208 syf.
·
Puan vermedi
Kitabı beğendim fakat konular fazlasıyla yüzeysel geçilmiş ve maalesef pek bir şey öğrenilemez, kısacası kitap haline getirilmiş wikipedia da diyebiliriz.
Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Fizik Fikri
Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Fizik FikriJoanne Baker · Domingo Yayınevi · 2016175 okunma
Çağ, Yok Oluş, Benlik, İslam, Roşa
_TARİH ÖNCESİ DEVİRLER_ _İnsanoğlunun ortaya çıkışıyla başlayıp, yazının icadına kadar geçen dönemdir. Taş ve Maden Devri olarak ikiye ayrılır. _1-Taş devri_ _a)- Eski Taş – Paleolitik devir: (M.Ö.2,5 milyon - M.Ö. 12.000) (avcı ve toplayıcı). Karain, Beldibi ve Belbaşı. Paleolitik Döneme ait ilk izlere İspanya’daki Altamira, Fransa’da Laskö
Neden alim yetiştiremiyoruz? Prof.Dr. Mehmet Akif Koç’un konuşmasından geniş bir özet sunuyoruz: Hicri ilk üç asırda ne zaman ne gerekmişse ulema onu görmüş ihtiyacı karşılama teşebbüsüne girişmişler. Mesela Hicri dördüncü asırda İbn-i Nedim’in fihristiyle karşılaşıyoruz, daha önce yok. Dört asır boyunca bütün alanlarda ilim kaleme alınmış,
"Entropinin sürekli artışının Evren'in temel yasası olması gibi, yaşamın temel yasası da gittikçe daha düzenli yapılaşmak ve entropiyle mücadele etmektir." Vaclav Havel
MS 14. yüzyılda karşılaştırmalı anatominin gelişmesiyle birlikte, insan vücudunun daha detaylı olarak incelenmeye başlanmasıyla, insanın çok da özel bir canlı olmayabileceği fikri gelişmeye başladı. 15. yüzyılda DanimarkalI bilimci Nicholas Steno’nun çalışmaları paleontoloji biliminin ortaya çıkmasını sağladı. Steno, fosillerin bir zamanlar yaşamış, ancak soyları tükenmiş canlılardan kaldığını ve üst üste sıralanmış toprak katmanları arasında, bir zaman sırasına göre dizildiklerini öne sürmüştü. Özellikle 18. yüzyıl sonrasında kozmoloji ve fizik alanındaki gelişmeler, doğa bilimlerini de etkilemeye başladı.
Sayfa 42
Elektrik ve manyetik kuvvetler, elektrik yüklü parçacıkları ve mıknatısları etkiler. Değişen elektrik alanı bir manyetik alan, değişen manyetik alan da bir elektrik alanı yaratır. Maxwell her ikisinin de aslında tek bir olgudan, hem elektriksel hem de manyetik özellikleri olan elektromanyetik dalgadan çıktığını açıklamıştır. Elektromanyetik dalgaların birbirleriyle dik açı oluşturacak şekilde değişen bir elektrik alanı, bir de manyetik alanı vardır.
Bazı bilim insanları Güneş Sisteminizdeki düzenin de kaos sayesinde oluşmuş olabileceğini düşünüyor. Bugünkü gezegenler ve başkaları milyarlarca yıl önce dev bir bilardo oyununun parçası oldular, farklı yörüngeler denediler, kararsız olanlar ortadan yok oldu ve geriye gezegenlerin bugün gördüğümüz düzeni kaldı.
Kaotik sistemler de aslında deterministiktir, yani başlangıç noktası kesin olarak bilinirse öngörülmeleri ve tekrarlanmaları mümkündür. Basit fizik kurallarıyla pek çok olay açıklanabilir ki bunlar her denemede aynı sonucu verir. Ama bir sonuca bakarak nasıl meydana geldiğini kesin olarak söylemek imkansızdır, çünkü aynı sonuca birden fazla yoldan ulaşılmış olabilir.
"Varlık, algılanmaktır."
Bohr atomaltı parçacıkların hem konum hem de hızının aynı anda ölçülemeyeceğini gösteren belirsizlik ilkesinin ne kadar önemli olduğunu hemen fark etti. Eğer değerlerden biri kesin olarak ölçülürse, diğeri doğası gereği belirsizleşiyordu. Heisenberg belirsizliğin, ölçme eyleminin kendi mekaniğinden kaynaklandığını düşünüyordu. Bir şeyi ölçmek için hatta onu görmek için bile, fotonların ona çarpıp yansımalarından yararlanırız. Bu da her zaman bir miktar momentumun veya enerji transferini içerir. Dolayısıyla gözlem yapmanın kendisi, parçacıkların orjinal hareketini bozar. Bohr bir yandan da Heisenberg'in açıklamasının hatalı olduğunu düşünüyordu. Gözlemciyi ölçmekte olduğu sistemden tümüyle ayırmanın imkansız olduğunu iddia ediyordu. Sistemin sonuç davranışını etkileyen şey gözlem yapma eyleminin kendisiydi ama basit bir enerji transferi nedeniyle değil, kuantum fiziğinin olasılığa dayanan dalga-parçacık özelliği nedeniyle etkiliyor olmalıydı. Bohr bütün bir sistemin davranışının tek olarak ele alınması gerektiğini düşündü. Parçacığı, radar ve gözlemciyi ayıramazdık. Bir elmaya baktığımızda bile bütün sistemin kuantum özelliklerini göz önüne almamız gerekir ki buna elmadan gelen fotonları işleyen beynimizin görme sistemi de dahildir. (...) Bohr'a göre gözlemci aslında deneyin bir parçasıydı.
Sayfa 110Kitabı okudu
Bilimde birileri daha önce kimsenin bilmediği bir şeyi herkesin anlayacağı bir şekilde söylemeye çalışır. Şiirde de bunun tam tersi yapılır. (Paul Dirac 1902-84)
Sayfa 134
Atomlardan ve boşluktan başka bir şey yoktur: geri kalan her şey düşüncelerdir. (Demokritus İÖ 460-370)
Sayfa 131
88 syf.
·
Puan vermedi
Metafizik Dersleri
1. Ders Bilim Henry Berkson bakış açısına göre bilim: bilmek savoir kelimesi gündelik anlamda kullanılır. Gece ve gündüzün art arda geldiği, dünyanın aşağı yukarı küre şeklinde oldu, 2 ile 3'ün toplamının 5'e eşitliği bilinir. Örneğinde henri bergson ifadesine göre; herkes suyun belli bir süre boyunca ısıtıldığında buharlaştığını ya da
Metafizik Dersleri
Metafizik DersleriHenri Bergson · Pinhan Yayıncılık · 2019126 okunma
Resim