Her şey değişir ve biz de beraberinde değişiriz.
Operanın dinsel müzikteki benzeri olan oratoryo...Esası bir dinsel oyunun müziğe göre düzenlenmesiy­di... modern oratoryo for­munun Kont Bardi'nin sanatçı çevresinden Emilio Cavalieri'nin (y. 1550-1602) Ruhun ve Bedenin Tasviri'ni 1600'de müziğe uyarlamasıyla başladığı söylenebilir. Formun adı ise ilk kez Roma'daki San Filippo Neri kilisesinin özel ibadet bölmesinde (oratorio) icra edilmesinden gelir. Bir oratoryoda şarkıcılar, müzisyenler ve koro eksiksiz yer alır; ama "aksiyon", kostüm ya da sahne efektleri yoktur.
Sayfa 596 - Yapı Kredi Yayınları.
Reklam
Bu karanlık, ülkenin üzerinden nasıl kalkar?
Düşüşe geçmeden önce her insan onurludur.
1672 : Otto bin Guericke ( 1602 - 1686) , kükürt bir küreyi döndüren alet yaptı. Yün parçasını dönen küreye tutarak bir kıvılcım üretti. Bu sürtünme yoluyla elektrik yaratan ilk jeneratördür.
Güneydoğu Asya 'nın zenginlikle­rini ele geçirmeye çalışan Hollanda, 1602'de kurduğu Doğu Hindistan Şirketi'yle bu amacına ulaştı.
Reklam
Bileşik mikroskop on yedinci yüzyıldan hemen önce, 1590'da icat edildi. Teleskop 1608'de Lippershey adlı bir Felemenkli tarafından icat edildi; bilimsel amaçlarla ciddi kullanan ilk kişi Galileo olduğu için onun icat ettiği düşünüldü. Galileo termometreyi de icat etti ki bu, en azından, çok olası görünüyor. Öğrencisi Torricelli barometreyi icat etti. Guericke (1602-86) hava pompasını icat etti. Saatler yeni olmamasına rağmen, büyük ölçüde Galileo'nun çalışmalarıyla on yedinci yüzyılda epeyce geliştirildi. Bu icatlar sayesinde bilimsel gözlem, daha önce olduğundan çok daha kesin ve çok daha kapsamlı hale geldi.Sonra, astronomi ve dinamik dışında diğer bilimlerde de önemli çalışmalar vardı. Gilbert (1540-1603) miknatıs üzerine büyük kitabını 1600'de yayımladı. Harvey (1578-1657) kan dolaşımını keşfetti ve keşfini 1628'de yayımladı. Leeuwenhoek (1632-1723) spermatozoaları keşfetti, (başka biri, Stephen Hamm, birkaç ay önce keşfetmiş olmasına rağmen); Leeuwenhoek protozoaları ya da tekhücreli organizmaları ve hatta bakterileri keşfetti. Robert Boyle (1627-91), ben gençken çocuklara öğretildiğine göre, "kimyanın babası ve Earl of Cork'un oğlu"ydu. Şimdi esas olarak "Boyle yasası"yla hatırlanır; bu yasaya göre, verili bir sıcaklıkta verili miktarda gazda basınç hacimle ters orantılıdır.
Aktörlük Sanatı, Sanat Kuramları, Görme Biçimleri
_Medeniyet, insanların ne kadar para kazandığıyla ya da kaç tane lüks arabaları olduğuyla ölçülmez. Medeniyetin para birimi Sanat’tır. Sanat aristokrattır ve sanatla uğraşan kimseler de yükselerek seçkinleşirler. Müzelerimizde ve kütüphanelerimizde korunan da sanatın ta kendisidir. Sanat Müzesi'ni ziyaret ettiğinizde göreceğiniz, insanların
XVI. yüzyıldan başlayarak, Osmanlının; ekonomik ve toplumsal alanlarda uğradığı sarsıntısı ve sosyal hoşnutsuzlukların Celali isyanlarının patlak vermesinde etkili olduğu bilinmektedir. (...) 1576'da başlayıp, 1596-1610 yılları arasında bütün Anadolu'yu anarşiye boğan büyük ayaklanmalar; 1550'den beri oluşan olumsuz şartların tabii
Sayfa 189Kitabı okudu
Fakat Kamakura döneminin sonuna doğru ve Muromaçi dönemi (1393-1602) boyunca ciddi gruptaki şairler giderek üstünl üğü ele geçirdiler ve Sogi (1451-1502) ile birlikte bağlantılı koşuk sanatı yetkinliğinin doruğuna ulaştı.
Nobuyiki YuasaKitabı okudu
Reklam
Agidius Albertinus, 1602'deki çalışmasında, Protestan Ülkelerde reform'dan beri yaşanan nüfus artışını rahiplere uygulanan evlenme yasağının kaldırılmasına bağlıyordu.
Ismail'den sonra gelmiş en seçkin kişi olan Abbas, İsfahan'da muhteşem bir başkent inşa etti ve şehrin geniş etnik çeşitliliği bölgeyi önemli bir ticaret noktası hâline getirdi: Halı dokumacılığ gibi yeni el sanatları gelişti. Avrupalı temsilciler Konstantinopolis alt etmek için buraya geldi: Iki Ingiliz askeri olan Sherley kardeşler Abbas'in ordularına yeni bir düzen verdi ancak Hollanda Doğu Hindistan Şirketi imtiyazlı ticari anlaşmalar aldı, 1602'de Portekiz üsleri kaldırıldı ve on yıl sonra Ingiliz deniz filosu kovuldu. 1639'daki Afgan ayaklanmasından sonra imparatorluğun gücü azaldı ve Moğol güçlerinin Kandehar'ı ele geçirmesiyle sınırları günümüz İran'ının sınırları oldu.
Bu karanlık, ülkenin üzerinden nasıl kalkar?
On altıncı yüzyıl başında Utopia, Atlantis söylencesinin aydın bir kafa aracılığıyla, gelecek çağlara yansımasıdır. İlkin Latince olarak Antwerp'te (1516), sonra Paris'te (1517), Basel'de (1518, hem mart, hem kasım aylarında iki baskı) yayımlanır. 1524'te Almancaya, sonra İtalyancaya, İspanyolcaya, öbür Avru­ pa dillerine, More'un anadiline ise yayımlanışından ancak otuz beş yıl sonra 1551'de çevrilir. Böylece toplumsal utopya yeniçağ yazınında ayrı bir tür olarak kesinlik kazanır. Campanella'nın Güneş Ülkesi (Civitas Solis, 1602-12-20), Andreas'ın Republicae christianopolitanae descriptio (Hıristiyan Devletinin Tanıtılma­ sı, 1619), Bacon'ın Yeni Atlantis (Nova Atlantis, 1627), Harring­ ton'un Oceana (1656) adlı utopyaları, on yedinci yüzyılda, deği­ şik anlamda da olsa, utopyacı düşünceyi sonraki çağlara taşı­ yan belli başlı yapıtlar olur.
Amerika'yı gösteren ilk Çin yapımı dünya haritası ancak 1602'de yapılmıştı, o da bir Avrupalı misyoner tarafından!
63 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.