Bibliosmia

Bibliosmia
@AcemiBilge
49 okur puanı
Eylül 2017 tarihinde katıldı
Ömer

Ömer

@mukitubi
·
10 Aralık 2023 00:55
Ne zaman her şeyin en iyisine layık olacağız? Şu an ben müsaitim mesela. 🎥| Yeraltı, Zeki Demirkubuz
Reklam
ATEŞ BACAYI (SARIĞI} SARINCA..
Sarıklı hoca medresede ders anlatırken, genç mollalardan biri parmak kaldırmış: -"Susadım hocam!" Hoca sinirlenmiş: -"Öyle denmez... Derûnum âteş-i nâr ile püryân idigünden, bir kadeh lebrîz âb-ı hoşgüvâr, nûş eyleyerek, teskîn-i âteş ve bu sûret ile iktisâb- ı ferâh-ı bî-şumâr eylemeliyim... demeliydin... Cahiller gibi susadım, demek olur mu?" Aradan zaman geçmiş, bir gün sınıftaki mangaldan sıçrayan bir kıvılcım, gelip hoca efendinin sarığının kıvrımına girmiş... Genç molla hemen parmağını kaldırmış: "Ey hâce-i bî-misâl, v'ey üstâd-ı zî-kemâl, bu şâkird-i pür-ihmâl, şol vechile arz-ı hâl eyler ki; bu hikmet-i müte’âl, nâr-ı mangaldan bir şerâre-i cevvâl pertâb ile ser-i âliyyü’l âlinizdeki sarığı iş'âl eylemiştir." Hoca, elini sarığına atar atmaz, sarık tutuşur, hemen pencereden fırlatır: -"Bre mel'un, sarığın tutuştu desene!" Genç molla da: -"Aman hocam, cahiller gibi, yandı, tutuştu denir mi?
Bülbülün derdi ya gül değilse?
Bülbüller içkiye düşkündür. Bülbül içkiyi buldu mu bir hayli içer. Ama bu gerçeği bilginler değil, Tarihçi Reşat Ekrem Koçu'nun annesi Zağralı Hacı Fatma Hanım saptamış. Bülbülleri günlerce, Göztepe'deki evinin bahçesinde dürbünüyle gözetlemiş... Fatma Hanım gözlemlerini şöyle dile getirmiş: “Bir bülbül sabahleyin bir vişne ağacına gelip konar... Yirmi otuz kadar vişneyi gagasıyla deştikten sonra çekip gider... Akşam, yine gelir... Vişnenin gagayla deşilen yerinde biriken meyve suyu mayalanmış, bir likör ya da şarap haline dönüşmüştür. Kuş, akşamın son saatlerinde bir iki vişneden kendi elcağızıyla hazırlanmış içkinin ilk yudumlarını içince şöyle bir silkinir; Birkaç külhani ıslık öttürür. Yırtılmış vişne kadehleri beşi, altıyı buldu mu nağmeler uzar. Ortalık iyice karardığı için küçük bülbül göze görünmez ama yırtık vişneler bittikçe sesi de ağaçtan döküldükçe dökülür. Artık tan sökünceye kadar gelsin gazeller, şarkılar, feryatlar.” Vişne mevsimi bitince dut mevsimi başlar. Ve…Bülbüllerin sesleri de biter. Aslında bülbül içkisi bittiği için ötmüyordur. Dutu gagalamanın likör vermediğini bilir. “Garip Bülbül”, mevsim dut mevsimi olduğu için susmuştur. Bu yüzden suskun olanlara “Dut yemiş bülbül gibi” derler.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ruhumuzu geceye çeviren her şey ardında mutlaka bir kaç da yıldız bırakacaktır. Victor Hugo.
Victor Hugo
Victor Hugo
Reklam
Her cenazede ölü, her düğünde damat olmak isterdi... (Maksim Gorki)
Zaman, söz verilmişliklerin çöplüğüydü. Jean Paul Sartre
Yunus Emre
Yunus Emre
Bu dem yüzüm süre duram, her dem ayım yeni doğar, Her dem bayram olur bana, yazım kışım yenibahar. Bulutlar gölge edemez benim ayım ışığına, Hem gedilmez doluluğu, nuru gökten yere doğar. Onun nuru karanlığı sürer gönül hücresinden, O karanlık ile o nur bir hücreye nasıl sığar? Evvel ay nice doğduysa ayrık dolanmadı asla, Eksilmedi ömrü onun her kime kim kıldı nazar. Ben ayımı yerde gördüm, ne isterim gökyüzünde, Benüm yüzüm yerde gerek, bana rahmet yerden yağar. Sözüm ay gün için değil, sevenlere bir söz yeter, Sevdiğim söylemez isem, sevmek derdi beni boğar. Onun vasfın söyler isem halk maşuğu öğer sanır, Hacet değil öğmek onu, kendi nurun kendi öğer. N'ola Yunus sevdi ise, çoktur seni seviciler, Sevenleri gördü idi, onun için boyun eğer. Yunus Emre
Erhn Trgt

Erhn Trgt

@okuyonbenya
·
28 Mart 2022 08:34
Bast-ı Zaman Tayy-i Mekan
İnsanın akılla varabildiği bütün merhaleler zaman ve mekânın boyutlarında sınırlı kalmaya mahkûmdur, oysa kalp ile gidilecek yerler ve zamanlar sonsuzdur, sınırsızdır.
Reklam
Hangi gemi beklenen gün limana varmış ki?
Kehribar Geçidi (Ciltli)
Kehribar Geçidi (Ciltli)
Resim