Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Ömer Faruk Karademir isimli okurun asıl gönderisini gör
RoYaLSi okurunun profil resmi
"Avam" Osmanlı'da okumamış cahil halk tabakası için kullanılan bir tabirdir. Bunu bilmeyen birinin böyle listeler çıkarması da tuhaf...
Ömer Faruk Karademir okurunun profil resmi
Bir kelimeye yüklenen tek bir anlamdan yola çıkarak bir eleştiri yapmanız da gayet manidar olmuş. Böylelikle, nitelikli olmayan eleştiri kategorisinde güzel bir örnek sunduğunuz için teşekkür ederim.
RoYaLSi okurunun profil resmi
Bakmadığınız TDK'den ben yardımcı olayım size o zaman. avam isim, çokluk, (ava:mı), Arapça ʿavām Sıradan insanlar, havas karşıtı: "Bu zihniyette olan avam değildi, bilhassa havas denilen insanlar böyle düşünüyordu." - Atatürk Not: Havas'ın ne olduğunu umarım biliyorsunuzdur. Ayrıca günlük kullanımda kimse halk için avam kelimesini kullanmaz, hakarettir bu. Bilmediğiniz bir şeyde diretmenin anlamı yok. Bilmemek ayıp değil, yanlışta ısrar edip biliyor imajı vermek ayıptır.
Ömer Faruk Karademir okurunun profil resmi
RoYaLSi
RoYaLSi
Sayın "Türk dili ve edebiyatı" hocam, olaylara sadece kendi pencerenizden bakmaktan vazgeçebilirseniz belki orta yolda uzlaşabiliriz. Delil getirdiğiniz alan, kendi alanınız. Belki amaçladığım alandan bakmayı başarabilirseniz bir şeyleri başarabiliriz. Aynı kavramı tekrardan şuradan da okumanızı tavsiye ederim: islamansiklopedisi.org.tr/avam Ayrıca benim "avam" kavramını kullanmamın amacı hakaret değil, hangi ilmî seviyeye hitap ettiğini anlatmaktadır. Mesele bu kadar basitken hâlâ eleştirinizde diretmeniz çok da anlamlı değil gibi. Yanlış anlamayınız lütfen, eleştirileri reddeden eğilimde olmak gibi bir derdim yok. Sadece farklı bakış açıları ve farklı niyetleri de göz ardı etmemenizi rica eder, iyi akşamlar dilerim.
Ömer Faruk Karademir okurunun profil resmi
RoYaLSi
RoYaLSi
Ama gene de madem dikkat çekiyor ve hakaret gibi algılanma potansiyeli var, bu eleştirinizi destekler nitelikte birkaç eleştiri daha gelirse listenin ismini değiştirmek benim için bir problem değil. En uygun neyse o tercih edilir.
RoYaLSi okurunun profil resmi
Ömer Faruk Karademir
Ömer Faruk Karademir
kendi penceremden değil; bu alanda esas kaynak olan TDK'den yararlanırım ve halk tarafından nasıl kullanıldığına dikkat ederim. Ayrıca sizin göstermiş olduğunuz kaynak da farklı bir şey söylemiyor. Buyrun inceleyelim: AVAM İnanç ve ibadetleri genellikle taklide dayanan, dinin şekil ve merasimlerinin ötesine geçemeyenler için kullanılan bir tasavvuf terimi. Bu tanımda "ibadetleri taklide dayanan, dinin şekil ve merasimlerin ötesine geçememek" ibaresi size ne anlam ifade ediyor merak ediyorum..? Normalde anlam açık: En temel dini gereklilikleri bile anlayıp yerine getirecek bilgi ve kapasiteye sahip olamayan insan. Aslında buradaki anlam daha aşağılayıcı ve küçümseyici. Yine verdiğiniz kaynakta karşıtı "havas"tır diyor. Daha anlaşılır olması için şu örneği vermek istiyorum: Size "uzun" kelimesinin karşıtı nedir diye sorsam bana "kısa" yerine "orta" mı dersiniz. Şu an sizin savunduğunuz tam anlamıyla bu. Bir de "amaçladığım alandan bakmayı başarabilirseniz" demişsiniz. Kelimenin anlamını kendimize göre yorumlama lüksümüz yok maalesef. Ben de insanlarla konuşurken "lan" kelimesini kullanıp sonra da ben bunu argo anlamında değil "oğlan" anlamında söyledim desem, o zaman da bu daha kötü denildiğinde; hayır "oğlan"ın esas anlamı "kız ve erkek" çocuğuna verilen genel addır deyip bu kullanımı meşru gösterme lüksüm var mı sizce..? Son olarak şunu söyleyeyim. Madem "avam" kelimesi "halk" anlamına geliyor. Bu güne kadar hangi siyasiden halk için "avam" kelimesinin kullanıldığını duydunuz..? Duyamazsınız çünkü hedef noktası haline gelir ve gündemden düşmez. Hepimiz kelimelerin anlamını yanlış veya farklı biliyor olabiliriz. Bunda sorun yok. Genel olarak da böyle gönderilere yorum yapan biri değilim ama bu ifade gerçekten çok aşağılayıcı olduğu için yazmadan edemedim. Hâlâ bildiğinizin doğru olduğunu düşünüyorsanız bundan sonra yazmamın bir anlamı da yok demektir. İyi günler...
Ömer Faruk Karademir okurunun profil resmi
RoYaLSi
RoYaLSi
Belki haklısınızdır ama görüşüne değer verdiğim üç insanı etiketleyip onların da bu konu hakkındaki görüşlerini almak isterim. Ondan sonra karar aşamasına geçeceğim. Uyarınız işin teşekkür ederim tekrardan.
Allahın funny bi kulu
Allahın funny bi kulu
Musab Yolcusu
Musab Yolcusu
Kübra︎
Kübra︎
Musab Yolcusu okurunun profil resmi
Ömer Faruk Karademir
Ömer Faruk Karademir
hocam bizim literatürde avam, ilmi yönelim de olmayan, İslami yaşayışını derinlemesine araştırmayan ve normal halk için kullanılır. Bu yönde eğitim almayan biri avam kelimesini kötü bir şey olarak görebilir. Lakin avam için tefsir demek, dini literatüre sahip olmayan, sade bir şekilde ve dini basit bir şekilde yaşayan halkın anlayacağı dilde yazılan demektir. Yazılan da bir sıkıntı yoktur. Çünkü avam kelimesi bizlerce çokça kullanılan bir terimdir. Değiştirmenize gerek yoktur zannımca.
Ömer Faruk Karademir okurunun profil resmi
Musab Yolcusu
Musab Yolcusu
Teşekkür ederim hocam, Allah razı olsun.
RoYaLSi okurunun profil resmi
Musab Yolcusu
Musab Yolcusu
bizim literatür dediğiniz hangi literatür..? Halktan kopuk, özel bir yapılanma olsa gerek..! Kopukluk da şu sözünüzden belli "ilmi yönelimde olmayan" normal halk olmuyor "cahil halk" oluyor. Okumayıp, araştırmayan, eğitimsiz insanları normal halk diye tarif etmek tuhaf doğrusu..!
Kübra︎ okurunun profil resmi
Ömer Faruk Karademir
Ömer Faruk Karademir
Bence herkesçe aynı şeyin anlaşılacağı daha net bir ifade kullanılabilir
Ömer Faruk Karademir okurunun profil resmi
Kübra︎
Kübra︎
Teşekkür ederim görüşünüz için.
Musab Yolcusu okurunun profil resmi
RoYaLSi
RoYaLSi
kişinin bir konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasına cahillik denemez. Tıp ilmi ile ilgilili bilgisi olmayan biri o konuda avamdır. İslami ilimler ile ilgili bilgisi olmayan kişide avamdır. Dediğiniz gibi bir durum ortada yoktur. Yıllardır süregelen bir kullanımı da bu çeşit bir görüşle bitirmek bana mantıklı gelmiyor. Hayırlı geceler. Hayırlı cumalar. 🤲🏼
RoYaLSi okurunun profil resmi
Musab Yolcusu
Musab Yolcusu
yeterli bilgi sahibi olmaması değil. Gösterdiğiniz kaynakta tanım gayet anlaşılır ve net. Bir daha gözden geçirmenizde fayda var. AVAM İnanç ve ibadetleri genellikle taklide dayanan, dinin şekil ve merasimlerinin ötesine geçemeyenler için kullanılan bir tasavvuf terimi. Kişi inanç ve ibadetlerini şekil ve taklide dayalı yapıyorsa o konu hakkında bilgisi yoktur ve cahildir. Ayrıca "havas" kelimesinin zıttı diye açıklamış. Bu konu hakkında açıklamamı yukarıda belirttim. Bunu biz bu anlamda kullanılıyoruz diye kelimeyi bükmenin ve bu konuda diretmenin bir anlamı yoktur. Bu ülkede yaşıyorsanız ve bu ülkedeki insanlar bu kelimeyi hakaret olarak kullanıyorsa ve de Tdk'de verilen anlam bu yöndeyse ötesi yoktur. Hayırlı geceler...
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.