"Hayal kurup üstünlük taslayan ve her şeyden yüce olan Allah'ı unutan kul ne bedbahttır! Zorbalık edip haddi aşan ve yüce kudret ve kuvvet sahibini unutan ne bedbahttır!
Gaflete ve eğlenceye dalan, kabirleri ve toprak altında çürümeyi unutan kul ne bedbahttır!
Azıp taşkınlık gösteren, başlangıcı ve sonu unutan kul ne bedbahttır!"
(Tirmizi: 2448; Taberani, Mucemu'l-Kebir, 401.)
Peygamber efendimiz(s.â.v) şöyle buyurmuştur:
"Hayal kurup üstünlük taslayan ve her şeyden yüce olan Allah'ı unutan kul ne bedbahtır! Zorbalık edip haddi aşan ve yüce kudret ve kuvvet sahibini unutan ne bedbahtır! Gaflete ve eğlenceye dalan, kabirleri ve toprak altında çürümeyi unutan kul ne bedbahtır! Azıp taşkınlık gösteren, başlangıcı ve sonu unutan kul ne bedbahtır."
Tirmizi: 2448; Taberani, Mucemu'l- Kebir,401
Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Akıllı kişi, kendisini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışandır. Aciz kişi ise arzularına uyup bir de Allah’tan (bağışlanma) umandır.” (Tirmizi, Sıfatü’l-kıyame, 25 [2459].); “...
(Gaflete) dalan, gülüp oynayan, kabirleri ve toprak altında çürümeyi unutan kul ne bedbahttır! Azan, haddi aşan, nereden gel-
diğini ve nereye gittiğini unutan kul ne bedbahttır! ...” (Tirmizi, Sıfatü’l-kıyame, 17 [2448].)
Ölüm yokluk olmayıp ebedî yurdumuz olan
ahirete göç etmektir. Dolayısıyla imanın bir gereği olarak ölüme rıza göstermek gerekir. Ölümün ansızın gelebileceğini şair ne güzel ifade etmiştir: “Ey dünya ile meşgul olan; mutlak aldatır onu uzun emel. Ya da gaflet
üzre kalır, ta ki yaklaşıncaya dek ecel. Ölüm gelir bir anda, kabir bir sandık ki içi amel. Sabret zorluklarına, yoktur ölüm, gelmezse ecel.”
Torah’ın ikinci kitabı Exodus, dünyanın yaradılışından 2448 yıl sonra, Sivan ayının yani haziran ayının altıncı gününde on emrin Musa Peygambere Sina Çölü’nde indiğini söyler4 ama bizler dünyanın ne zaman yaratıldığını bilmediğimiz için hesap yapamıyoruz. Yani Yahudilerden gelen bilgiye göre dünya yaratıldıktan 2448 yıl sonra Musa Torah’ı indirmiştir. Musa Peygamber’in Tevratı indirmesi ile birlikte Torah önce sözlü olarak Yahudiler arasında ezberlenmiştir, buna sözlü Torah denmiştir.