Neil Shubin

Neil Shubinİçimizdeki Balık yazarı
Yazar
8.6/10
77 Kişi
264
Okunma
19
Beğeni
2.726
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Paleontolog
Doğum:
Pensilvanya, ABD, 22 Aralık 1960

Okurlar

19 okur beğendi.
264 okur okudu.
14 okur okuyor.
482 okur okuyacak.
11 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Renkli görebilen öteki primatlar üzerindeki çalışmalardan, bizdeki renkli görme biçiminin, bundan yaklaşık 55 milyon yıl önce ortaya çıktığını hesaplayabiliyoruz. Bu dönemde tarih öncesi ormanların bileşimlerinde değişiklikler meydana geldiğine kanıt oluşturacak fosillere sahibiz. Bu dönemin öncesinde, ormanlarda incir ve hurma ağaçları çok boldu; ama bu meyve­ler lezzetli olsa da, hep aynı renkteydi. Daha sonraki ormanlar­ da bulunan bitki çeşitliliği daha fazla ve bitkiler de muhtemelen farklı renklerdeydi. Renkli görmeye geçişin, tek renkli bir ormandan, çok daha zengin renklerde yiyeceklerin bulunduğu bir ormana geçişle bağlantılı olduğu, bu durumda akla aykırı bir iddia sayılmaz.
İnsanlığımızın ve çektiğimiz birçok sıkıntının temellerini, geze­genimizde gelmiş geçmiş belki de en iddiasız canlıların içinde yerleşmiş bulmak kadar güzel ve derin, başka çok az şey olsa gerek.
Reklam
Dış gebeliklerin yaklaşık yüzde 96’sı yumurta kanallarında (Fallop tüpler) döllenmenin gerçekleştiği yere çok yakın bir bölgede görülür. Bazen mukoza salgısı, blastosistin rahme geçişini engelleyerek blastosistin tüplere yerleşmesine yol açar. Dış gebelik zamanında fark edilmezse, çeşitli doku yırtılmalanna neden olabilir. Çok nadiren blastosist, annenin vücut boşluğuna; bağırsaklar ile vücut duvarı arasındaki boşluğa atılır. Bu blastosistlerin, rektu­mun ya da rahmin dış tabakasına yerleştiği daha da ender durumlarda, fetüsün, gebeliğin sonuna kadar gelişimini burada sürdürdüğü olağandışı vakalara da rastlanır! Bu fetüslerin, bazen annenin karnı açılarak dünyaya getirilmesi mümkün olsa da, bu tür bir yerleşim genelde çok tehlikelidir; çünkü anne için kana­ maya bağlı ölüm riskini, normal gebeliğe kıyasla 90 kat artar.
Biz insanlar, şaşmaz bir düzenle biraraya gelen yaklaşık 2 tril­yon hücrelik bir bileşimiz. Vücudumuz, tam da olması gereken yerde bulunan hücrelerimizle ve organlarımızla üç boyutlu yapıdadır. Kafamız en üstte, omuriliğimiz ise sırtımıza yakın konumlanmıştır. Mide ve bağırsaklarımız karın bölgesinde, kol ve bacaklarımız da yanlardadır. Bu temel yapı, bizi hücre yığın­larından veya kümelerinden oluşan ilkel canlılardan ayırır.
Koku her şeydir diyebilirim :D
Kokular, hepimizin bildiği gibi, dünyamızı algılama biçimimiz üzerinde derin bir etkisi olabilecek uyarımlar uyandırır beynimizde. Bize, çocukluğumuzun dersliklerini veya büyükannemizin tavan arasındaki küf kokulu sıcaklığını hatırlatan bir ko­ku, çoktandır gömülü duran duyguları uyandırabilir. Daha da önemlisi, kokular, hayatta kalmamıza yardımcı olabilir. Lezzetli bir yemeğin kokusu bizi acıktırır, lağım kokusu midemizi bulandırır. Çürük yumurtadan sakınmak doğamızda var. Evinizi sat­mak mı istiyorsunuz? Evinizi görmeye geldiklerinde fırında ekmek pişiriyor olmanız, ocakta kapuska pişiriyor olmanızdan çok daha iyi olacaktır.
Okuduğuma memnunum... 1.
Doğanın Keşfi
Doğanın Keşfi
- Andrea Wulf 2.
Peynir ve Kurtlar
Peynir ve Kurtlar
- Carlo Ginzburg 3.
Kader, Şans ve Evrimin Geleceği
Kader, Şans ve Evrimin Geleceği
- Jonathan Losos 4.
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni
- Muazzez İlmiye Çığ 5.
İçimizdeki Maymun
İçimizdeki Maymun
- Frans de Waal 6.
Güvenen Beyin
Güvenen Beyin
- Patricia S. Churchland 7.
Kötülüğün Psikolojisi
Kötülüğün Psikolojisi
- Scott Peck 8.
Bir Psikiyatristin Gizli Defteri
Bir Psikiyatristin Gizli Defteri
- Gary Small 9.
Tongue Fu
Tongue Fu
- Sam Horn 10.
Logicomix
Logicomix
- Apostolos Doxiadis (Modern felsefe ve dil teoremini, B.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
251 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
İçimizde bir balığın yanında bir bakteri, maya, sinek, solucan, sürüngen... de var. Bunlarla ilgili benzerliğimiz milyonlarca yıl boyunca içimizde saklı kalarak bize geçmişimiz, nerden ve nasıl geldiğimiz hakkında fikir verir: DNA yapıları, organ benzerlikleri ve evrimle. Kitabın ana konusu burdan anlaşılacağı üzere, evrim. Burada balık üzerinde
İçimizdeki Balık
İçimizdeki BalıkNeil Shubin · NTV Yayınları · 2015213 okunma
260 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Neil Shubin, İçimizdeki Balık' ta ne anlatıyor ne yapıyor? Yaptığı şu; tuvalete gidiyor, oradan lastiğine dolgun turuncu renkli tuvalet terliğini alıyor ve her evrim lafını duyduğunda maymun diyen güruhun ağzına şaaappp şaaappp diye terliği geçiriyor... - Evrim varsa şimdiki maymunlar neden insa... Şaaappp! - Senin deden maymun olabilir, benimkiler anlı şanlı... Şaaappp! - İyide o zaman Hz. Adem' in babası maym... Şaaappp! Evrim Teorisini geliştiren biliminsanları, sudan karaya geçiş olması ve bunu gösteren fosillerin bulunması gerektiğini söylediklerinde; - Aman azizim daha maymunu kavrayamıyorlar, balığın denizden çıkıpta karada yürüyeceğine hayatta inanmazlar, teoriyi riske atmayın, çerçöp etmeyin, kehanette bulunmayın biliminsanısınız siz yahu, gibisinden serzenişler duymuş, evrim karşıtlarının 'huaahhjaaaahhaaaa' tarzı kahkalarını işitmişlerdi. Eee yıllar yıllar sonra -çok şanslıyız ki bizde görebildik- bu kehanet daha doğrusu bilimin bu öngörüsü günyüzüne çıkartıldı. Evet bildiğin sudaki balık başkaldırmış dağa çıkmıştı. Neil Shubin de bunu gün yüzüne çıkarmak yetmez bütün insanlar neyin ne olduğunu anlasın, herkesler öğrensin hiçkimsecikler cahal kalmasın diye hepimizin anlayacağı dilden muhteşem bir kitap kaleme aldı ama tuvalet terliğini de diğer elinden hiç bırakmadı... Çünkü Tiktaalik bulunup, kitap da yazıldıktan yıllar sonra bile hala - Evrim varsa şimdiki maym.... Şaaappp!
İçimizdeki Balık
İçimizdeki BalıkNeil Shubin · NTV Yayınları · 2015213 okunma
260 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Paleontololoji, evrim, biyoloji gibi konulara ilginiz varsa çok severek okuncak bir kitap Okurken çok eğlendim ilgi çekici merak uyandırıcı bir serüvendi
İçimizdeki Balık
İçimizdeki BalıkNeil Shubin · NTV Yayınları · 2015213 okunma