallarının, en azından yüzeysel bilgilerini herkes tarafından anlaşılabilecek şekilde anlatılmış. Benim için bu konularda okumak bir ilk oldu ama gayet zihin açıcı ve faydalı bir okuma olduğunu söyleyebilirim. Bir çok bilmediğim ama yaşamın temel taşları olan bilgileri öğrendim. Bana göre entelektüel insanın bir alt tanımı da şöyle ki; “her konu hakkında bilgi sahibi olan ama tek bir alanda en iyi olan” kişi şeklindedir. Bu şiardan hareketle kitabı okumaktan gayet zevk aldım ve özellikle sözel ekibe tavsiye ederim. İyi Okumalar…..
Dünya'nın Tüm Dertleri
Dünya'nın Tüm DertleriMarcus Chown · Domingo Yayınevi · 2015268 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Fiziğe ilgi duymayanların kesinlikle okuması gereken bir kitap, bitirdikten sonra içiniz öğrendiklerinizi paylaşma isteğiyle dolup taşıyor, saatlerce atom fiziği konuşmak istiyorsunuz. Dilinin son derece basit ve akıcı olması ise kitabı sıkıcılıktan kurtarıyor çünkü okurken düşünmekten sıkılmaya vaktiniz kalmıyor. Ufkunuzu 2'ye 3'e 5'e katlamak için okuyun, okutturun.
Biraz Kuantumdan Zarar Gelmez
Biraz Kuantumdan Zarar GelmezMarcus Chown · Alfa · 2020267 okunma