Mehmed Ali Ayni

Mehmed Ali AyniTasavvuf Tarihi yazarı
Yazar
Çevirmen
5.7/10
11 Kişi
60
Okunma
14
Beğeni
2.169
Görüntülenme

Hakkında

Ailesi aslen Konyalıdır. Serfiçe Sıbyan Mektebi'ne devam etti. 8 yaşlarında iken ailesiyle birlikte önce Selanik'e, ardından İstanbul'a geldi. Bir müddet Çiçekpazarı Rüşdiyesi'ne devam etti. Babasının görevi dolayısıyla Sana, Yemen'e gitti, burada Askeri Rüşdiye'ye devam etti, dışarıdan Fransızca dersleri aldı. 2 sene sonra ailesiyle İstanbul'a döndü, Gülhane Askeri Rüşdiyesi, Mülkiye'nin İdadi kısmı ve yüksek kısmından mezun oldu ( 1888). Mülkiye'de Edebiyat hocası Recaizade Mahmud Ekrem, tarih hocası Mizancı Murad Bey idi. İstanbul Hukuk Mektebi, Edirne İdadisi (1889), Dedeağaç (1890), Halep (1892), Diyarbakır (1893) da öğretmenlik ve Maarif Müdürlükleri yaptı. Diyarbakır'da Süleyman Nazif'le dost oldu. İstanbul'a dönüşünde (1895) Maarif Nezareti İstatistik Başkatibi oldu. Maariften ayrılarak idareciliğe başladı; Kosova (1897) ve Kastamonu (1899) vilayet mektupçusu oldu. Sinop Sancağı Mutasarrıf vekilliği yaptı (1902). Kastamonu'da görev yaparken Kastamonu Vilayet Matbaası'nı kurdu. 1903-1912 yılları arasında Taiz, Yemen, Ammere, Basra, Karesi (Balıkesir), Lazhiye Mutasarraflığı; Elazığ, Yanya, Arnavutluk, Trabzon valiliği yaptı. Bu son görevinden Talat Paşa'nın emriyle 1913 yılında emekliye sevkedildi. Emrullah Efendi'nin tavsiyesi üzerine Darulfunun Edebiyat Fakultesi Felsefe Müderrisliğine getirildi (1914). Edebiyat Fakultesi Reisi seçildi (1915), bu görevde iken Edebiyat Fakultesi Mecmuası'nı kurdu. Istılahatı İlmiye Encümeni'nde görev aldı ve Felsefe terimlerinin tespitinde büyük emekleri geçti. Bu görevlerine ek olarak Çamlıca Kız Lisesi'nde, Daru'l-Funun Tasavvuf Şubesi'nde ve Medresetu'r-Reşad'da hocalık yaptı. Mürareke'den sonra İttihatcılardan diye Şeyhulislam Mustafa Sabri tarafından görevine son verildi. 1922 yılında TBMM Hükümeti tarafından Medresetu'r-Reşad'daki görevine iade edildi. Ankara'ya çağrıldı ve Şeriye ve Evkaf Vekaleti bünyesinde kurulan Telifat ve Tetkikatı İslamiyye üyeliğine getirildi. 1924 e kadar bu görevde kaldı. İstanbul'a döndü. İlahiyet Fakultesi'nde Tasavvuf, Harbiye'de Ahlak, Harp Akademisi'nde Siyasi Tarih okuttu. Türkiye'yi temsilen Uluslararası Felsefe Kongrelerine katıldı. 1935 de ikinci defa emekliğe sevkedildi. 1937 yılında tedavi için gittiği Paris dönüşünde, İstanbul Kütüphaneleri Tasnif Komisyonu Reisliğine getirildi. 75. doğum yıldönümü dolayısıyla 1943 yılında Eminönü Halkevi'nde kendisine bir jubile yapıldı. Geçirdiği ameliyattan kurtulamayarak 29 Kasım da İstanbul'da öldü. Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.
Tam adı:
Mehmet Ali Ayni
Unvan:
Türk bürokrat
Doğum:
Serfiçe, Yunanistan, 25 Şubat 1868
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 30 Kasım 1945

Okurlar

14 okur beğendi.
60 okur okudu.
3 okur okuyor.
108 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
katlin cezası kısas ise de, affı tercih etmek evlâdır. Zira bir adam daha fazla öldürülmemiş olur.
Sayfa 64
Reklam
Ey gafil insanlar, bulunduğunuz yerden biraz uzaklara seyehat ediniz! şimdi içinde inden cinden hâlî gördüğünüz yüksek sütunlu ve fevkalâde metin ve muazzam binaların elbette sizden çok kuvvetli sekenesi ne olmuş? Bunlara bakıp düşününüz diye emrediyor! Bizi âfak ve enfüsteki delâîl ve âyâtı taharrî ile tefekküre ve bu sayede neyl-i hakikate teşvik eden Rabbimiz Tealâ hazretlerinin şu ferman-ı âlisine imtisâlen de, şeyhimiz Allah'ı görmek için eşyaya nazar etmeyi tavsiye ediyor.
Sayfa 78
Kul kanaat ettiğinde hürdür, hür, tamah ettiğinde o şeyin kuludur. El Kindi
İki şey helâke yol açar. Birisi kunût Allah'tan ümit kesmek, diğeri ucup yani insanın kendini beğenmesidir.
"Sizden bir kimse gördüğü bir şeyde O'nu gördüğünü tahayyül ederse o kimse ârif değildir, fakat sizden bir kimse gördüğü bir şeyde kendini gördüğünü bilirse işte o kimse âriftir."
Sayfa 53 - hz. şeyh
Herkese selamün aleyküm, Aranızdan bir kişiye aşağıda seçmiş olduğu bir eseri hediye etmek istiyorum. Yapmanız gereken tek şey seçtiğiniz eseri yorumlarda belirtmenizdir, hayırlı olsun herkesler için. Eserler: 1)
Mektubat-ı Rabbâni
Mektubat-ı Rabbâni
2)
Fazilet ve Hikmetleriyle Üç Aylar Mübarek Günler ve Geceler
Fazilet ve Hikmetleriyle Üç Aylar Mübarek Günler ve Geceler
3)
İslâmın Büyük Velisi Abdülkadir Geylâni
İslâmın Büyük Velisi Abdülkadir Geylâni
4)
Yolumuz ''Dört Hak Mezhep''
Yolumuz ''Dört Hak Mezhep''
5)
Böyle Seslendiler
Böyle Seslendiler
6)
İnsan İnsana
İnsan İnsana
7)
Giderken Bana Bir Şeyler Söyle
Giderken Bana Bir Şeyler Söyle
8)
Fazla Uzaklara Gitme
Fazla Uzaklara Gitme
9)
Ansızın Yola Çıkmak
Ansızın Yola Çıkmak
10)
Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı Üzerine
Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı Üzerine
Açıklanma Tarihi: 09.07.2023
Reklam
bu iş işte tam da böyle yapılır ve böyle olur.
Solon asil bir hükümdar ailesinden idi. (Milâttan evvel 640-558) Büyük servete mâlikti. Fazilet ve irfan erbabından, zârif ve şair bir adamdı. Kemalâti ile, hasenâtı ile, doğruluğu ile kendisini herkese sevdirmiş, tanınmış meşhur bir hakîm idi. Asya'da ve Mısır'da seyyahatler ederek ve o zamana göre en medenî, en müterakki olan kavimlerin içtimaî ahvalini, idare tarzlarını, kanunlarını, nizamlarını, âdetlerini tahkik ve tetkik ederek o sıralarda vatanına dönmüştü. Elhasıl kanun vazı olabilmek için lâzımgelen şerait ve evsafı, malumatı mükemmelen haizdi. Solon zadegân ve halkı zor ve cebir ile değil,insana kanaat verecek sözlerle ilzam ederek birkaç kanun vaz'ı ile mezalimin, itisafların önünü aldı. Demokrasi Nedir?
Mehmed Ali Ayni
Mehmed Ali Ayni
Karanlık hep vardır; çabalayan ışıktır.
Mehmed Ali Ayni
Mehmed Ali Ayni

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
170 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Tasavvuf
Bu kitap hacim olarak küçük , cebimde taşımak bile öyle çok hoşuma gitti ki.. Şeyh-i Ekber'in fikirlerine dair yazılmış çok güzel bir eser.. Küçük , sade, dili ne çok ağır ne çok sade.. ve en önemlisi anlaşılır.. İnsan kıyısı olmayan bir deniz, Şeyhi Ekber hazretleri de bunu bilmiş, bulmuş, olmuş biri.. eserlerinde de âlemi bir insan-ı Kâmil gözüyle bizlere anlatmış.. Bu küçük kitap bunun bir zerresi, ama güzel bir zerresi , aynası sayılabilir... Okuması zevkli, tavsiye edebilirim..
Şeyh-i Ekber'i Niçin Severim?
Şeyh-i Ekber'i Niçin Severim?Mehmed Ali Ayni · Büyüyen Ay Yayınları · 201311 okunma
·
Puan vermedi
İslam Düşüncesinin Zirvesi İmam Gazali
İslam Düşüncesinin Zirvesi İmam Gazali
imam gazali eserleriyle islama büyük katkı sağlamış büyük bir alimdir selçuklu döneminde yani sultan melikşah döneminde yaşamıştır büyük vezir nizamül mülk tarafından kurulan medreselerde müdereslik yapmiştır
İslam Düşüncesinin Zirvesi İmam Gazali
İslam Düşüncesinin Zirvesi İmam GazaliMehmed Ali Ayni · İnsan Yayınları · 20118 okunma