Sevgi Ayana

Çocuklar duygularını kontrol edemez
7 yaşından önce çocuklarda sol beyin lobu gelişmiş değildir. Sağ beyin lobu aktif olan çocuk duygularının kontrolündedir, mantıklı düşünemez, dürtüsel davranir. 5 yaş sonrasinda yavaş yavaş harekete geçen sol beyinle birlikte empati, ikna, mantıksal düşünme tohumları atılmış olur. Bu nörolojik gerçek nedeniyle çocuklar 7 yaş öncesinde regülasyon beceresine sahip değildirler. Yani olumsuz bir duygu hissettiklerinde bu duyguyla baş edemez yatıştıramaz ve olumsuz bir davranış ortaya koyarak duygu sağaltımı yapmaya çalışırlar. Burada önemli olan annenin sakin kalmasıdır çünkü çocuk hırçınlastığında anne de hırçınlaşıyorsa, o zaman sükuneti kim sağlayacaktır?
Reklam
Seven sevdiğinin sevdiklerini de sever. Eğer biz gerçekten birini seviyorsak, sevdiğimizin sevdiğini, onun önem verdiği insanları da severiz. Sevgi meselesi sadece iki kisi arasında olan bir şey değildir ki... Sevgi fedakarlık isteyen bir şeydir. Bu fedakarlığın en güzel örneğini görüyoruz biz Allah Resûlü'nün(s.a.v) ve Hatice annemizin hayatında...
Eğer ben Efendimiz'in(s.a.v) çoluk çocuğuyla olan münasebetini duyduğum ya da okuduğum zaman, o gün benim evimde farklı bir hava esmiyorsa benim çoluk çocuğun o merhamet melteminden nasiplenmiyorsa Allah aşkına ne anlamı var?

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Herkes İçin Siyer - Mekke Dönemi
Herkes İçin Siyer - Mekke DönemiMuhammed Emin Yıldırım
9.6/10 · 3.209 okunma
Sevgi Ayana
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Edebiyat Sokağı Sakinleri
Edebiyat Sokağı Sakinleriİlhan Aydın
7.5/10 · 11 okunma
Reklam
Eğer iyiyi bilmek yapmak için yeterli olsaydı, her yetişkinin az yiyip, düzenli spor yapması gerekirdi. Aynı bunun gibi çocuklar da, iyi ve doğru olduğunu bildikleri her şeyi sürekli yapma iradesi gösteremezler. Ödev yapmanın önemini bilmek ödev yapmayı düzenli hale sokmayacağı gibi, birine vurmanın kötü olduğu bilgisi de her zaman vurmanın önündeki engel olmaz. Lakin bizler kendimizin yapamadığı düzeni ve sistemi, çoğu zaman çocuklardan bekleme hatasına düşeriz. Bir şeyi bir kere söylememizle hayatı düzene girsin isteriz. Oysa bırakın çocuğu, hiçbir insan için gerçekçi bir beklenti olmayacaktır.
Sayfa 135Kitabı okudu
160 syf.
·
Puan vermedi
·
33 günde okudu
Fıtrat Pedagojisi 2
Fıtrat Pedagojisi 2Hatice Kübra Tongar
8.8/10 · 1.308 okunma
İyi birer ebeveyn olabilmenin bir önceki adımı, Rabbine teslim olabilen bir kul olmaktan geçer. Evladının hayat planını yapan kudretin planına eşlik etme ahengi, anne-çocuk iletişimini de sevgi bağıyla inşa eder.
İnsan yaratılıştan itibaren kâinata uyumlu bir frekans içindedir ve her zerreyi hissedebilecek yetenektedir. Bu bağlamda maharet çocuğa tefekkürü öğretmek değil, zaten var olan tefekkür mekanizmasına halel getirmemektir.
Reklam
Güven duygusu içindeki ebeveynler "geliştirici anne-baba olmaya" yönelirler. Onların hedefi çocuğun davranışı değil "can"ıdır; birinci derecede önemli olan "el alem ne der" değil, çocuğun iç tanıklığı, "ben ne derim"dir. Kendi davranışının sorumluluğunu alarak çocuğuna örnek olan anne-baba, çocuğunun da kendi davranışından sorumluluğunu almasını bekler.
Çocuk annesinin,babasının,bakıcısının kucağında, sesinde, bakışında, dokunuşunda sevildiğini hissettiği zaman beynindeki özel bölgeler bunu algılamakta ve gelişim salgıları üretmektedir. Böylece sevilen çocuk hem bedenen hem de zihinsel olarak sağlıklı bir gelişim sürecine girmektedir. Sevildiğini hissetmeyen çocukta ise beyin gelişimi daha yavaş seyretmektedir.
Çocuklar hayatlarının ilk altı yılında 'hâl' ile terbiye olurlar. Ne kurallar, ne de nasihat ve öneriler çocuk dünyasının sınırlarını aşıp kalbe temas edebilir. Çocuğu eğitecek yegâne unsur, anne-babasının kendi hayatında uygulamaya koyduklarıdır.
Sayfa 131Kitabı okudu
Her anne baba evladını davet ettiği dünyanın bizzat yaşayıcısı olmalıdır. Öğrendiği tüm hakikati önce kendi nefsinde uygulamalıdır. Zira çocuklarımızla aramızdaki muhabbet bağını bildiklerimiz değil, uygulamaya koyduklarımız sağlamlaştıracaktır.
Resim