Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Erce isimli okurun asıl gönderisini gör
Mustafa okurunun profil resmi
Üç yıldır bu platformu kullanıyorum, ilk defa bir kitap incelemesine bu kadar tilt oldum. O yüzden yorum yapmadan geçmek istemedim. Bu kitap için, “anlatılmak istenen istenen şeyler için 20 sayfa yeterlidir” demişsin. Ona bakarsan 20 sayfa da anlatılacak şeyleri de maddeler halinde yazılırsa “1” sayfa bile yeterli olur, o zaman da bu kitabı yazmanın anlamı yok (senin mantığına göre). Senin mantığından ziyade, fark şuki; bu kitap araştırma kitabıdır. Bu kitap türünün en iyi araştırma kitabıdır. Hatta “zenginlik ve yoksulluk” türünde ansiklopedik tarzda bir kitaptır denilse abartıya bile kaçmaz. O yüzden ulusların, devletlerin, sömürgeciliğin tarihinin kökenine inip; farklı bir çok uygarlıktan ve ülkelerden bahsedip, bunları detaylıca karşılaştırmalar yardımıyla, uzun uzadıya bir çok örneklerle desteklemesinin sonucudur. Kitap, adı üstünde “Ulusların Düşüşü”. Kitabın konusu ve türü belliyken, sen farklı bir beklenti içersinde bu kitabı okuyup; “araştırma kitabı” olduğunu göz ardı edip, buna göre eleştiri yapmak yerine kendi beklentine göre yorum yapıp, kitabı yerden yere vurman fazla absürt olmuş. Ayrıca kendini de bir sorgulaman lazımdı, “Emin Çapa başta olmak üzerine takip ettiğim ekonomistler bu kitabı sıklıkla tavsiye ediyorken ben bu kitaptan nasıl böyle bir sonuç çıkardım”, diye. Ne okuduğunun farkında bile olmadan sırf okumak için okumuşsun. Bide yayın evlerine laf söylemişsin, bazı kelimeleri orijinal dilde yazdığı için. Ek bilgi olsun diye söylüyorum: orijinal dildeki bir çok kelimenin/terimlerin türkçe karşılığı yoktur. “conquistador” kelimesinin tam karşılığı “fatih” demek değildir. Bu yüzden bırak yayın evlerini, üniversitede ders veren hocalar bile tam karşılığı olmayan kelimeleri orijinal dilleriyle kullanıyorlar. Ne demek istediğimi anlamak için iktisatçı bir arkadaşına sor, derslerinde ne kadar çok yabancı terim kullandıklarını bir de ondan duyarsın, sonra da bunun “entellektüellik” için yapmadıklarını anlarsın.
Erce okurunun profil resmi
Ben kitabın yazılması gereksiz demedim. Kendi cümlelerinlerinle 20 madden 1 sayfaya oradan da gereksize bağlamışsın. Conquistador'un tam karşılığını da yazarsan, öğrenmiş olurum, çok daha faydalı olur yorumun benim açımdan... Ayrıca bir daha seni tilt etmeyen yorumlar yapmaya çalışırım, kusura bakma ;)
Mustafa okurunun profil resmi
Mesele benim tilt olmam filan değil. Bugün ben yazmasam yarın başkası yazar. Mesele senin kitabı yanlış şekilde ele alış biçimin. Kitabın önünde koskocaman harflerle “güç, zenginlik ve yoksulluğun KÖKENLERİ”, yazıyor. Yani bu kısacık cümlede bile 500 sayfalık kitabın konusu ve türünü açıklıklarken, yani okuduğun kitap ansiklopedi tarzıda olduğu kitabın ön yüzünde bile yazıyorken, sen; yok 20 sayfa yeterliydi yok örneklerle 50’yi geçmemeliydi, yok bir sürü örnek var, yok öyle, yok böyle diyerekten inceleme yapmışsın. Bide üstüne 2/10 puanını görünce sanki puanlamadaki haksızlık bana yapışmış gibi hissettim Kelime olarak “fatih” anlamına gelse de, bu kelime tek başına conquistador kelimesini açıklamak için yeterli olmuyor, bu aynı zamanda bir ünvan. Bu isim maceraperest, istilacı, ispanyol sömürgeciliğini başka topraklara taşıyan kaşifçilere deniyor. Özellikle yeni kıtanın keşfi sonrası güney amerikayı istila eden savaşçılar bu ünvanla anılıyor, bunu kitapta zaten farketmişsindir. Sadece “fatih” anlamına odaklanırsan; bu ünvanın ne zaman, nerede, kimler için bu kullanıldığı konusunda yanılgıya düşersin. Ayrıca bu kelime basit bir örnekti, bunun gibi orijinal dilde kullanılan/kullanılması gerekilen bir çok kelime var.
Erce okurunun profil resmi
Bu benim incelemem ve benim puanım. Yorumuna gelince benim eğitim seviyemi bilmiyorsun. O yüzden benim ele alış biçimim adı üstünde benim ele alış biçimim. Kitabın ana konusu ile anlatılan bana göre farklı 20 sayfa ve 480 sayfa olarak. Kitabın tavsiye edilişi de kapağından bağımsız olarak cok daha farklı. Ben Emin Çapa gibi kanallarda dedim. Dikkat et. Bu kitap Davut oğlu başbakan iken tavsiye edilmiş ve bazı üniversitelerde ders kitabı olarak da önerilmiş bir kitap. Buna kıyasla ekonomik tabanı oldukça zayıf (bana göre). Yukarda yazdım yine yazıyorum kitap kapağındaki gibi birşeylerin kökenini de açıklamanın ötesinde bir genelleme yapıyor. Yine de pek çok okul ve kuruluşta dediğin gibi yabancı kelimeler karşılıksız olarak var. Ama bu kelime ekonomi kitabıyla ve ekonomiyle doğrudan ilgili bir kelime değil. Özel bir kelimeyse her sayfada büyük yazilmaliydi yani yine hatalı kullanım ve kitabın bir çok yerinde baya baya fatih anlamında kullanılıyor. Yine de görüş görüştür. Ben okudum bunu anladım, bunu düşündüm. Yarın okuyan baskasi da varsa kalksın yazsın... Yeter ki okusunlar.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.